Άννα Πέτροβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Πέτροβα
Ιδιότηταχορογράφος
ΣύζυγοςΝίκος Συνοδινός

Η Άννα Πέτροβα είναι χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια κλασικού χορού.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, ενώ μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή της Μαρί Ραμπέρ στο Λονδίνο. Αργότερα, για να ενημερωθεί στα σύγχρονα διεθνή συστήματα διδασκαλίας κλασικού μπαλέτου, μελέτησε το παγκόσμιο σύστημα της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου, στην οποία στο μεταξύ έγινε τακτικό μέλος και κατά τη δεκαετία του 1980 απέκτησε με διάκριση το δίπλωμα διδασκαλίας και το δικαίωμα της χορογραφικής διδασκαλίας. Αργότερα, απέκτησε και το ανώτερο δίπλωμα διδασκαλίας της RAD.

Στο μεταξύ, από το 1959 ώς το 1981, διετέλεσε στέλεχος και πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία προσλήφθηκε στα 17 της χρόνια στο «Corps de Ballet» και πήρε μέρος σε παραστάσεις της «Εύθυμης χήρας». Μέσα σε μία πενταετία εξελίχθηκε διαδοχικά σε κορυφαία, σε σολίστ και σε πρώτη μπαλλαρίνα του θεάτρου.

Χόρεψε τον πρώτο μεγάλο της ρόλο το 1964 («Άνοιξη» από τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι και «Pas de deux» από τον «Δον Κιχώτη», με παρτεναίρ τον Γιάννη Μέτση). Από το 1971 υπήρξε ιδρύτρια και διευθύντρια σχολών χορού στην Αθήνα και το 1979 ίδρυσε και λειτούργησε για 3 χρόνια την 40μελή Ομάδα Νέων Χορευτών, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε συνεργασία και με τις Εκδηλώσεις της Έκφρασης.

Το 1990, ως μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανέλαβε την αναδιοργάνωση του Μπαλέτου της για να το οδηγήσει μέσα σε μία τετραετία σε θριαμβευτικές εμφανίσεις. Τον Οκτώβριο του 1997 εκλέχτηκε πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου της RAD και από τον Σεπτέμβριο του 1999 ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ως πρωταγωνίστρια, απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο πολλούς πρώτους ρόλους του παγκόσμιου και του ελληνικού ρεπερτορίου, όπως: Η λίμνη των κύκνων, Δον Κιχώτης, Ο καρυοθραύστης, Συλφίδες, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Νύχτα στο φαλακρό βουνό, Ισπανικό καπρίτσιο, Φανταστικό μαγαζί, Μαγικός καθρέφτης, Μαύρος άγγελος, Φάουστ κλπ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]