Έμβλημα του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μείζον έμβλημα του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Το έμβλημα του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας καθιερώθηκε το 1991. Συναντάται σε δύο μορφές : στο επίσημο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση (μείζον) και στο μικρότερο, που αφορά λιγότερο επίσημες περιστάσεις.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα είναι ένας θυρεός χωρισμένος σε τέσσερα ισόπαχα τετράγωνα. Σε κάθε τετράγωνο απεικονίζεται ένα ζώο. Το περίγραμμα του θυρεού είναι μαύρο και τα τετράγωνα είναι κίτρινα και λευκά. Ειδικότερα, στο πρώτο επάνω και στο δεύτερο κάτω τετράγωνο απεικονίζεται η κεφαλή ενός μαύρου βοδιού με κέρατα, που φορά στέμμα και βγάζει έξω τη γλώσσα του. Στα δύο αυτά τετράγωνα το ζώο που εικονίζεται είναι πανομοιότυπο. Στο δεύτερο πάνω τετράγωνο υπάρχει ένας κόκκινος γρύπας και στο κάτω αριστερά τετράγωνο ένας επίσης κόκκινος αετός. Και τα δύο ζώα κοιτούν προς τα αριστερά και έχουν έξω τις γλώσσες. Το βόδι εικονίζεται δύο φορές γιατί τόσα ήταν τα Δουκάτα στα οποία επί αιώνες υποδιαιρούνταν το Μεκλεμβούργο: το Μεκλεμβούργο-Σβερίν και το Μεκλεμβούργο-Στρέλιτς. Αμφότερα χρησιμοποιούσαν την ίδια σημαία και εθνόσημο.

Μικρότερο έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελάσσον έμβλημα του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας

Το μικρότερο έμβλημα αποτελεί παραλλαγή του μείζονος εμβλήματος.Σε αυτό παρουσιάζεται ουσιαστικά το μισό του θυρεού στο μείζον έμβλημα και τα ζώα που συμβολίζουν το Μεκλεμβούργο (ένα μαύρο βόδι) και την Δυτική ή Πρόσω Πομερανία (κόκκινος γρύπας). Αυτά περιέχονται και στην κρατική σημαία του κρατιδίου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ζώα του πρώτου και του τέταρτου τετραγώνου (το βόδι) συμβολίζει την επαρχία του Μεκλεμβούργου και ο γρύπας στο πάνω δεξιά τετράγωνο εκπροσωπεί την πρωσσική επαρχία της Πομερανίας, από τις οποίες ιδρύθηκε το κρατίδιο. η παρουσία του κόκκινου αετού οφείλεται στο ότι είναι και σύμβολο του Βραδεμβούργου. Το τελευταίο αφορά το γεγονός ότι όταν διαλύθηκαν το κρατίδιο το 1952 και επανασυστάθηκε το 1990, βασίστηκε αυτή η ανασύσταση σε συγκεκριμένα σύνορα, στα οποία είχε βασιστεί η διοικητική διαίρεση της πάλι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]