Άννα Αγγελίνα της Ηπείρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άννα Κομνηνή Δούκαινα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13ος αιώνας
Θάνατος 4  Ιανουαρίου 1286
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
Σύζυγος Νικόλαος Β΄ ντε Σαιντ-Ομέρ
Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος
Τέκνα Μαργαρίτα Βιλλεαρδουίνου
Ισαβέλλα Α΄ της Αχαΐας
Γονείς Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας και Αγία Θεοδώρα της Άρτας
Αδέλφια Ελένη Αγγελίνα της Ηπείρου
Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας
Δημήτριος (Μιχαήλ) Κομνηνός Δούκας
Οικογένεια Οίκος Αγγέλων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πρίγκιπας της Αχαΐας

Η Άννα Αγγελίνα (απεβ. 4 Ιανουαρίου 1286), που άλλαξε το όνομά της σε Αγνή, ήταν κόρη τού Μιχαήλ Β' δεσπότη της Ηπείρου και της αγίας Θεοδώρας Πετραλίφα. Σύζυγοί της ήταν ο Γουλιέλμος Β´ Βιλλεαρδουίνος πρίγκιπας της Αχαΐας και ο Νικόλαος Β΄ Σαιντ Ομέρ αυθέντης της Θήβας.

Ο πατέρας της ήταν νόθος υιός τού Μιχαήλ Α' δεσπότη της Ηπείρου και της παλλακίδας του Γανγρηνής (;). Η μητέρα της ήταν κόρη του σεβαστοκράτορα Ιωάννου Πετραλίφα, διοικητή της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας της, βλέποντας την επεκτατικότητα του Θεοδώρου Β' αυτοκράτορα της Νίκαιας, αναζήτησε ισχυρούς συμμάχους, παντρεύοντας τις δύο κόρες του: η Άννα έγινε σύζυγος το 1268 του Γουλιέλμου Β΄ πρίγκιπα της Αχαΐας και η Eλένη έγινε τον Ιούνιο του 1269 σύζυγος του Μανφρέδου Χοενστάουφεν βασιλιά της Σικελίας-Νεαπόλεως. Πράγματι οι σύμμαχοι Μιχαήλ Β΄, Γουλιέλμος Β΄ και 400 ιππότες του Μανφρέδου πολέμησαν τον Σεπτέμβριο του 1259 στην πεδιάδα της Πελαγονίας (μεταξύ Φλώρινας και Μπίτολα Σκοπίων), αλλά νικήθηκαν από τους στρατηγούς του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου Αυτοκράτορα της Νίκαιας.

Πριγκίπισσα της Αχαΐας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στη Πάτρα και άλλαξε το όνομά της σε Αγνή. Ο σύζυγός της αιχμαλωτίσθηκε στη μάχη της Πελαγονίας από τον Μιχαήλ Η΄ και δεν ελευθερώθηκε παρά μόνο με την παράδοση των κάστρων του Μυστρά, της Μονεμβασίας και της Μαΐνης, όλα στη Λακωνία. Απέκτησαν δύο κόρες, την Ισαβέλλα και τη Μαργαρίτα. Όταν ο Γουλιέλμος απεβίωσε το 1278, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε κάνει στο Βιτέρμπο με τον Κάρολο Α΄ των Καπέτων-Ανζού βασιλιά της Νάπολης, το πριγκιπάτο περιήλθε στον Κάρολο Α΄, ο οποίος πάντρεψε την Ισαβέλλα με τον δευτερότοκο υιό του Φίλιππο και κρατούσε την Ισαβέλλα, ακόμη και μετά τον θάνατο το 1277 του Φιλίππου το 1277.

Στην Άννα έμεινε η βαρωνία της Καλαμάτας, πατρικό φέουδο του Γουλιέλμου Β΄ και το κάστρο στο Χλεμούτσι που της είχε χαρίσει ο σύζυγός της, στο οποίο έμενε με την κόρη της Μαργαρίτα. Το 1280 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Β΄ ντε Σαιντ-Ομέρ κύριο του ημίσεως της Θήβας. Απεβίωσε το 1286 και ετάφη στην εκκλησία του Αγ. Ιακώβου της Ανδραβίδας, δίπλα στον πρώτο σύζυγό της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα παντρεύτηκε πρώτα τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο πρίγκιπα της Αχαΐας (ήταν η 3η σύζυγός του) και είχαν τέκνα:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Anna Komnene Doukaina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).