Άννα του Μάουμπραϊ, κόμισσα του Νόρφολκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα του Μάουμπραϊ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Anne Mowbray, 8th Countess of Norfolk (Αγγλικά)
Γέννηση10  Δεκεμβρίου 1472
Σάφoκ
Θάνατος19  Νοεμβρίου 1481
Γκρίνουιτς
Τόπος ταφήςΑββαείο του Ουέστμινστερ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡιχάρδος του Σρούσμπερυ, δούκας της Υόρκης
ΓονείςJohn de Mowbray, 4th Duke of Norfolk και Elizabeth de Mowbray, Duchess of Norfolk
ΟικογένειαΟίκος της Υόρκης
Θυρεός

Η Άννα του Μάουμπραϊ, 8η κόμισσα του Νόρφολκ, αργότερα η Δούκισσα της Υόρκης και η Δούκισσα του Νόρφολκ (10 Δεκεμβρίου 1472 - 19 Νοεμβρίου 1481) ήταν η ανήλικη σύζυγος του Ριχάρδου της Υόρκης, ενός από τους Πρίγκιπες στον Πύργο. Πέθανε σε ηλικία οκτώ ετών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο κάστρο Φράμλινγκαμ στο Σάφολκ, ως το μοναδικό (επιζών) παιδί του Ιωάννη, 4ου δούκα του Νόρφολκ και της Ελισάβετ Τάλμποτ[1]. Ο θάνατος του πατέρα της το 1476 άφησε την τριετή Άννα μια πλούσια κληρονόμο[2].

Στις 15 Ιανουαρίου 1478, σε ηλικία 5 ετών, παντρεύτηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου, στο Γουέστμινστερ, τον Ριχάρδο του Σριούσμπερι, τον 1ο Δούκα της Υόρκης, τον 4χρονο μικρότερο γιο του Εδουάρδου Δ΄ και της συζύγου του, Ελισάβετ Γούντβιλ.[3] Πιθανόν πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής της στην οικεία της πεθεράς της[4].

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα πέθανε στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου, σχεδόν δύο χρόνια πριν ο σύζυγός της εξαφανιστεί στον Πύργο του Λονδίνου με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Εδουάρδο Ε΄. Μετά το θάνατό της, οι κληρονόμοι της κανονικά θα ήταν τα ξαδέλφια της, ο Γουλιέλμος του Μπέρκλεϋ και ο Ιωάννης Χάουαρντ, αλλά με πράξη του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 1483 τα δικαιώματα δόθηκαν στον σύζυγό της Ριχάρδο και τους τυχόν απογόνους του.[5]

Ταφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα θάφτηκε σε ένα φέρετρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Εράσμου της Φορμαίας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.[6] Όταν το παρεκκλήσι κατεδαφίστηκε περίπου το 1502, το φέρετρο της Άννας μεταφέρθηκε σε ένα θησαυροφυλάκιο κάτω από το Αβαείο των Μειονοτήτων της Αγίας Κλάρας το οποίο διευθύνονταν από μοναχές του Τάγματος των Φτωχών Φραγκισκανών. Το φέρετρό της εξαφανίστηκε τελικά.

Τον Δεκέμβριο του 1964, οι εργάτες οικοδομών στο Stepney έσκαψαν κατά λάθος στο θησαυροφυλάκιο και βρήκαν το φέρετρο της Άννας. Το άνοιξαν και τα κόκαλά της αναλύθηκαν από επιστήμονες και μετά ενταφιάστηκαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τον Μάιο του 1965.[7] Τα κόκκινα μαλλιά της ήταν ακόμα στο κρανίο της, καθώς και το κάλυμμα της τυλίχτηκε γύρω της. Το Αβαείο του Γουέστμινστερ είναι ο υποτιθέμενος χώρος ανάπαυσης του συζύγου της, Ριχάρδου, και του αδερφού του Εδουάρδου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Weir 2008, p. 141.
  2. https://www.historyofroyalwomen.com/anne-de-mowbray/anne-de-mowbray-the-royal-child-bride/
  3. P. M. Kendall, The World of Anne Mowbray, Observer Colour Magazine, issued 23 May 1965
  4. https://www.historyofroyalwomen.com/anne-de-mowbray/anne-de-mowbray-the-royal-child-bride/
  5. Ross, Charles (1997). Edward IV (second ed.). New Haven, CT: Yale University Press. p. 248. ISBN 0-300-07372-0. OCLC 38886953.
  6. "Anne Mowbray, Duchess of York". Westminster Abbey. Retrieved 9 October 2018.
  7. "Anne Mowbray, Duchess of York". Retrieved on 3 March 2017.