Άνζελ Γκιμερά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνζελ Γκιμερά
ΌνομαΆνζελ Γκιμερά
Επάγγελμα/
ιδιότητες
συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας[1], ποιητής[1], πολιτικός και σεναριογράφος
ΕθνικότηταΙσπανία
ΥπηκοότηταΙσπανία
Είδηθέατρο, ποίηση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Άνζελ Γκιμερά (Àngel Guimerà i Jorge, Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε, 6 Μαΐου 1845Βαρκελώνη, 18 Ιουλίου 1924) ήταν Ισπανός συγγραφέας που έγραψε στην καταλανική γλώσσα. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της καταλανικής λογοτεχνικής αναγέννησης· έγραψε κυρίως θεατρικά έργα που γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία στη Βαρκελώνη των τελών του 19ου αιώνα.

Η μητέρα του ήταν από τις Κανάριες Νήσους, περιοχή όπου διέμεινε μέχρι τα επτά του, όταν και μετακόμισε στο Ελ Μπεντρέλ. Η προσαρμογή του στο νέο γλωσσικό περιβάλλον φαίνεται να απηχείται σε ορισμένους χαρακτήρες έργων του, που σύμφωνα με κριτικές παρουσιάζουν έντονα τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού «μιγά». Η συμμετοχή του στην λογοτεχνική ζωή της Καταλονίας ξεκίνησε με την μετάβασή του στη Βαρκελώνη το 1872: αρθρογράφησε στο περιοδικό Renaixensa και το 1877 έλαβε το πρώτο του βραβείο στα Ανθεστήρια της Βαρκελώνης. Έπειτα επικεντρώθηκε στο θέατρο, με έργα όπως το ρομαντικό Mar i cel του 1888 (που έγινε μιούζικαλ από την καταλανική θεατρική ομάδα Dagoll Dagom) και τα πιο ρεαλιστικά En Pólvora (1893), Terra baixa (1897) και La Filla del Mar (1900). Τα τελευταία τον καθιέρωσαν στη διεθνή σκηνή, κυρίως μέσω εκδόσεών τους στα ισπανικά.

Από τη δεκαετία του 1880 πολιτικοποιήθηκε συμμετέχοντας στο καταλανιστικό κόμμα Centre Català του Μπαλεντί Αλμιράλ κι έπειτα ως πρόεδρος της Λίγκας της Καταλονίας. Από το 1906 μέχρι το 1922 υπήρξε ο σταθερός υποψήφιος της καταλανικής λογοτεχνίας για το Βραβείο Νόμπελ[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.escriptors.cat/autors/guimeraa/pagina.php?id_sec=2051. Ανακτήθηκε στις 27  Ιανουαρίου 2017.
  2. Gallén, Enric (2011) και Nosell, Dan. Guimerà i el premi Nobel. Història d’una candidatura. Λιέιδα, Punctum

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • La Escena Catalana. Έτος VII. Núm. 159. Βαρκελώνη, 26 juliol 1924.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]