Έλενα Ποπτοντόροβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έλενα Ποπτοντόροβα
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση31  Αυγούστου 1951, Σόφια
ΥπηκοότηταΒουλγαρία και Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Σόφιας (έως 1975)
Assumption University
Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας[1]
Πανεπιστήμιο της Σόφιας
Επάγγελμαδιπλωμάτης
πολιτικός[2]
Υπογραφή
Αξίωμαεκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Έλενα Ποπτοντόροβα (βουλγαρικά: Елена Поптодорова‎, γεννημένη στις 31 Αυγούστου 1951) είναι Βουλγάρα πολιτικός και διπλωμάτης, η οποία έχει υπηρετήσει δύο φορές ως πρέσβειρα της Βουλγαρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Νεαρή ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έλενα Ποπτοντόροβα γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1951 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Είναι κάτοχος πτυχίου αγγλικών και ιταλικών γλωσσικών και λογοτεχνικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, από όπου αποφοίτησε το 1974.

Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έλενα Ποπτοντόροβα προσχώρησε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1975 ως διερμηνέας υψηλού επιπέδου για τη βουλγαρική κυβέρνηση. Αργότερα ξεκίνησε καριέρα διπλωμάτη. Υπηρέτησε από 3η γραμματέας έως υπουργός-σύμβουλος στη Γραμματεία, στο Κρατικό Πρωτόκολλο, στο Υπουργικό Συμβούλιου, στα Ηνωμένα Έθνη και στη Διεύθυνση Αφοπλισμού έως το 1990, όταν εξελέγη στην βυλγαρική Βουλή.

Από το 1987 έως το 1990 ήταν υπουργός-σύμβουλος στημ πρεσβεία της Βουλγαρίας στη Ρώμη και Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Πριν από το διορισμό της στην Ουάσινγκτον, η Πρέσβειρα Έλενα Ποπτοντόροβα ήταν Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφαλείας στο Υπουργείο Εξωτερικών, μία θέση, την οποία κατείχε για ένα έτος από την 1η Αυγούστου 2009. Από το 2009 υπηρέτησε ως Πρέσβειρα στο Υπουργείο Εξωτερικών για την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Πριν από την πρώτη της αποστολή ως Πρέσβειρα της Βουλγαρίας στις ΗΠΑ, διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων.

Από το 2002 έως το 2008, η Ποπτοντόροβα ήταν πρέσβειρα της Βουλγαρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν η Βουλγαρία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ξεκίνησε τη βουλγαρική ομάδα στο κονγκρέσο, το σώμα των Επίτιμων Προξένων και το δίκτυο των βουλγαρικών σχολείων στις ΗΠΑ, μεταξύ πολλών άλλων. Στάλθηκε για δεύτερη φορά στην ίδια θέση το 2010, όπου παρέμεινε μέχρι τις 16 Μαΐου 2016.

Η Πρέσβης Ποπτοντόροβα μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ρωσικά και τη μητρική της Βουλγαρική.

Μετα-διπλωματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Ατλαντικών Συνθηκών [3] και διευθύντρια ευρωατλαντικών υποθέσεων στο Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας.[4]

Μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποπτοντόροβα είχε μία μακρά καριέρα ως πολιτικός από την αρχή των αλλαγών στη Βουλγαρία το 1989. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά μέλος της Εθνικής Συνέλευσης της Βουλγαρίας στην 7η Συντακτική Συνέλευση από τη λίστα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1990 και ήταν εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του BSP. Εκλέχθηκε εκ νέου στο 36ο, 37ο και 38ο Εθνικό Κοινοβούλιο. Υπηρέτησε στις επιτροπές εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας, ραδιοφώνου και τηλεόρασης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεωργίας. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Κοινοβουλευτική Ένωση, μέλος των εθνικών αντιπροσωπειών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «Βουλγαρία-ΕΕ». Διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια πρόεδρος του Διευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (IEPFPD).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Ποπτοντόροβα ήταν μεταξύ των ισχυρών μελών της βουλγαρικής ευρω-αριστεράς.[5]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έλενα Ποπτοντόροβα κέρδισε πτυχίο και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο St. Kliment Ohridski της Σόφιας σε αγγλικές και ιταλικές γλωσσικές και λογοτεχνικές σπουδές, μετά την οποία παρακολούθησε μεταπτυχιακό μάθημα διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας της Σόφιας. Εξειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Πανεπιστήμιο της Σιένα της Ιταλίας.

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρέσβειρα Ποπτοντόροβα είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων μη κυβερνητικών οργανώσεων της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων:

 • Το Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας
 • Το Κέντρο Περιφερειακής και Γεωπολιτικής Έρευνας
 • Η Βουλγαρική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού και Αναπαραγωγικής Υγείας την οποία προεδρεύει.

Από το 1995, η Έλενα Πόπτοροροβα είναι διαχειρίστρια του Διοικητικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Βουλγαρία.

Είναι, επίσης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τη Διπλωματία και την Ομάδα Εξωτερικής Πολιτικής Γυναικών με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η πρέσβειρα Ποπτοντόροβα είναι επίτιμη διδάκτορας του Assumption College, στο Γουόρτσεστερ των ΗΠΑ.

Βραβεία και τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 2011 - Βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία
 • 2008 - Το ετήσιο βραβείο της Γενικής Ομοσπονδίας Ομίλων Γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για ηγεσία και εξαιρετική συμβολή στην ενδυνάμωση των γυναικών.
 • 2008 - Μετάλλιο τιμής «Για την αξία και την αξία», κατηγορίας Ι, του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, για εξαιρετική συμβολή στην καθιέρωση του κράτους δικαίου στη Βουλγαρία, και στην ενίσχυση του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας ·
 • 2008 - Βραβείο Αναγνώρισης του Διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ως εκτίμηση των πολλών συνεισφορών της στην υποστήριξη της αποστολής της Μυστικής Υπηρεσίας και της ανιδιοτελούς δέσμευσης στα ιδανικά και τις αρχές της επιβολής του νόμου.
 • 2007 - Το χρυσό μετάλλιο του Υπουργείου Εξωτερικών για εξαιρετική συμβολή στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ ·
 • 2003 - Το χρυσό μετάλλιο του Atlantic Club της Βουλγαρίας για την προώθηση της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.
 • 2003 - Ασημένιο μετάλλιο με την ευκαιρία των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Βουλγαρίας-ΗΠΑ ·
 • 2002 - Επίτιμο μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχονται στην ευρωπαϊκή υπόθεση.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2016 διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου της AJC της Κεντρικής Ευρώπης - μία θέση από την οποία αποχώρησε την 1η Μαρτίου 2017 για "προσωπικούς λόγους".[6]

Στις 28 Φεβρουαρίου 2017, η Ποπτοντόροβα τέθηκε υπό κράτηση για λίγο στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, για φερόμενη κλοπή καλλυντικών - μία ιστορία που διαδόθηκε από 90 ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων,[7] [8] μερικά από τα οποία στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.[9] Μία δικαστική υπόθεση ξεκίνησε το 2017 και έκλεισε υπό όρους τον Οκτώβριο του 2018, όταν ένα πολωνικό δικαστήριο αποφάσισε να μην την τιμωρήσει και να μην συμπεριλάβει το όνομά της στο ποινικό μητρώο. [10]

Η Έλενα Πόπτοροβα είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]