Άννα Μεγάλη Κομνηνή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άννα Μεγάλη Κομνηνή
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1342
Υπηκοότητα Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μοναχή
πολιτικός
Οικογένεια
Γονείς Αλέξιος Β' Μέγας Κομνηνός και Jiajak Jaqeli
Αδέλφια Βασίλειος Α' Μέγας Κομνηνός
Ανδρόνικος Γ' Μέγας Κομνηνός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1341–1342)

Η Άννα Α΄ Μεγάλη Κομνηνή (;-1342), επονομαζόμενη και Αναχουτλού, υπήρξε αυτοκράτειρα της Τραπεζούντος από τις 17 Ιουλίου 1341 ως τις 4 Σεπτεμβρίου 1342. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του αυτοκράτορα Αλεξίου Β'.

Η Άννα σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχή, όμως το 1341 εγκατέληψε τον μοναχικό βίο και επαναστάτησε εναντίον της αυτοκράτειρας Ειρήνης Παλαιολογίνας, χήρα του αδελφού της Βασιλείου. Με την βοήθεια ορισμένων Τραπεζουντίων ευγενών και Λαζών επικράτησε και κατέλαβε την εξουσία.

Λίγες ημέρες αργότερα έφτασε στην Τραπεζούντα ο θείος της Άννας, Μιχαήλ, ο οποίος είχε σταλεί από την Κωνσταντινούπολη για να παντρευτεί την Ειρήνη Παλαιολογίνα και να συμβασυλεύσει μαζί της, όπως η ίδια είχε ζητήσει πριν από την ανατροπή της. Οι οπαδοί της Άννας συνέλαβαν αμέσως και φυλάκισαν τον Μιχαήλ με τον ερχομό του και ταυτόχρονα έστειλαν την Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη.

Ένα χρόνο αργότερα ο γιος του Βασιλείου, Ιωάννης, εξεστράτευσε εναντίον της και με την βοήθεια των Γενοβέζων την ανέτρεψε. Με διαταγή του Ιωάννη Γ' η Άννα θανατώθηκε με στραγγαλισμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.
Προηγούμενος
Ειρήνη Παλαιολογίνα
Αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας
1341 - 1342
Επόμενος
Ιωάννης Γ' Κομνηνός