Άρμα του ηλίου του Τρούντχολμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Άρμα του ήλιου του Τρούντχολμ (στα δανέζικα: Solvognen) είναι ένα χάλκινο τέχνεργο, που ανακαλύφθηκε το 1902 στην περιοχή Τρούντχολμ, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού Σέλαιν (Sjælland), στη Δανία και σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας, στην Κοπεγχάγη.

Το Άρμα του ήλιου του Τρούντχολμ

Πρόκειται για ένα χάλκινο άρμα μήκους 54 εκ. και ύψους 35 εκ. [1]. Το άλογο στέκεται πάνω σε μια ράβδο, η οποία προς τα πίσω συνδέεται με έναν δίσκο διαμέτρου περίπου 25 εκ.(στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο χάλκινους δίσκους που είναι ενωμένοι με ένα εξωτερικό επίσης χάλκινο δαχτυλίδι). Το άλογο στηρίζεται σε τέσσερις τετράκτινους τροχούς και ο δίσκος σε δύο, επίσης τετράκτινους τροχούς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Δανίας το Άρμα του Ήλιου του Τρούντχολμ κατασκευάστηκε μεταξύ του 1800 και 1600 π.Χ. Η ανεύρεση στη Βόρεια Ευρώπη, ενός άρματος με τροχούς που το σέρνει άλογο, τόσου παλαιού προκαλεί έκπληξη καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες τέχνεργα τέτοιου είδους δεν κατασκευάζονταν στην περιοχή πριν το τέλος της ύστερης εποχής του Χαλκού, που στη Δανία και στη Σκανδιναβική χερσόνησο είναι από το 1100 μέχρι το 550 π.Χ. Γι’ αυτό, και λόγω της διακόσμησής του, ορισμένοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι κατασκευάστηκε κάπου στην περιοχή του Δούναβη. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nationalmuseet
  2. Nationalmuseet video Αρχειοθετήθηκε 2011-07-19 στο Wayback Machine.; Sandars, 183-185 favours Danubian influence, and a date at the end of the 13th century.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]