Άννα Κρίστι (ταινία, 1930)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Κρίστι
Anna Christie
ΣκηνοθεσίαΚλάρενς Μπράουν
ΠαραγωγήΚλάρενς Μπράουν
Έρβιν Θάλμπεργκ
ΣενάριοΦράνσις Μάριον
Ευγένιος Ο'Νηλ (Θεατρικό)
Βασισμένο σεAnna Christie
ΠρωταγωνιστέςΓκρέτα Γκάρμπο
Τσαρλς Μπίκφορντ
Μαρί Ντρέσλερ
Τζορτζ Φ.Μάριον
ΦωτογραφίαΟυίλιαμ Ντάνιελς
ΜοντάζHugh Wynn
ΕνδυματολόγοςΆντριαν
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 21/2/1930
Κυκλοφορία1930
Διάρκεια89 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Η ταινία Άννα Κρίστι (αγγλ. Anna Christie) είναι δράμα παραγωγής 1930, σε σκηνοθεσία Κλάρενς Μπράουν, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο'Νηλ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Τσαρλς Μπίκφορντ κι η Μαρί Ντρέσλερ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα Κρίστι (Γκρέτα Γκάρμπο) μια πρώην πόρνη σουηδικής καταγωγής επιστρέφει στην πόλη που έζησε τα παιδικά της χρόνια, καθώς ο πατέρας της, Κρις (Τζορτζ Φ. Μάριον), την είχε στείλει να μείνει με συγγενείς στη Μινεσότα όταν ήταν μικρή κι έχει να τη δει 15 χρόνια. Η Άννα όταν ξανασυναντά τον πατέρα της κρύβει επιμελώς το σκοτεινό παρελθόν της κι ερωτεύεται ένα ναύτη τον Ματ (Τσαρλς Μπίκφορντ). Κάποια στιγμή όμως όλα αποκαλύπτονται με τραγικές συνέπειες για την Άννα.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του βραβευμένου με Νόμπελ, Αμερικανού δραματουργού Ευγένιου Ο'Νηλ, η ταινία είναι πλέον περισσότερο γνωστή λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ταινία της Γκάρμπο, ενώ είχε προηγηθεί ήδη η βωβή εκτέλεση του 1923. Η εταιρία Metro-Goldwyn-Mayer κράτησε μακριά τη Γκάρμπο από τις ομιλούσες ταινίες, περισσότερο από όλους τους άλλους αστέρες της, μέχρι η ηθοποιός να διδαχτεί σωστή άρθρωση στα αγγλικά. Πριν η ταινία βγει στους κινηματογράφους η Metro-Goldwyn-Mayer φρόντισε να την προωθήσει καταλλήλως με διαφημιστικές αφίσες, στις οποίες υπήρχε η λεζάντα Garbo Talks! (Η Γκάρμπο μιλάει) (κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 1940 με την προβολή του Νινότσκα, προωθώντας τον πρώτο της κωμικό ρόλο με τη λεζάντα Garbo Laughs!) έτσι το κοινό έτρεξε στους κινηματογράφους προκειμένου να ακούσει την υπέροχη φωνή της μεγαλύτερης σταρ της εποχής. Οι πρώτες λέξεις που κύλισαν από το στόμα της με σουηδική προφορά ήταν Give me visky, with ginger ale on the side and don't stingy baby! (Δώσε μου ουίσκι και τζίντερ έιλ χωριστά... και όχι τσιγκουνιές μωρό μου)[1]. Η προφορά της Γκάρμπο στα αγγλικά ήταν εξαιρετική, σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει κάποιες σκηνές για να ακούγεται περισσότερο η σουηδική προφορά της[2]. Οι κριτικοί της εποχής είπαν ότι η "Σφίγγα του Βορρά" είχε μια υπέροχη βαθιά φωνή που ταίριαζε στο ποιητικό της προφίλ.

Βραβεία Όσκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκάρμπο εκείνη τη χρονιά έλαβε δύο υποψηφιότητες για όσκαρ (τότε επιτρεπόταν στους ηθοποιούς να είναι υποψήφιοι για Όσκαρ για περισσότερες από μια ταινίες), μια για την "Άννα Κρίστι" και μια για την ταινία Ρομάντζο (Romance), αλλά έχασε από τη Νόρμα Σίρερ, σύζυγο του παραγωγού της MGM Έρβιν Θάλμπεργκ, η οποία απέσπασε το αγαλματίδιο για την ταινία Μετά το διαζύγιο(The Divorcee). Η ταινία δεν κέρδισε κανένα από τα βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια[3].

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Κλάρενς Μπράουν
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Γκρέτα Γκάρμπο
  • Φωτογραφίας - Γουίλιαμ Ντάνιελς

Άλλες Εκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα χρόνο αργότερα, η ταινία ξαναγυρίστηκε στα γερμανικά ξανά με τη Γκάρμπο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η γερμανική βερσιόν είναι καλύτερη της αγγλικής. Επιπλέον γυρίστηκε και βωβή εκτέλεση της ταινίας με μεσότιτλους[4].

Η Άννα Κρίστι στο θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα Κρίστι του Ευγένιου Ο'Νηλ έχει ερμηνευτεί στο Μπρόντγουεϊ από τις Πωλίν Λορντ (1923), Σελέστ Χολμ (1952), Λιβ Ούλμαν (1977) και Νατάσα Ρίτσαρντσον (1993).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hay, Peter (1991). MGM: When the Lion Roars. Atlanta: Turner Publishing, Inc. σελ. 68. ISBN 1-878685-04-X. 
  2. Hay, p. 72
  3. Osborne, Robert (1994). 65 Years of the Oscar: The Official History of the Academy AwardsΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. London: Abbeville Press. σελ. 25. ISBN 1-55859-715-8. 
  4. Alan Gevinson (1 Οκτωβρίου 1997). American Film Institute catalog. University of California Press. σελίδες 37–. ISBN 978-0-520-20964-0. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]