Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνω Αμπχαζία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Άνω Φαράγγι Κοντόρι και οι οικισμοί του

Η Άνω Αμπχαζία (γεωργιανά: ზემო აფხაზეთი, Zemo Apkhazeti, αμπχαζικά: Аҧсны хыхьтəи, Apsny khykh'twi) είναι ένας όρος που εισήχθη το 2006, για να υποδηλώσει το βορειοανατολικό τμήμα της αμφισβητούμενης περιοχής της Αμπχαζίας, που παρέμεινε υπό γεωργιανό έλεγχο μετά τον Πόλεμο στην Αμπχαζία του 1992-1993. Από το Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Αύγουστο του 2008, το κύριο χωριό, η Τσχάλτα, φιλοξένησε την Κυβέρνηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας και ήταν η έδρα της δημοτικής κοινότητας Αζάρα.[1] Αυτή η κατάσταση τελείωσε στο τέλος της μάχης της κοιλάδας Κοντόρι τον Αύγουστο του 2008, όταν η Άνω Αμπχαζία κατελήφθη από τα Ρωσο-αμπχαζικά στρατεύματα, που ήδη έλεγχαν το υπόλοιπο της Αμπχαζίας.[2]

Γεωγραφικά, η Άνω Αμπχαζία αποτελείται από το Ανώτερο τμήμα της Κοιλάδας Κοντόρι, την οροσειρά Τσχάλτα και το πέρασμα Μαρούχι στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κατοικούταν από περίπου 2.000 άτομα, κυρίως εθνοτικοί Γεωργιανοί (Σβάνοι). Η περιοχή καταλαμβάνει περίπου το 29% του Αμπχαζικού εδάφους και είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας, λόγω της εγγύτητάς της με την κατεχόμενη από την Αμπχαζία πρωτεύουσα Σουχούμι και άλλες σημαντικές πόλεις της περιοχής.

Ο όρος Άνω Αμπχαζία ήταν σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούμενος από τους γεωργιανούς αξιωματούχους και τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης μετά από την επιτυχημένη επιχείρηση των γεωργιανών δυνάμεων στη κοιλάδα Κοντόρι τον Ιούλιο του 2006, η οποία εμπέδωσε τη γεωργιανή παρουσία στην περιοχή.[3] Παλαιότερα, η γεωργιανή κυβέρνηση ασκούσε πολύ χαλαρό έλεγχο στο Κοντόρι, ακόμη κι αν οι Αμπχαζικές αποσχιστικές δυνάμεις δεν ήταν ποτέ σε θέση να διεισδύσουν στην κοιλάδα και η περιοχή σε μεγάλο βαθμό κυβερνούνταν από τον τοπικό πολέμαρχο Εμζάρ Κβιτσιάνι από το 1994, ο οποίος απομακρύνθηκε από γεωργιανή αστυνομική επιχείρηση το 2006.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2006, στη 13η επέτειο από την πτώση του Σουχούμι στους Αμπχάζιους αντάρτες και τους συμμάχους τους από το Βόρειο Καύκασο (1993), η κοιλάδα Κοντόρι και οι γειτονικές περιοχές, που ελέγχονταν από τη Γεωργία, μετονομάστηκαν επίσημα σε Άνω Αμπχαζία και ανακηρύχθηκαν "προσωρινό διοικητικό κέντρο" της Αμπχαζίας και η έδρα της ντε γιούρε κυβέρνηση της Αμπχαζίας.[4] Παρά τις αμπχαζικές και ρωσικές διαμαρτυρίες, εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της κυβέρνησης την ίδια ημέρα, από μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία από τη γεωργιανή πρωτεύουσα, της Τιφλίδας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι και του Καθολικού Πατριάρχη Ηλίας Β΄.[5]

Η περιοχή υπέστη ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης των υποδομών και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας. Η Κεντρική εφορευτική Επιτροπή της Γεωργίας ίδρυσε την εκλογική περιφέρεια της Άνω Αμπχαζίας, επιτρέποντας στον πληθυσμό της περιοχής να λάβουν για πρώτη φορά μέρος στη γεωργιανή τοπικές εκλογές του 2006, κάτι πρωτόγνωρο στη πρόσφατη γεωργιανή ιστορία.[6]

Στις 12 Αυγούστου 2008, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Νότιας Οσσετίας το 2008, οι Ρωσο-αμπχαζικές δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο της Άνω Αμπχαζίας στη Μάχη της Κοιλάδας Κοντόρι.

  1. United Nations Resolution on Abkhazia, April 2004, Res #65812
  2. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2008. 
  3. «Ministry Of Foreign Affairs Of Georgia - Press-release». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2006. 
  4. Georgia Today on the Web
  5. Tbilisi Turns Kodori into 'Temporary Administrative Center' of Abkhazia, Civil Georgia, September 27 2006.
  6. First time in the history of Georgia the population of Kodori gorge will elect the representative body Αρχειοθετήθηκε 2013-10-16 στο Wayback Machine., The Central Election Commission of Georgia website, September 3 2006.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]