Άνταλμπερτ Α΄ της Ιβρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άνταλμπερτ Α΄ της Ιβρέας
Adalberto.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 880
Τορίνο
Θάνατος 929
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Μαγράβος
Οικογένεια
Σύζυγος Gisela of Friuli
Ερμενγκάρντ της Τοσκάνης
Τέκνα Βερεγγάριος Β΄ της Ιταλίας
Άνσκαρ του Σπολέτο
Amedeo I d'Ivrea
Γονείς Άνσγκαρ Α΄ της Ιβρέας
Οικογένεια Οίκος της Ιβρέας

Ο Άνταλμπερτ Α΄ της Ιβρέας (απεβ. μετά τις 28 Φεβρουαρίου 929), δεύτερο ιστορικό πρόσωπο από τον Οίκο της Ιρβέας, ήταν μάργραβος της Ιβρέας από τα τέλη της δεκαετίας του 890 μέχρι το 923, που τον διαδέχθηκε ο γιος του Βερεγγάριος Β΄ Ο Άνταλμπερτ Α΄ ήταν γιος του Άνσκαρ Α΄ της Ιβρέας, με καταγωγή από το Οσερέτ στην Άνω Βουργουνδία και διαδέχθηκε τον πατέρα του την περίοδο (896 - 900). Διατήρησε αρχικά ουδετερότητα, ενώ στην συνέχεια τάχθηκε στο πλευρό όλων των διεκδικητών του Ιταλικού θρόνου. Όταν ο Λουδοβίκος ο Τυφλός επιτέθηκε στην Ιταλία (900), ο Άνταλμπερτ Α΄ αρχικά αρνήθηκε να τον υποστηρίξει. Τελικά τον αναγνώρισε όταν στέφθηκε αυτοκράτορας (901). Μετά την ήττα του Λουδοβίκου από τον αντίπαλό του Βερεγγάριο Α΄, άλλαξε πλευρά και υποστήριξε τον Βερεγγάριο Α΄. Ο νέος βασιλιάς της Λομβαρδίας ("Ιταλίας"), για να επιβραβεύσει την υποστήριξή του, έδωσε στον Άνταλμπερτ ως σύζυγο την κόρη του Γκιζέλα. Ο γάμος του Άνταλμπερτ Α΄ με την Γκιζέλα δεν καταγράφεται πότε έγινε· η πρώτη αναφορά ότι ήταν σύζυγοι έγινε στις 13 Ιουνίου 910. Πρέπει να έγινε περίπου 15 χρόνια πριν παραχωρηθεί μία κομητεία στην ίδια και στον γιο της Βερεγγάριο (918). [1]

Την περίοδο (913 - 915) η Γκιζέλα απεβίωσε και ο Άνταλμπερτ νυμφεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Ερμενγάρδη (901 - 931) κόρη του μαργράβου Άνταλμπερτ Β΄ της Τοσκάνης. Η προτεραιότητάα του στην συνέχεια ήταν οι επιδρομές των Σαρακηνών (916 - 917). Την περίοδο (920 - 921), μαζί με πολλούς άλλους ευγενείς με καταγωγή από την Βουργουνδία, υποστήριξε την άνοδο στον Ιταλικό θρόνο του συμπατριώτη τους Ροδόλφου Β΄ της Βουργουνδίας. Ο Άνταλμπερτ Α΄, ο Λάμπερτ αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου και ο Γιλβέρτος κόμης του Μπέργκαμο δημιούργησαν μια στρατιωτική δύναμη στα βουνά έξω από την Μπρέσια, με σκοπό να βαδίσουν στην Βερόνα και να συλλάβουν τον Βερεγγάριο Α΄. Αυτός έμαθε τα σχέδιά τους και έστειλε έναν αριθμό Μαγυάρων μισθοφόρων να τους αιφνιδιάσουν· στο μέσο της μάχης ο Άνταλμπερτ Α΄ άλλαξε ρούχα με κάποιον από τους μισθοφόρους του και δήλωσε υποτέλεια. Αργότερα, όταν ο Ροδόλφος Β΄ μπήκε στην Ιταλία και στέφθηκε βασιλιάς (921), ο Άνταλμπερτ Α΄ του δήλωσε υποτέλεια, αλλά οι εμφανίσεις του στην βασιλική αυλή ήταν σπάνιες σε σχέση με την σύζυγο και τους δύο γιους του. Ο συγγενής του Ούγος της Προβηγκίας διαδέχθηκε τον Ροδόλφο Β΄, αλλά εν τω μεταξύ ο Άνταλμπερτ Α΄, σύμφωνα με τον χρονικογράφο Λιουτπράνδο της Κρεμόνας, σχεδόν εξαφανίστηκε· οι πηγές λένε ότι ήταν βαριά άρρωστος. Τελευταία πληροφορία πριν από τον θάνατο του καταγράφηκε στις 28 Φεβρουαρίου 929 με την δωρεά του στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο Τορίνο ύστερα από επιθυμία του βασιλιά Ούγου. [2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα π. το 903 τη Γκιζέλα, κόρη του Βεργγάριου Α΄ της Λομβρίας ("Ιταλίας"). Απέκτησαν δυο παιδιά:

Η Γκιζέλα απεβίωσε π. το 914 και ο Άνταλμπερτ Α΄ έκανε δεύτερο γάμο με την Ερμενγάρδη, κόρη του Άνταλμπερτ Β΄ μαργράβου της Τοσκάνης και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fasoli (1960).
  2. Fasoli (1960).
  3. Fasoli (1960).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fasoli, Gina, "Adalberto d'Ivrea". Dizionario Biografico degli Italiani, 1. Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1960.
  • Wickham, Chris. Early Medieval Italy: Central Power and Local Society, 400–1000. London: MacMillan Press, 1981.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adalbert I of Ivrea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).