Έμβλημα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΣοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν
Υιοθετήθηκε2 Μαρτίου 1937
ΚορυφήΚόκκινο αστέρι
ΥποστηρίγματαΒαμβάκι, και σιτάρι
Ρητό"Бутун дунё пролетарлари, бирлашингиз!"
(Ουζμπεκικά)
"Пролетарии всех стран, соединяйтесь!"
(Ρώσικα)
"Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!"

Το Έμβλημα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, εγκρίθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1937 από την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία το Ουζμπεκιστάν. Το έμβλημα βασίζεται σε αυτό Σοβιετικής Ένωσης. Δείχνει σύμβολα της γεωργίας (δρεπάνι, βαμβάκι και σιτάρι) και τη βαριά βιομηχανία (σφυρί). Ο ήλιος που ανατέλλει πάνω από τον χάρτη της Σοβιετικής Κεντρικής Ασίας, ενώ το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι συμβολίζει την "σοσιαλιστική επανάσταση και στις πέντε ηπείρους".

Οι κορδέλες φέρουν το κρατικό σύνθημα της Σοβιετικής Ένωσης ("Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε!") στα ρωσικά και στα ουζμπεκικά. Στα ουζμπεκικά, η επιγραφή είναι η "Бутун дунё пролетарлари, бирлашингиз!" (στην σημερινή λατινική γραφή της Ουζμπεκικής: "Butun dunyo proletarlari, birlashingiz!").

Το ακρωνύμιο της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν εμφανίζεται μόνο στο Ουζμπεκικό αλφάβητο. 

Η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία Καρακαλπάκ χρησιμοποίησε μια παραλλαγή του εμβλήματος, με το κρατικό σύνθημα στα Καρακαλπακικά και τα Ουζμπεκικά και με το ακρωνύμιο της δημοκρατίας.

Η προηγούμενη έκδοση του εμβλήματος, από το 1947 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, είχε ένα ασημένιο σφυροδρέπανο πριν το έμβλημα τροποποιηθεί και το σφυροδρέπανο γίνει χρυσό.[1][2]

Το έμβλημα άλλαξε το 1992 στο σημερινό Έμβλημα του Ουζμπεκιστάν, το οποίο διατηρεί πολλά μέρη του παλαιού εμβλήματος επί Σοβιετικής εποχής. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Compare, e.g., Herzog H.-U., Wolf F. Flaggen und Wappen.
  2. Торбасов О. К вопросу о символике РКСМ(б) «Бюллетень ЦК РКСМ(б)» №2, 1 ноября 1997 г.