Άνθρωποι της νύχτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνθρωποι της νύχτας
(Razzia sur la chnouf)
ΣκηνοθεσίαΑνρί Ντεκουέν[1][2]
ΠαραγωγήΠολ Βάγκνερ
ΣενάριοΩγκύστ Λε Μπρετόν
ΠρωταγωνιστέςΖαν Γκαμπέν[2], Μαρσέλ Νταλιό[2], Λίνο Βεντούρα, Μαγκαλί Νοέλ[2], Πολ Φρανκέρ[2], Λίλα Κέντροβα, Αλμπέρ Ρεμί, Αντρέ Βεμπέρ, Ωγκύστ Λε Μπρετόν, Εντουάρ Φρανκόμ, Φρανσουά Ζου, François Patrice, Françoise Spira, Γκαμπριέλ Γκομπέν, Georges Demas, Gisèle Grandpré, Hélène Roussel, Jacqueline Porel, Jacques Morlaine, Jean Bérard, Jean Sylvere, Ζαν Κλοντ Μισέλ, Jimmy Perrys, Jo Peignot, Ky Duyen, Λόρενς Μπάντι, Léopoldo Francès, Lucien Desagneaux, Μαρσέλ Μποζουφί, Olivier Darrieux, Paul Azaïs, Pierre-Louis, René Alié, René Berthier, Robert Le Fort, Ροζέ Καρέλ, Roland Armontel, Simone Sylvestre και Suzy Willy
ΦωτογραφίαPierre Montazel
Εταιρεία παραγωγήςGaumont Film Company
Πρώτη προβολή7  Απριλίου 1955 (Γαλλία)[3] και 29  Απριλίου 1955 (Βέλγιο)[4]
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Το Άνθρωποι της νύχτας (Πρωτότυπος τίτλος: Razzia sur la chnouf) είναι αστυνομικό φιλμ νουάρ Γαλλικής παραγωγής 1955. σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ανρί Ντεκουέν, βασισμένο σε μια νουβέλα του Ωγκύστ Λε Μπρετόν, η οποία εξερευνά τα κυκλώματα των ναρκωτικών στο Παρίσι μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Γκαμπέν, Λίνο Βεντούρα, και η Λίλα Κέντροβα.[5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μια επιτυχημένη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ανρί Φερέ θα επιστρέψει στη Γαλλία και θα συναντηθεί με τον Πολ Λίσκι, έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών και επικεφαλής της οργάνωσης, για τον οποίο ο Φερέ εργάζονταν στην Αμερική. Με την φήμη ενός σκληρού γκάνγκστερ να τον ακολουθεί, θα πείσει τον Λίσκι να του αναθέσει να αναδιοργανώσει όλο το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών στη Γαλλία. Ο Λίσκι θα του δώσει για βιτρίνα ένα εστιατόριο, το Τροκέ για να εμφανίζεται ως νόμιμος επιχειρηματίας.

Στο εστιατόριο του ο Φερέ θα γνωρίσει την Λίζετ, και η οποία θα γίνει ερωμένη του. Στο Τροκέ θα γίνει και η πρώτη συνάντηση του Φερέ με τους δύο εκτελεστές του Λίσκι, τον Ροτζέρ τον Καταλάνο (Λίνο Βεντούρα) και τον Μπίμπι (Αλμπέρτ Ρέμυ). Αυτοί θα γνωρίσουν στον Φερέ, τον διανομέα της ηρωίνης. Έπειτα θα επισκεφθεί ένα εργαστήριο επεξεργασίας ναρκωτικών ουσιών και θα βρεθεί και σε μια παράδοση ναρκωτικών που θα γίνει στη Χάβρη. Ξαφνικά θα αρχίσει να εμφανίζεται η Δίωξη ναρκωτικών της Γαλλικής αστυνομίας και να προχωρά σε συλλήψεις μελών της οργάνωσης. Κάποια στιγμή θα γίνει έφοδος της δίωξης στο Τροκέ και θα συλληφθεί ο Φερέ. Θα ακολουθήσει ανάκριση χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Μετά αφού αφεθεί ελεύθερος ο Φερέ θα πάει στους δύο εκτελεστές του Λίσκι, και θα τους πει ότι έχει στενέψει ο κλοιός για την οργάνωση. Αυτοί με την σειρά τους θα μιλήσουν στον Λίσκι, ο οποίος θα τους στείλει όλους στο κρησφύγετο του, για να κρυφτούν για κάποιο διάστημα. Εκεί θα τους περικυκλώσει η αστυνομία και θα τους ζητηθεί να παραδοθούν. Ο Μπίμπι θα αρνηθεί και θα δώσει μάχη με τους αστυνομικούς πέφτοντας νεκρός. Ο Φερέ θα καταφέρει να αφοπλίσει τον Ροτζέρ τον Καταλανό και να τον παραδώσει στις αρχές, αποκαλύπτοντας τελικά ότι ήταν ένας μυστικός επιθεωρητής της αστυνομίας, που η αποστολή του ήταν να διεισδύσει στο κύκλωμα ναρκωτικών και να το εξαρθρώσει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου 1956 στον κινηματογράφο Παλλάς στην Αθήνα.[6]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κατά την εναρκτήρια εβδομάδα προβολής της βρέθηκε στο Νο #6 στο Γαλλικό box office και έκοψε 43.656 εισητήρια σε 2 αίθουσες, υποχωρώντας στο Νο #7 με 28.773 εισητήρια στην δεύτερη εβδομάδα προβολής της. [7]Καθ' ολη την διάρκεια κυκλοφορίας της έκοψε 754.711 εισητήρια στο Παρίσι και συνολικά 2.906.148 εκατομμύρια[7] σε όλη την Γαλλική επικράτεια καταλαμβάνοντας την 27η θέση για το 1955.[8]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηλίας Δημόπουλος από τον ιστότοπο thefinalcut.gr έδωσε μια θετική κριτική στην ταινία και αναφέρει μεταξύ άλλων πως:Θέματα ταμπού για την γαλλική κοινωνία, θέματα που χάριζαν κεφαλαλγίες στη λογοκρισία (και η γαλλική δεν ήταν όπως η αμερικάνικη, ήταν ηπιότερη), πλαισιώνουν εικόνες ναρκομανίας, «φτιαγμένους» χαρακτήρες (η κλασικά άριστη στον ρόλο Λίλα Κέντροβα), αλλά και χαμένους ανθρωπότυπους, τεκέδες, ομοφυλόφιλα βαποράκια, μπαρμπουτάδικα και νύχτα, πολλή νύχτα. Νύχτα βέβαια έξοχα φωτισμένη από τον Πιερ Μονταζέλ του “Grisbi”, σ’ εκείνο το ειδικά λαμπρό, γαλακτώδες νυχτερινό, που κανείς πλην των Γάλλων δεν συνέλαβε τόσο θεσπέσια.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0048543/. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=3730.html. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  3. www.imdb.com/title/tt0048543/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2016.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0048543/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 6  Μαΐου 2023.
  5. Razzia sur la chnouf στο imdb.com (αγγλικά) ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2018
  6. «Άνθρωποι της νύχτας» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 16 Δεκεμβρίου 1956. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023. 
  7. 7,0 7,1 «RAZZIA SUR LA CHNOUF - BOX OFFICE JEAN GABIN 1955» (στα Γαλλικά). boxofficestory.com. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. «BOX OFFICE FRANCE 1955 TOP 21 A 30» (στα Γαλλικά). boxofficestory.com. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2024. 
  9. «Gabin x2 κι επιστροφή στο μυθικό '50». thefinalcut.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]