Άννα Πέρσι, κόμισσα του Νορθάμπερλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Πέρσι, κόμισσα του Νορθάμπερλαντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Anne Somerset (Αγγλικά) και Anne Percy (Αγγλικά)
Γέννηση1536[1]
Θάνατος9ιουλ. / 19  Σεπτεμβρίου 1591γρηγ. (περίπου)[1] ή 8ιουλ. / 18  Σεπτεμβρίου 1591γρηγ.[2]
Ναμύρ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤόμας Πέρσι, 7ος κόμης του Νορθάμπερλαντ (από 1558)[3]
ΤέκναLady Elizabeth Percy[4]
Lady Lucy Percy[4][5]
Lady Jane Percy[4]
Lady Mary Percy[4]
Thomas Percy, Baron Percy[4]
ΓονείςΧένρι Σόμερσετ, 2ος κόμης του Γούστερ[1][4] και Ελισάβετ Σόμερσετ, κόμισσα του Γούστερ[1][4]
ΑδέλφιαΛούσυ Σόμερσετ
Γουίλιαμ Σόμερσετ, 3ος κόμης του Γούστερ
Τόμας Σόμερσετ
ΟικογένειαHouse of Somerset

Η Άννα Πέρσι, κόμισσα του Νορθάμπερλαντ (1536 - 17 Οκτωβρίου 1596) Αγγλίδα ευγενής και εμπνεύστρια της εξέγερσης εναντίον της Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας ήταν μικρότερη κόρη του Χένρι Σόμερσετ, 2ου κόμη του Γούστερ και της δεύτερης συζύγου του Ελισάβετ Μπράουν. Η μητέρα της ήταν κόρη του Γουίλιαμ Κουρτεναί, 1ου κόμη του Ντέβον και της Αικατερίνης της Υόρκης κόρης του Εδουάρδου Δ΄ της Αγγλίας. Η μητέρα της ήταν Κυρία σε Συνοδεία της βασίλισσας Άννας Μπολέυν και μια από τις πληροφοριοδότριες εναντίον της ενώ έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ήταν ερωμένη του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας. Μετά την αποτυχημένη "Εξέγερση των βορείων" η Άννα Πέρσι για να αποφύγει την τιμωρία δραπέτευσε με την νεογέννητη κόρη της στην Φλάνδρα και πέρασε το υπόλοιπο διάστημα σε δολοπλοκίες Καθολικών σε συνεργασία με Άγγλους Καθολικούς εξόριστους. Στην Λιέγη έζησε με μια σύνταξη από τον Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας και έγραψε το έργο "Συζητήσεις για τις ταραχές των κομήτων του Νορθάμπερλαντ". Ο σύζυγος της Τόμας Πέρσι, 7ος κόμης του Νορθάμπερλαντ που ήταν αρχηγός της εξέγερσης εκτελέστηκε για προδοσία, οι τρεις μεγαλύτερες κόρες της παρέμειναν στην Αγγλία και μεγάλωσαν με τον θείο τους Χένρι Πέρσι, 8ο κόμης του Νορθάμπερλαντ. Η Άννα Πέρσι ήταν πάντοτε πιστή Καθολική.

Επανάσταση των Βορείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 1569 η Άννα Πέρσι με την Τζέιν Χάουαρντ, κόμισσα του Γουέστμορλαντ σχεδίασαν την εξέγερση της δυσαρεστημένης κυβέρνησης των Καθολικών του βορρά εναντίον της Ελισάβετ Α΄ που έμεινε γνωστή ως "Επανάσταση των βορείων".[6] Ο σύζυγος της ήταν αρχικά απρόθυμος να γίνει αρχηγός σε ένα σχέδιο που είχε στόχο να εκθρονίσει την Ελισάβετ και να ανεβάσει στον θρόνο της Αγγλίας την Μαρία Α΄ της Σκωτίας που θεωρούσαν οι Καθολικοί νόμιμη βασίλισσα. Ο Χένρι Πέρσι πείστηκε τελικά όταν η Άννα του εξήγησε ότι τον περιβάλουν εχθροί και πήγε στο Μπράνσπετ την Οικία των παλιών μεγάλων αντιπάλων από την Οικογένεια Νέβιλ, συνάντησε τον Κάρολο Νέβιλ, 6ο κόμη του Γουέστμορλαντ και ενώθηκε μαζί του σε επανάσταση εναντίον της βασίλισσας. Ο Χένρι Κάρεϊ, 1ος βαρόνος του Χούντσον που έστειλε η Ελισάβετ Α΄ για να καταπνίξει την εξέγερση είχε εκφράσει τον θαυμασμό του στην Άννα δηλώνοντας ότι "είναι περισσότερο δυναμική από τον σύζυγο της" και "είναι ο πραγματικός αρχηγός του στρατού".[7]

Η "Εξέγερση των βορείων" απέτυχε χάρη στον φτωχό σχεδιασμό και την έλλειψη οργάνωσης.[8] Ο Χένρι Κάρεϊ κατέπνιξε την εξέγερση, ο Χένρι και η Άννα κατέφυγαν στην Σκωτία και βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του Έκτορ Γκράχαμ του Χάρλαου ενός παράνομου δραπέτη, τον Ιούνιο του 1570 γέννησε στην Αμπερντίν την μικρότερη κόρη της Μαρία. Ο Έκτορ Γκράχαμ πρόδωσε τον σύζυγο της στον Τζέιμς Ντάγκλας, 4ο κόμη του Μόρτον και η Άννα δραπέτευσε στην ηπειρωτική Ευρώπη, έφτασε στις 31 Αυγούστου 1570 στην Μπρυζ και ζήτησε από τον Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας και τον πάπα Πίο Ε΄ χρηματική βοήθεια για την απελευθέρωση του συζύγου της. Ο πάπας της έδωσε 4.000 κορώνες και ο Φίλιππος Β΄ 6.000 μάρκα.[9] Η Άννα πέρασε το υπόλοιπο διάστημα της ζωής της σε εξορία στην Φλάνδρα ενώ ο Μόρτον πούλησε τον σύζυγο της στην βασίλισσα Ελισάβετ (1572) που τον καταδίκασε σε θάνατο και τον εκτέλεσε για εσχάτη προδοσία.

Εξορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα ζούσε στην Λιέγη με μια σύνταξη από τον Φίλιππο Β΄, έγραψε και κυκλοφόρησε το έργο της "Συζητήσεις για τις ταραχές των κομήτων του Νορθάμπερλαντ".[10] Την επόμενη δεκαετία πέρασε σε ταξίδια σε διάφορες περιοχές της Φλάνδρας για να βρίσκεται σε επαφή με τους Άγγλους Καθολικούς εξόριστους που ήταν διάσπαρτοι στην χώρα. Οι Άγγλοι πράκτορες περιγράφουν την Άννα (1573) σαν μια "από τους πιο άριστους επαγγελματίες στο Μέχελεν".[11] Το 1576 την εξόρισαν για σύντομο χρόνο από την περιοχή για να ικανοποιήσουν την Ελισάβετ αλλά επανήλθε. Σε κάποιο στάδιο προσπάθησε να ρυθμίσει τον γάμο ανάμεσα στον Δον Χουάν της Αυστρίας και την αιχμάλωτη Μαρία Α΄ της Σκωτίας.[12] Άφησε τις τρεις μεγαλύτερες κόρες της στην Αγγλία όταν η ίδια δραπέτευσε, μεγάλωσαν στο Πέτγουορθ στο σπίτι του αδελφού του πατέρα τους Χένρι Πέρσι που τον διαδέχθηκε ως 8ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Νέβιλ την μεγαλύτερη κόρη της αδελφής της Λούκι Σόμερσετ. Η μικρότερη κόρη της Μαρία την συνόδευσε στην Φλάνδρα και έγινε προϊσταμένη στην Βενεδεκτιανή μονή των Βρυξελλών που η ίδια ίδρυσε.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σεπτέμβριο του 1591 ο Τσάρλς Πέτζέτ (1546 - 1612) ένας εξόριστος στην Αμβέρσα πληροφόρησε ψευδώς τον κουνιάδα της ότι η Άννα πέθανε και του ζήτησε να στείλει την κόρη της Ιωάννα στην Φλάνδρα για να παραλάβει τα υπάρχοντα της, αυτό ήταν σχέδιο της Άννας για να δει την κόρη της.[13] Η Άννα Πέρσι πέθανε στην πραγματικότητα πέντε χρόνια αργότερα στις 17 Οκτωβρίου 1596 από ευλογιά σε μια μονή στην Ναμύρ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στις 22 Ιουνίου 1558 τον Χένρι Πέρσι, 7ο κόμη του Νορθάμπερλαντ έναν από τους ισχυρότερους ευγενείς στην βόρεια Αγγλία από την Οικογένεια Πέρσι. Ο Χένρι ήταν όπως και η Άννα πιστός οπαδός της Καθολικής εκκλησίας, ανιψιός και διάδοχος του Χένρι Πέρσι, 6ου κόμη του Νορθάμπερλαντ πρώην ερωμένου της Άννας Μπολέυν, μαζί του απέκτησε :[14]

 • Τόμας Πέρσι, βαρόνος του Πέρσι (πέθανε το 1560
 • Ελισάβετ Πέρσι, σύζυγος του Ριτσαρντ Γβουτροφ του Γόλι του γιου του Φραγκίσκου Γβουτροφ
 • Ιωάννα Πέρσι, σύζυγος του λόρδου Χένρι Σέιμουρ, του μικρότερου γιου του Εδουάρδου Σέιμουρ, 1ου δούκα του Σόμερσετ και της Άννας Στάνχοουπ
 • Λούκι Πέρσι, σύζυγος του Εδουάρδου Στάνλει του κάστρου του Τόνγκ του γιου του Σερ Τόμας Στάνλεϊ και της Μαργαρίτας Βερνόν
 • Μαρία Πέρσι (1570 - 1643), μοναχή, ίδρυσε την Βενεδικτιανή Νταμ στην Περιοχή των Βρυξελλών από την οποία κατάγονται όλες οι Βενεδικτιανές μονές στην Αγγλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «Oxford Dictionary of National Biography» (Αγγλικά) Oxford University Press. Οξφόρδη. 2004.
 2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p1046.htm#i10458.
 3. p1046.htm#i10458. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
 5. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
 6. Kathy Lynn Emerson, A Who's Who of Tudor Women
 7. Emerson
 8. Antonia Fraser, Mary, Queen of Scots, p.485
 9. Luminarium: Encyclopedia Project, sourced from Dictionary of National Biography
 10. Emerson
 11. Luminarium, sourced from the Dictionary of National Biography
 12. Luminarium, sourced from Dictionary of National Biography
 13. Emerson
 14. http://www.thepeerage.com/

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Antonia Fraser, Mary, Queen of Scots
 • Kathy Lynn Emerson, A Who's Who of Tudor Wome
 • Luminarium: Encyclopedia Project, sourced from Dictionary of National Biography