Edge (παλαιστής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άνταμ Κόoυπλαντ)


Άνταμ "Ετζ" Κόουπλαντ
Ο Ετζ το 2012
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Edge (Αγγλικά)
ΓέννησηΆνταμ Κόουπλαντ
30 Οκτωβρίου 1973 (1973-10-30) (50 ετών)
Όραντζιβλ, Οντάριο, Καναδάς

Τόπος καταγωγής: Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς
ΚατοικίαΆσβιλ, Βόρεια Καρολίνα
ΕθνικότηταΚαναδάς Καναδάς
ΨευδώνυμοThe Rated R Superstar
The Ultimate Opportunist
Χώρα πολιτογράφησης ΗΠΑ
Ύψος1,96 m
Βάρος109 kg
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςOrangeville District Secondary School
Moreau Catholic High School
Humber College
Lakeshore Collegiate Institute
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής (από 1992)[1]
ηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
παλαιστής
podcaster
Περίοδος ακμής1992
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜπεθ Φίνιξ (από 2016)
Lisa Ortiz (2004–2005)
ΣύντροφοςΈιμι Ντουμάς (Φεβρουάριος 2005)
ΤέκναRuby Ever Copeland
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςWWE Hall of Fame (31  Μαρτίου 2012)
Εν ενεργεία1992-2011
(Ως παλαιστής)
2011-
(Ως ηθοποιός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άνταμ Κόoυπλαντ (Adam Joseph Copeland, 30 Οκτωβρίου 1973) είναι Καναδός ηθοποιός και πρώην παλαιστής, γνωστός για τον χρόνο του στο World Wrestling Entertainment, από το 1998 μέχρι το 2011. Περισσότερο γνωστός είναι με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε στα ρινγκ, "Ετζ".

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάγεται από τον Καναδά και συγκεκριμένα από την περιοχή Όραντζβιλ (Orangeville), που ανήκει στην επαρχία του Οντάριο.

Ο Άνταμ προπονήθηκε σχετικά με το τι πρέπει να κάνει από δύο ανθρώπους: τον Ρον Χάτσινσον και τον Σουίτ Ντάντι. Αφού προπονήθηκε, άρχιζε σταδιακά να μπαίνει στα ρεύματα της επαγγελματικής πάλης. Άρχιζε να πηγαίνει σε όλη την Αμερική, παλεύοντας σε ανεξάρτητες διοργανώσεις (αλλιώς indies). Μετά από έξι χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στο WWE, το 1998. Τότε World Wrestling Federation.

Τελικά έμεινε στο WWE, και αυτό τον αξίωσε. Τον Ιούνιο του 1999, κατάφερε να πάρει τον πρώτο του πρωτάθλημα, τον Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα, η αλλιώς Intercontinental Championship. Λίγες μέρες αργότερα, συνεργάστηκε με τον "αδερφό του", Κρίστιαν και κατάφεραν να γίνουν μια άρτια τεχνικά ομάδα, αφού είχαν καταφέρει να πάρουν το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα, το οποία απέσπασαν 6 φορές συνολικά. Ο Ετζ στη δεκατριάχρονη καριέρα του κατάφερε να κερδίσει 31 τίτλους από τους οποίους οι 11 είναι Παγκόσμιοι. Τον Απρίλιο του 2011 αποχώρησε από την ενεργό δράση και από WWE λόγω σοβαρού τραυματισμού στο λαιμό. Ακολούθησε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση καθώς και ένα αφιέρωμα σε αυτόν. Στις 31 Μαρτίου 2012, ο Ετζ εντάχθηκε στο Hall of Fame, από τον καλό του φίλο, Κρίστιαν.

Καριέρα στην Επαγγελματική Πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του 1990, ο Κόουπλαντ πάλευε σε ανεξάρτητες εταιρίες πάλης στο Οντάριο, με το όνομα Sexton Hardcastle (ελλ:Σέξτον Χαρντκάστλ). Μέχρι το 1997, ο Ετζ κατέκτησε το Ομαδικό Πρωτάθλημα ICW Midwest Unified, με το Τζο Λέτζεντ. Επίσης, συμμάχησε με τον Κρίστιαν Κέιτζ και δημιούργησαν τους Suicide Blondes (Σουσάιντ Μπλαντς). Μαζί, πάλευαν και στην Ιαπωνία ως Κανάντιαν Ρόκερς.

World Wrestling Federation/Entertainment (1997-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτοι αγώνες και ομάδα με τον Κρίστιαν (1997–2001)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ετζ το 1999

Το 1996, ο Κόουπλαντ ερωτήθηκε αν ήθελε να παλέψει σε αγώνα στο World Wrestling Federation (τώρα γνωστό ως WWE). Ο Καναδός παλαιστής, Μπρετ Χαρτ, εντυπωσιάστηκε από τις παλαιστικές ικανότητες του Κόουπλαντ και το World Wrestling Federation του πρότεινε συμβόλαιο το 1997. Στις 10 Νοεμβρίου 1997, έκανε το ντεμπούτο του στην εταιρεία.

Στις 22 Αυγούστου 1998, ο Κόουπλαντ έδωσε τον πρώτο του τηλεοπτικό αγώνα, στο Raw is War ως Ετζ. Είχε μοναχικό χαρακτήρα και εισερχόταν στο ρινγκ μέσα από το πλήθος για τους αγώνες του. Σε βίντεο που προέβαλλε το WWE, ο Ετζ καθώς περπατούσε στο δρόμο έκανε άσκοπες επιθέσεις σε αθώους πεζούς. Στη συνέχεια, ο Ετζ τοποθετήθηκε σε μια κόντρα ενάντια στον Γκάνγκρελ, που ήταν παλαιστής που υποδυόταν τον βρυκόλακα. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης, ο Γκάνγκρελ συμμάχησε με τον Κρίστιαν, ο οποίος ήταν ο σεναριακός αδελφός του Ετζ. Τελικά, έπεισαν τον Ετζ να ενταχθεί στην ομάδα τους, την The Brood (ελλ: Δε Μπρουντ). Στη συνέχεια, η Μπρουντ εισχώρησε στην ομάδα Ministry of darkness (ελλ: Μίνιστρι οφ ντάρκνες), του Αντερτέικερ. Τον Μάιο του 1999, η Μπρουντ αποσπάστηκε από τη Μίνιστρι και άρχισε μια κόντρα μεταξύ τους.

Στις 24 Ιουλίου 1999, ο Ετζ έγινε πρωταθλητής για πρώτη φορά, όταν πήρε το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα από τον Τζεφ Τζάρετ. Την επόμενη μέρα, ο Τζάρετ επανέκτησε τον τίτλο.

Αργότερα, ο Ετζ άρχισε μια κόντρα με τους αδερφούς Χάρντι (Ματ και Τζεφ). Σύντομα, ο Γκάνγκρελ πρόδωσε τους Ετζ και Κρίστιαν και συμμάχησε τους Χάρντι, δημιουργώντας τη "Νέα Μπρουντ". Η κόντρα των Ετζ και Κρίστιαν με τους Χάρντι οδήγησε σε έναν ομαδικό αγώνα με σκάλες στο No Mercy, όπου κέρδισαν οι Χάρντι. Εκείνη τη περίοδο ο Ετζ άρχισε να γίνεται γνωστός στο κοινό της πάλης. Η δημοτικότητα του έφθασε σε υψηλότερο επίπεδο στη WrestleMania 2000 σε αγώνα με σκάλες, όπου μαζί με τον Κρίστιαν νίκησαν τους Χάρντι και τους Ντάντλεϊ (Μπούμπα Ρέι & Ντι-Βον), για να κερδίσουν τα Ομαδικά Πρωταθλήματα.

Ο Ετζ με τον Κρίστιαν το 2000

Μετά από αυτή τη νίκη, οι Ετζ & Κρίστιαν βρήκαν επιτυχία σαν ένα αχρείο δίδυμο, παίρνοντας άλλους έξι ομαδικούς τίτλους (συνολικά εφτά). Εκείνο τον καιρό, το σήμα κατατεθέν τους, έγινε η «πόζα πέντε λεπτών», στην οποία οι Ετζ & Κρίστιαν έμεναν ακίνητοι για πέντε λεπτά, ώστε να τους φωτογραφήσουν οι οπαδοί. Επίσης, κατάφεραν να νικήσουν δύο από τους τρεις αγώνες TLC (αγώνες με τραπέζια, σκάλες και καρέκλες). Το 2001 στο Royal Rumble, οι Ετζ & Κρίστιαν έχασαν τα Ομαδικά Πρωταθλήματα από τους Ντάντλεϊ. Στο No way out, απέτυχαν να κερδίσουν τους τίτλους, αλλά το κατόρθωσαν στη WrestleMania 17, στο δεύτερο αγώνα TLC.

Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα (2001-2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ετζ κατάφερε να σταθεροποιηθεί μόνος του, χωρίς τον Κρίστιαν, όταν κέρδισε το διαγωνισμό King of the Ring (ελλ: βασιλιάς του ρινγκ) το 2001. Έπειτα, ο Ετζ άλλαξε χαρακτήρα και το κοινό άρχισε να τον υποστηρίζει. Στη συνέχεια, ο Κρίστιαν πρόδωσε τον Ετζ και οι δύο τους ήρθαν σε κόντρα, με έπαθλο το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα του Ετζ. Στο Unforgiven, ο Κρίστιαν νίκησε τον Ετζ και έγινε ο νέος Διηπειρωτικός Πρωταθλητής. Μετά από λίγο καιρό, ο Ετζ ξανακέρδισε το τίτλο, αλλά τον έχασε από τον Τεστ. Παρόλα αυτά, ο Ετζ νίκησε τον Κερτ Ανγκλ, για να κερδίσει το Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών WCW. Στο Survivor Series, ο Ετζ νίκησε τον Τεστ, κατέκτησε το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα και ενοποίησε τους δυο τίτλους.

Τον επόμενο χρόνο, ο Ετζ άρχισε κόντρα με τον Γουίλιαμ Ρίγκαλ για το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα. Ο Ρίγκαλ είχε το πάνω χέρι στη κόντρα και του πήρε το τίτλο. Στη WrestleMania 18, ο Ετζ νίκησε τον Μπούκερ Τι και στη συνέχεια μεταγράφηκε στο SmackDown. Εκεί, ο Ετζ άρχισε κόντρα με τον Κερτ Ανγκλ και τον νίκησε. Δύο μήνες αργότερα, θα καταλήξει να κερδίσει τους ομαδικούς τίτλους, μαζί με τον Χαλκ Χόγκαν στις 4 Ιουλίου 2002. Αργότερα σχημάτισε μια ομάδα με τον Ρέι Μυστέριο και συμμετείχαν σε ένα τουρνουά για το Ομαδικό Πρωτάθλημα WWE. Στο No Mercy, έχασαν από τους Κρις Μπενουά και Κρις Τζέρικο στον τελικό του τουρνουά. Ο αγώνας ψηφίστηκε ως ο καλύτερος του 2002 από το περιοδικό Wrestling Observer Newsletter. Τον Νοέμβριο νίκησαν τους Κρις Μπενουά και Κερτ Ανγκλ και έγιναν οι νέοι πρωταθλητές. Όταν έχασαν τους τίτλους, κράτησαν ξεχωριστούς δρόμους. Τον Ιανουάριο του 2003 στο Royal Rumble, ο Ετζ συμμετείχε στον ομώνυμο αγώνα, αλλά δεν κέρδισε. Τον Φεβρουάριο τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό και χειρουργήθηκε.

Διεκδίκηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Βαρέων Βαρών (2004-2005)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αποθεραπεία τον κράτησε εκτός για ένα χρόνο. Έκανε την επιστροφή του λίγο μετά τη WrestleMania 20 και μεταγράφηκε στο Raw. Στις 19 Απριλίου στο Raw, ο Ετζ συμμάχησε με τον Κρις Μπενουά, για να κερδίσουν το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα. Όταν έχασαν τους τίτλους, συνέχισαν να συνεργάζονται, μέχρι που ο Ετζ κατέκτησε το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα στο Vengeance. Μετά από έναν τραυματισμό στους προσαγωγούς, ο διευθυντής του Raw, Έρικ Μπίσοφ, του αφαίρεσε το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα.

Όταν επέστρεψε, ο Ετζ άρχισε να μην νοιάζεται για τους οπαδούς και απέκτησε εμμονή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών. Τον Οκτώβριο του 2004 στο Taboo Tuesday, ο Ετζ, ο Κρις Μπενουά και ο Σον Μάικλς ήταν υποψήφιοι για να διεκδικήσουν το Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών. Ο Μάικλς κέρδισε την ψηφοφορία κοινού για να λάβει τον αγώνα τίτλου, δίνοντας στους Ετζ και Μπενουά έναν αγώνα για τους ομαδικούς τίτλους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Ετζ εγκατέλειψε τον σύμμαχο του, όμως εκείνος κατάφερε να κερδίσει. Ο Ετζ εκνευρισμένος που δεν πήρε αγώνα για το Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών, εμφανίστηκε στον αγώνα του Σον Μάικλς και συνέβαλλε στην ήττα του. Τον Νοέμβριο, ο Ετζ και ο Μπενουά έχασαν τους ομαδικούς τίτλους, αφού ο Ετζ αρνήθηκε να παλέψει και καθόταν σε μια καρέκλα έξω από το ρινγκ. Μετά τον αγώνα, ο Ετζ του επιτέθηκε και το κοινό άρχισε να τον αντιπαθεί. Τον Ιανουάριο του 2005 στο New Year's Revolution, ο Ετζ συμμετείχε στον αγώνα Θαλάμου Εξόντωσης, κόντρα σε άλλους πέντε παλαιστές. Ο Ετζ κατά λάθος χτύπησε τον ειδικό διαιτητή Σον Μάικλς, ο οποίος τον κλώτσησε στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Στο Royal Rumble, ο Ετζ νίκησε τον Σον Μάικλς.

Ο Ετζ με τη βαλίτσα Money in the Bank

Money in the Bank και κόντρα με τον Ματ Χάρντι (2005-2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συνέχεια, στη WrestleMania 21, ο Ετζ κέρδισε το πρώτο αγώνα με σκάλες "Money in the Bank", με έπαθλο ένα συμβόλαιο που μπορούσε να εκμεταλλευτεί όποτε και όπου θέλει, για να αντιμετωπίσει έναν από τους δύο παγκόσμιους πρωταθλητές. Το κοινό αποδοκίμαζε ακόμα περισσότερο τον Ετζ, επειδή είχε συνάψει σχέση με την Λίτα, η οποία πριν είχε σχέση με τον Ματ Χάρντι, που ήταν κοντινός φίλος του Ετζ. Όλα άρχισαν όταν η Λίτα είχε τραυματιστεί απέχοντας από τα σόου και ο Ετζ άρχισε να τη προσεγγίζει, παρ'όλο που εκείνη βρισκόταν σε σχέση με τον Ματ Χάρντι. Όταν το περιστατικό έγινε δημόσια γνωστό, το WWE απέλυσε τον Ματ Χάρντι και όταν εκείνος επέστρεψε, το αληθινό περιστατικό μετατράπηκε σε σενάριο.

Τον Ιούλιο, ο Ματ Χάρντι διέκοψε τον αγώνα του Ετζ με τον Κέιν. Ο Ματ αποκάλεσε τον Ετζ με το αληθινό του όνομα (Άνταμ) και εκτός από εκείνον απείλησε τη Λίτα. Ο Χάρντι μεταφέρθηκε επίσημα στο Raw και συνεχίστηκε η κόντρα τους. Στο SummerSlam, ο Ετζ νίκησε τον Ματ και στο τέλος του αγώνα ο Ματ είχε σοβαρή αιμορραγία. Στο Unforgiven, ο Ετζ έχασε από τον Ματ, σε έναν αγώνα σε κλουβί. Τον Οκτώβριο πάλεψαν σε έναν αγώνα με σκάλες, όπου ο ηττημένος έπρεπε να αποχωρήσει από το Raw. Χάρη στη βοήθεια της Λίτα, ο Ετζ νίκησε τον αγώνα. Μετά, ο Ετζ είχε ένα τραυματισμό στο θώρακα και δεν αγωνιζόταν για μερικές εβδομάδες. Αυτό τον οδήγησε στο να παρουσιάζει μια εκπομπή με τίτλο The Cutting Edge. Εκεί άρχισε να σατιρίζει τον θρυλικό Ρικ Φλερ και μετά από κάποιες εβδομάδες ο Φλερ του επιτέθηκε. Τον Ιανουάριο του 2006 στο New Year's Revolution, ο Ετζ έχασε απο τον Φλερ με αντικανονικό τρόπο.

Πρωτάθλημα WWE και Rated-RKO (2006-2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ετζ ως Πρωταθλητής WWE.

Στο New Year's Revolution, ο Ετζ έγινε Πρωταθλητής WWE, αφού χρησιμοποίησε το συμβόλαιο της βαλίτσας Money in the Bank και νίκησε τον Τζον Σίνα, ο οποίος πριν είχε παλέψει σε αγώνα 6 ατόμων. Η θητεία του ως πρωταθλητής κράτησε για λίγες μέρες, αφού έχασε το τίτλο από τον Σίνα στο Royal Rumble. Έπειτα, στο δρόμο του Ετζ θα βρεθεί ο "ακραίος θρύλος" Μικ Φόλεϊ. Αφού επιτίθονταν ο ένας στον άλλο, ανακοινώθηκε πως θα παλέψουν σε έναν σκληροπυρηνικό αγώνα στη WrestleMania 22. Εκεί, ο Ετζ νίκησε τον Φόλεϊ, περνώντας τον μέσα από ένα φλεγόμενο τραπέζι. Η νίκη αυτή άφησε στον Ετζ εγκαύματα δευτέρου βαθμού.

Σε έναν τριπλό αγώνα, ο Ετζ νίκησε τον Τζον Σίνα και τον Πρωταθλητή WWE, Ρομπ Βαν Νταμ, κερδίζοντας το πρωτάθλημα. Έπειτα αναλώθηκε σε μια μεγάλη σε διάρκεια κόντρα εναντίον του Τζον Σίνα, ο οποίος θα γίνει το alter ego του για τους επόμενους μήνες. Μεταξύ τους θα γίνουν αγώνες τίτλων πολλές φορές. Η κόντρα τους θα τελειώσει οριστικά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Από εκείνη την περίοδο και έπειτα ο Ετζ θα συμμαχήσει με τον Ράντυ Όρτον και θα φτιάξουν την ομάδα με τίτλο "Rated - RKO". Οι δυο τους θα ξεχωρίσουν ως ομάδα, λόγω της κατάκτησης του Παγκόσμιου Ομαδικού Πρωταθλήματος. Παράλληλα, άρχισαν και μια μεγάλη κόντρα με την D-Generation X, που αποτελούσαν οι Σον Μάικλς και Τριπλ Έιτς. Οι Rated-RKO, τους κέρδισαν και αργότερα έχασαν από αυτούς. Ο Τριπλ Έιτς θα τραυματιστεί όμως και την θέση του στο σενάριο θα πάρει ο Τζον Σίνα. Η ομάδα Μάικλς-Σίνα κέρδισε πολλές φορές τους Όρτον και Ετζ, που τελικά συνέχισαν χωριστά, από τον Μάιο του 2007.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών και κόντρες (2007-2008)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ετζ ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών.

Αφού ξανακέρδισε τη βαλίτσα Money in the Bank, ο Ετζ χρησιμοποίησε το συμβόλαιο κόντρα στον ημιλιπόθυμο Αντερτέικερ για να γίνει ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών. Έπειτα αναλώθηκε σε μία κόντρα με τον Μπατίστα, διατηρώντας τον τίτλο του με δόλιους τρόπους. Αφού έχασε τον τίτλο του λόγω τραυματισμού, ο Ετζ νίκησε σε τριπλό αγώνα τους Μπατίστα και Αντερτέικερ για να ξαναγίνει πρωταθλητής τον Δεκέμβριο. Στη WrestleMania 24 τον Απρίλιο του 2008, ο Ετζ συμμετείχε στον πρώτο του μεγάλο αγώνα στο συγκεκριμένο σόου κόντρα στον Αντερτέικερ, ο οποίος και επικράτησε.

Το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του Ετζ, ήταν η Βίκι Γκερέρο με την οποία θα συνάψει σεναριακή ερωτική σχέση και θα γίνει η μάνατζέρ του. Ταυτόχρονα, ο Τσάβο Γκερέρο, ανιψιός της, ο σύμμαχός του Μπαμ Νίλι, αλλά και δύο νέοι παλαιστές, οι Κερτ Χόκινς και Ζακ Ράιντερ, θα τον βοηθήσουν τους επόμενους μήνες στα ύπουλα σχέδιά του, ώστε να κυριαρχήσει στην εταιρεία. Εκείνη τη περίοδο, ο Ετζ έγινε ένας από τους πιο αντιπαθητικούς παλαιστές στην ιστορία του WWE, αφού υποδυόταν τον δειλό και φυγόπονο παλαιστή, που κέρδιζε τίτλους πάντα με άδικο τρόπο.

Τον Ιούνιο του 2008, ο τίτλος διεκδικήθηκε σε έναν αγώνα TLC, όπου ο Αντερτέικερ θα έπρεπε να αποσυρθεί σε περίπτωση ήττας. Τελικά έτσι κι έγινε, αφού ο Ετζ κέρδισε με τη βοήθεια της ομάδας του. Ο Ετζ έχασε σύντομα τον τίτλο από τον Σι Εμ Πανκ που χρησιμοποίησε το συμβόλαιο Money in the Bank. Έπειτα, ο Ετζ διεκδίκησε το Πρωτάθλημα WWE ενάντια στον Τριπλ Έιτς χωρίς επιτυχία. Στο SummerSlam ο Αντερτέικερ νίκησε τον Ετζ σε αγώνα hell in a cell και τον τιμώρησε ρίχνοντας τον από μεγάλο ύψος μέσα στο καναβάτσο το οποίο και έσπασε.

Τον Νοέμβριο, ο Ετζ επέστρεψε κατά τη διάρκεια ενός τριπλού αγώνα, όπου και νίκησε για να γίνει Πρωταθλητής WWE. Τον επόμενο μήνα έχασε τον τίτλο από τον Τζεφ Χάρντι, όμως τον επανέκτησε τον Ιανουάριο του 2009 στο Royal Rumble. Τον Φεβρουάριο στο No Way Out σε αγώνα Θαλάμου Εξόντωσης, ο Ετζ μέσα σε λίγα λεπτά έχασε το Πρωτάθλημα WWE. Αφού απελπίστηκε και χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε, ο Ετζ χτύπησε τον Κόφι Κίνγκστον με σιδερένια καρέκλα και πήρε τη θέση του στον αγώνα Θαλάμου Εξόντωσης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών. Εκεί κατάφερε να νικήσει και να γίνει ο νέος πρωταθλητής.

Τον Απρίλιο στη WrestleMania 25, ο Ετζ έχασε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών σε έναν αγώνα κόντρα στους Τζον Σίνα και Μπιγκ Σόου, όμως το επανέκτησε στο Backlash αφού νίκησε τον Σίνα σε αγώνα Last Man Standing εξαιτίας της εμπλοκής του Μπιγκ Σόου. Στη συνέχεια, ο Ετζ άρχισε μια κόντρα με τον Τζεφ Χάρντι που σχετίζονταν με την επιθυμία του Χάρντι να κατακτήσει τον τίτλο. Στη πρώτη τους αναμέτρηση ο Ετζ νίκησε, όμως σε έναν επαναληπτικό αγώνα ο τίτλος άλλαξε κάτοχο. Μετά από την ήττα του, ο Ετζ έδωσε τέλος στη σχέση του με τη Βίκι Γκερέρο .

Τελευταίες κόντρες και το τέλος της καριέρας του (2009-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2009, θα κατακτήσει για τέσσερα βράδια το Ομαδικό Πρωτάθλημα WWE με τον Κρις Τζέρικο, κάνοντας προσωπικό ρεκόρ κατακτήσεων. Μετά θα τραυματιστεί και θα μείνει εκτός δράσης, περίπου εννέα μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, ο πρώην φίλος του Τζέρικο, με κάθε ευκαιρία μιλούσε άσχημα για εκείνον. Ο Ετζ τελικά επέστρεψε στο Royal Rumble του 2010, όπου απέκλεισε τον Τζέρικο και κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα. Η κόντρα των δυο παλαιστών ξεκίνησε, με τον Ετζ να έχει το πάνω χέρι στα εβδομαδιαία επεισόδια και τον Τζέρικο να κερδίζει στη WrestleMania 26 και να υπερασπίζεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών. Στο Extreme Rules, ο Ετζ νίκησε τον Τζέρικο σε έναν αγώνα με κλουβί. Για το υπόλοιπο 2010, ο Ετζ διεκδικούσε συχνά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών, το οποίο τελικά κατέκτησε τον Δεκέμβριο στο TLC. Σύντομα, άρχισε μια κόντρα με τον Ντολφ Ζίγκλερ, ο οποίος πήρε το Πρωτάθλημα χάρη στη Βίκι Γκερέρο που του το απένειμε. Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Ετζ επανέκτησε το τίτλο, κάνοντας ρεκόρ κατακτήσεων. Η επόμενη αντιπαλότητα του ήταν ο ανερχόμενος Αλμπέρτο Ντελ Ρίο. Στη WrestleMania 27, ο Ετζ υπερασπίστηκε το Πρωτάθλημα κόντρα στον Ντελ Ρίο, σε έναν αγώνα που έμελλε να είναι ο τελευταίος αγώνας του στη τηλεόραση.

Όντας Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο Ετζ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, που μπορούσε να του κοστίσει και την ζωή αν συνέχιζε σε υψηλό επίπεδο. Το 2012 τιμήθηκε για την προσφορά του στον χώρο της πάλης και στο WWE, με την είσοδό του στο Hall of Fame.

Τίτλοι και Κατορθώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψευδώνυμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "The Rated-R Superstar" (Ο ακατάλληλος σούπερσταρ)
  • "The Ultimate Opportunist" (Ο μεγάλος οπορτουνιστής)
  • "The Master Manipulator" (Ο άρχοντας της χειραγώγησης)
  • "Mr. Money in the Bank" (Ο κ. Money in the Bank)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 932.