Άννα της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Σεπτεμβρίου 1404
Αράς
Θάνατος14  Νοεμβρίου 1432
Tour Jean-sans-Peur
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης του Λάνκαστερ (από 1423)[1]
Τέκναstillborn child Plantagenet[2]
ΓονείςΙωάννης της Βουργουνδίας και Μαργαρίτα της Βαυαρίας
ΑδέλφιαΦίλιππος Γ΄ της Βουργουνδίας
Μαρία της Βουργουνδίας, δούκισσα της Κλέβης
Αγνή της Βουργουνδίας
Μαργαρίτα του Νεβέρ
ΟικογένειαΟίκος του Βαλουά-Βουργουνδίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άννα της Βουργουνδίας, δούκισσα του Μπέντφορντ (30 Σεπτεμβρίου 1404 - 14 Νοεμβρίου 1432) ήταν κόρη του Ιωάννη του Ισχυρού δούκα της Βουργουνδίας και της συζύγου του Μαργαρίτας της Βαυαρίας.

Γάμος της Άννας με τον δούκα Ιωάννη του Λάνκαστερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στις Τρόγ τον Ιούνιο του 1423 με τη Συνθήκη της Αμιένης τον Άγγλο δούκα Ιωάννη του Λάνκαστερ,[3] γιο του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Δ΄ προκειμένου να εδραιωθούν οι συμμαχικές σχέσεις της Αγγλίας με τον αδελφό της Άννας, Φίλιππο Γ΄ τον Καλό δούκα της Βουργουνδίας.[4] Η συμμαχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχεια της Αγγλικής επιρροής στη Γαλλία, ο σύζυγος της Ιωάννης ορίστηκε αντιβασιλιάς της Γαλλίας με τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ε΄ στις 31 Αυγούστου 1422, ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας και ανιψιός του Ερρίκος ΣΤ΄ ήταν μόλις 7 μηνών. Ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στον Οίκο της Βουργουνδίας και τον Οίκο των Βαλουά είχε σαν τραγικό αποτέλεσμα για τους Γάλλους μεγάλες απώλειες εδαφών στην ηπειρωτική περιοχή από τους Άγγλους.

Θάνατος της Άννας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H σχέση της Άννας με τον σύζυγο της ήταν ευτυχισμένη αλλά η Άννα πέθανε χωρίς να αφήσουν απογόνους, η Άννα πέθανε στις 14 Νοεμβρίου 1432 στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 28 ετών στο ξενοδοχείο των Βουρβόνων απέναντι από τα ανάκτορα του Λούβρου. Τάφηκε στο Μοναστήρι των Σελεστίνων του Παρισιού και η καρδιά της τοποθετήθηκε στο Μοναστήρι του Μεγάλου Αυγουστίνου, ο τάφος της διακοσμήθηκε από τον Γουλιέλμο Βλουτέν και θεωρείται να από τα πιο διάσημα ταφικά ομοιώματα που υπήρχαν στο Παρίσι τον 15ο αιώνα. [5] Διασώθηκαν δυο τεμάχια από τον τάφο της στο μοναστήρι των Σελεστίνων το οποίο καταστράφηκε το 1849, ο καθιστό άγαλμα το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και το πένθιμο άγαλμα τα οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Μεσαιωνικό Μουσείο της Γαλλίας. [6]

Τα οστά της αναγνωρίστηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μοναστήρι των Σελεστίνων (1847) σε μια πλάκα με το όνομα της, μεταφέρθηκαν στον τάφο του παππού της.

Διάλυση της συμμαχίας μετά τον θάνατο της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη χρονιά από τον θάνατο της ο σύζυγος της ξαναπαντρεύτηκε την Ιακωβίνα του Λουξεμβούργου κάτι που έφερε την αντίδραση του αδελφού της Φίλιππου Γ΄ του Καλού δούκα της Βουργουνδίας, οι σχέσεις τους άρχισε να περνάει κρίση με αποκορύφωμα τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βουργουνδία και τον Κάρολο Ζ΄, εξόριστο βασιλιά της Γαλλίας (1435). Αργότερα την ίδια χρονιά ένα γράμμα που στάλθηκε στον Άγγλο βασιλιά Ερρίκο ΣΤ΄ ανιψιό του Ιωάννη κατοχύρωσε τη διάλυση της συμμαχίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10224.htm#i102238. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Griffiths, p. 26.
  4. Neillands, p. 231.
  5. Weir, p. 73.
  6. Journal d'un bourgeois de Paris, 1405-1449, publié d'après les manuscrits de Rome et de Paris, par Alexandre Tuetey, chez Champion, Paris, 1881, pp. 289-290

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chipps Smith, Jeffrey (1984). "The Tomb of Anne of Burgundy, Duchess of Bedford, in the Musée du Louvre". Gesta. 23 (01): 39–50.
  • Griffiths, R.A. (2005). The Reign of King Henry VI. The History Press. ISBN 0-7509-3777-7.
  • Neillands, Robin (2001). The Hundred Years War. Routledge. ISBN 0-415-26131-7.
  • Weir, Alison (1996). The Wars of the Roses: Lancaster and York. London: Ballantine Books.