Εθνόσημο της Σομαλιλάνδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Έμβλημα της Σομαλιλάνδης)
Το έμβλημα της Σομαλιλάνδης.

Το Έμβλημα της Σομαλιλάνδης, πρώην βρετανικού προτεκτοράτου στη Σομαλία εισήχθη στις 14 Οκτωβρίου του 1996 μαζί με τη σημαία της Σομαλιλάνδης, μόλις εγκρίθηκαν σε ειδική διάσκεψη. Η Σομαλιλάνδη αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη το 1991 αλλά δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εθνόσημο της Σομαλιλάνδης απεικονίζει χρυσή ασπίδα στο κέντρο της οποίας φέρει τον αραβικό αετό να στηρίζει φάλαγγα ζυγού, ως σύμβολο της δικαιοσύνης σε χρώμα καφέ και με τους πόδες του να συγκρατεί χειραψία ως σύμβολο ισότητας των πολιτών της χώρας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την παράσταση αυτή πλαισιώνει πράσινος κλάδος ελαίας, ως σύμβολο ειρήνης.
Υπεράνω του όλου σχήματος φέρεται το ισλαμικό επίγραμμα Μπασμάλα που σημαίνει Στο όνομα του Θεού (Αλλάχ), του ελεήμονα, του φιλάνθρωπου, που αντιπροσωπεύει το Ισλάμ που είναι και η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα.

  • Σημειώνεται ότι όλα τα αραβικά εθνόσημα και θυρεοί κατά παράδοση είναι κυκλικά ασπιδόμορφα.

Εμβλήματα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1903 - 1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο έμβλημα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης.

Οι Βρετανοί έπειτα από την κατάληψη της Σομαλιλάνδης ίδρυσαν προτεκτοράτο. Επέβαλαν τη χρήση του εμβλήματος με την αντιλόπη, που υπήρχε και στη σημαία.

1950 - 1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τελευταίο έμβλημα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης

Το 1950 το έμβλημα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, πιο σύνθετο, το οποίο επίσης συμπεριλήφθηκε στη σημαία. Ο θυρεός περιελάμβανε, εκτός από την αντιλόπη, το βασιλικό στέμμα, το οποίο ήταν σφηνωμένο στα κέρατα του ζώου, έναν πολεμιστή φύλαρχο με κοντάρια, όπως και ένα πλοιάριο.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]