Άννα Αγγελίνα της Ηπείρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άννα Κομνηνή Δούκαινα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13ος αιώνας
Θάνατος 4  Ιανουαρίου 1286
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
Σύζυγος Νικόλαος Β΄ ντε Σαιντ-Ομέρ
Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος
Τέκνα Μαργαρίτα Βιλλεαρδουίνου
Ισαβέλλα Α΄ της Αχαΐας
Γονείς Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας και Αγία Θεοδώρα της Άρτας
Αδέλφια Ελένη Αγγελίνα της Ηπείρου
Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας
Δημήτριος (Μιχαήλ) Κομνηνός Δούκας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πρίγκιπας της Αχαΐας

Η Άννα Αγγελίνα (... - 4 Ιανουαρίου 1286), που άλλαξε το όνομά της σε Αγνή, ήταν κόρη του του Μιχαήλ Β' δεσπότη της Ηπείρου και της αγίας Θεοδώρας Πετραλίφα. Σύζυγοί της ήταν ο Γουλιέλμος Β´ Βιλλεαρδουίνος πρίγκιπας της Αχαΐας και ο Νικόλαος Β΄ Σαιντ Ομέρ αυθέντης της Θήβας.

Ο πατέρας της ήταν νόθος υιός του Μιχαήλ Β' δεσπότη της Ηπείρου και της παλλακίδας του Γανγρηνής (;). Η μητέρα της ήταν κόρη του σεβαστοκράτορος Ιωάννου Πετραλίφα, διοικητή της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας της βλέποντας την επεκτατικότητα του Θεοδώρου Β' αυτοκράτορα της Νίκαιας αναζήτησε ισχυρούς συμμάχους παντρεύοντας τις δύο κόρες του: η Άννα έγινε σύζυγος το 1268 του Γουλιέλμου Β' πρίγκιπα της Αχαΐας και η Eλένη έγινε τον Ιούνιο του 1269 σύζυγος του Μανφρέδου Χοενστάουφεν βασιλιά της Σικελίας-Νεαπόλεως. Πράγματι οι σύμμαχοι Μιχαήλ Β', Γουλιέλμος Β' και 400 ιππότες του Μανφρέδου πολέμησαν τον Σεπτέμβριο του 1259 στην πεδιάδα της Πελαγονίας (μεταξύ Φλώρινας και Μπίτολα Σκοπίων), αλλά νικήθηκαν από τους στρατηγούς του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου αυτοκράτορα της Νίκαιας.

Πριγκίπισσα Αχαΐας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στη Πάτρα και άλλαξε το όνομά της σε Αγνή. Ο σύζυγός της αιχμαλωτίσθηκε στη μάχη της Πελαγονίας από τον Μιχαήλ Η' και δεν ελευθερώθηκε παρά μόνο με την παράδοση των κάστρων του Μυστρά, της Μονεμβασίας και της Μαΐνης, όλα στη Λακωνία. Απέκτησαν δύο κόρες, την Ισαβέλλα και τη Μαργαρίτα. Όταν ο Γουλιέλμος απεβίωσε το 1278, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε κάνει στο Βιτέρμπο με τον Κάρολο Α' Καπέτων-Ανζού βασιλιά της Νάπολης, το πριγκιπάτο περιήλθε στον Κάρολο Α', ο οποίος πάντρεψε την Ισαβέλλα με τον δευτερότοκο υιό του Φίλιππο και κρατούσε την Ισαβέλλα, ακόμη και μετά τον θάνατο το 1277 του Φιλίππου.

Στην Άννα έμεινε η βαρωνία της Καλαμάτας, πατρικό φέουδο του Γουλιέλμου Β', και το κάστρο στο Χλεμούτσι που της είχε χαρίσει ο σύζυγός της, στο οποίο έμενε με την κόρη της Μαργαρίτα. Το 1280 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Β' ντε Σαιντ-Ομέρ κύριο του ημίσεως της Θήβας. Απεβίωσε το 1286 και ετάφη στην εκκλησία του αγ. Ιακώβου της Ανδραβίδας, δίπλα στον πρώτο σύζυγό της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα παντρεύτηκε πρώτα τον Γουλιέλμο Β' Βιλλεαρδουίνο πρίγκιπα της Αχαΐας (ήταν η 3η σύζυγός του) και είχαν τέκνα: