Άραβες στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Άραβες στην Ελλάδα (αραβικά: العرب في اليونان‎‎)[1] αναφέρονται στους ανθρώπους Αραβικών χωρών, κυρίως από χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ιράκ και η Ιορδανία. Αρκετοί από τους Άραβες με καταγωγή από αυτές τις χώρες είναι χριστιανοί. Μικρότερες κοινότητες Αραβοελλήνων προέρχονται από την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Λιβύη και το Σουδάν. Οι Άραβες της Ελλάδας κατάγονται από Κόπτες, Βέρβερους, Σύριους και Κούρδους, οι οποίοι μπερδεύονται συχνά με τους Άραβες. Στην Ελλάδα ζουν 30.800 Άραβες. Στην Ελλάδα ζουν πολλοί Αιγύπτιοι, Λίβυοι, Ιρακινοί και Λιβανέζοι. Επίσης, στην Ελλάδα ζουν αρκετοί Σύριοι, Παλαιστίνιοι, Ιορδανοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί και Τυνήσιοι. Οι περισσότεροι Άραβες της Ελλάδας ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μπορούν να βρεθούν σε όλα τα μέρη της χώρας.

Επιπλέον, στην Ελλάδα φιλοξενούνται Άραβες πρόσφυγες (π.χ. πρόσφυγες του Συριακού εμφυλίου πολέμου) ή παράνομοι μετανάστες που θέλουν να μεταναστεύσουν σε κάποια χώρα της δυτικής Ευρώπης.

Άραβες στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 904, οι Άραβες λεηλάτησαν τη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο επίτευγμα τους στο σημερινό έδαφος της Ελλάδας, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα νικήθηκαν από τον Βυζαντινό στρατηγό Ιμμέριο στο Αιγαίο.[2] Το 961, ο Νικηφόρος Φωκάς σημείωσε ότι ο αριθμός των Αράβων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hannes Kniffka (Ιουνίου 1995). Elements of culture-contrastive linguistics. P. Lang. σελ. 244. ISBN 978-0-8204-2927-4. 
  2. Historical Studies. Bowes & Bowes. 1965. σελ. 65. 
  3. International Numismatic Commission· Istituto italiano di numismatica (1961). Congresso internazionale di numismatica, Roma, 11-16 settembre 1961: Atti. Istituto italiano di numismatica. σελ. 486. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]