Άμπραχαμ Ντίπρααμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άμπραχαμ Ντίπρααμ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Abraham Diepraam (Ολλανδικά) και Abraham Diepraem (Ολλανδικά)
Γέννηση23  Ιανουαρίου 1622[1][2][3]
Ρότερνταμ
Θάνατος16  Ιουλίου 1670[1][2][3]
Ρότερνταμ
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία
Ιδιότηταζωγράφος
Κίνημαμπαρόκ
Καλλιτεχνικά ρεύματαμπαρόκ
Σημαντικά έργαThe barroom
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άμπραχαμ Ντίπρααμ (Abraham Diepraam ή Diepraem, 23 Ιανουαρίου 1622 – 16 Ιουλίου 1670), ήταν Ολλανδός ζωγράφος της Χρυσής ολλανδικής Εποχής.

Βίος και σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποτοπωλείο, ζωγραφισμένο το 1665.

Σύμφωνα με τον Άρνολντ Χαουμπράκεν, αρχικά έμαθε να ζωγραφίζει από τον πατέρα του Ντιρκ Στόοπ, ο οποίος ήταν καλός υαλογράφος, και στη συνέχεια έγινε μαθητής του Χέντρικ Μάρτενσοον Σοργκ. Μετά από ένα ταξίδι στη Γαλλία επέστρεψε στην Ολλανδία και έγινε μαθητής του Άντριεν Μπράουβερ, του οποίου το ύφος αντέγραψε σε όλο το υπόλοιπο της ζωής του. [4] Εντάχθηκε στη Συντεχνίο ατου Αγίου Λουκά του Ντόρντρεχτ το 1648.

Ο Χαουμπράκεν ισχυρίστηκε ότι έκανε τη γνωριμία του το 1674. Αυτό είναι κάπως δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αφού ο Ντίπρααμ είχε πεθάνει τέσσερα χρόνια πριν, αλλά μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Χαουμπράκεν είχε τόσο ευτελή γνώμη γι' αυτόν. Ο Ντίπρααμ έγινε δημοφιλής ζωγράφος μικρών ρωπογραφιών και πολλά από αυτά πώλησε ο ίδιος ανεπίσημα σε ταβέρνες, όπου ο Χαουμπράκεν ένιωθε ξεκάθαρα ότι ξόδευε επίσης όλα τα έσοδα για κονιάκ. [4] Ο Χαουμπράκεν αναφέρει ότι μέχρι το τέλος της ζωής του είχε ξεπέσει εκτός μόδας και προσπαθούσε να πωλήσει τις υπηρεσίες του ως ζωγράφου από πόρτα σε πόρτα, με μικρή επιτυχία. Η ισχυρότερη κριτική του Χαουμπράκεν για τον Ντίπρααμ δεν ήταν τόσο ο τρόπος ζωής του, αλλά από ό,τι ισχυρίστηκε είχε κακές πινελιές. [4] Σε μια σπάνια σύγκριση με το έργο του Φρανς Χαλς, ο Χαουμπράκεν ισχυρίστηκε ότι το ύφος του Ντίπρααμ αργότερα στη ζωή του αντικατόπτριζε τον τρόπο ζωής του και οι πινελιές του δεν συνδέονταν καν μεταξύ τους, αλλά ήταν χαλαρές γραμμές χωρίς σύνδεση. [4] Αν και ο Χαλς άλλαξε το ύφος του με ασύνδετες πινελιές κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του (αυτό είναι που θαύμαζαν περισσότερο οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ), ο Χαουμπράκεν ισχυρίζεται ότι το έκανε ως μεγάλος δεξιοτέχνης της ζωγραφικής, ενώ ο Ντίπρααμ "ήταν απλώς μεθυσμένος". Ίσως ο Χαουμπράκεν συνάντησε κάποιον μεθυσμένο που ισχυριζόταν ότι ήταν ο ίδιος ο Ντίπρααμ και ο οποίος προσπάθησε να πωλήσει πίνακες του Ντίπρααμ μετά τον θάνατό του το 1674. Αυτό θα εξηγούσε γιατί ο Χαουμπράκεν διαμόρφωσε την κακή του γνώμη, καθώς όπως πολλοί από τους συγχρόνους του, ο Ντίπρααμ περασε δύσκολες στιγμές, όταν η οικονομική ύφεση κατέστρεψε την αγορά.

Σύμφωνα με το RKD, μαθητής του ήταν ο Ματάις Βούλφρετ (Matthijs Wulfraet) . [5] Οι πίνακές του ήταν αρκετά δημοφιλείς και είναι γενικά μικρές εσωτερικές σκηνές ταβέρνας με χωρικούς να πίνουν ή να καπνίζουν. Ο Χαουμπράκεν ήταν πολύ πιο φιλόφρων σε σχέση με τον Ντίπρααμ στη βιογραφία του για τον μαθητή του Βούλφρετ, ισχυριζόμενος ότι τα έργα του πωλήθηκαν σε καλές τιμές στο Άρνεμ και ότι ήταν καλός Δάσκαλος για το νεαρό αγόρι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Abraham Diepraem». (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 500002336.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά, Μποκμάλ, Σουηδικά, Φινλανδικά, Δανικά, Εσθονικά) KulturNav. f496e574-b250-4477-845f-0db555442f7d. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) ECARTICO. 2461. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 (in ολλανδική) Mathys Wulfraat Biography in De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718) by Arnold Houbraken, courtesy of the Digital library for Dutch literature
  5. Abraham Diepraam in the RKD

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Abraham Diepraam στο Wikimedia Commons