Άμεση Δράση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Άμεση Δράση είναι υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αποστολή της είναι η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, οι συνεχείς περιπολίες για την διαφύλαξη της ασφάλειας και της τάξης, καθώς και η βοήθεια προς το κοινωνικό σύνολο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '50, οι πολίτες που ήθελαν την βοήθεια της αστυνομίας, ήταν υποχρεωμένοι να καλούν το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οι τηλεφωνικές γραμμές ήταν πάντα απασχολημένες και ακόμα και αν ο πολίτης κατάφερνε να μιλήσει με την αστυνομία, έπρεπε να περιμένει αρκετά, καθώς ο αστυνομικός ερχόταν με τα πόδια. Έτσι, τον Αύγουστο του 1959 στην Υποδιεύθυνση Μηχανοκινήτου, ιδρύεται το Τμήμα Ασυρματοφόρων Οχημάτων Άμεσης Δράσης.

Τον επόμενο μήνα ξεκίνησαν τα πρώτα 4 περιπολικά να κάνουν περιπολίες σε όλη την Αθήνα.

Το 1961 η δύναμη αυξήθηκε σε 15 περιπολικά και 8 μοτοσυκλέτες. Ταυτόχρονα, ιδρύεται και Τμήμα Άμεσης Δράσης στον Πειραιά, με δύναμη 4 περιπολικών και μιας μοτοσυκλέτας. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αστυνομίας Πόλεων, η Ελληνική Χωροφυλακή, ιδρύει τμήματα τηλεποικινωνιών στις Ανώτερες Διοικήσεις Πρωτεύουσας, Στερεάς Ελλάδας (Λαμία), Θεσσαλίας (Λάρισα), στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και στις Διοικήσεις Χωροφυλακής Ρόδου και Κορίνθου και αργότερα σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας. Για τα προάστια της Αθήνας ιδρύθηκε το 1960 η Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης με δύναμη 4 περιπολικών και 8 μοτοσυκλετών, και το 1964 η δύναμη αυξήθηκε σε 15 περιπολικά και 13 μοτοσυκλέτες. Επίσης, ιδρύθηκαν Υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης στους περισσότερους Νομούς της χώρας.

Στα επόμενα χρόνια ο αριθμός των περιπολικών αυξήθηκε, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα έπαψαν να κυκλοφορούν μοτοσυκλέτες στις δυο υπηρεσίες.

Το 1972 η Άμεση Δράση πρωήχθει σε Τμήμα, ενώ το 1973 πρωήχθει σε Υποδιεύθυνση.

Το 1979 ιδρύεται στην Αθήνα η Ομάδα Ζήτα, η οποία υπήρξε σημαντικός σταθμός για την Άμεση Δράση.

Το 1984 με την ενοποίηση των δύο σωμάτων σε ένα - Ελληνική Αστυνομία, ιδρύθηκε μια ενιαία υπηρεσία Άμεσης Δράσης.

Το 1995 ιδρύεται η επίλεκτη Ομάδα Σίγμα με σκοπό την καταδίωξη δραστών με γρήγορα αυτοκίνητα, κυρίως κοντράκηδες στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, η οποία όμως καταργήθηκε λίγο αργότερα, λόγω του πολύ υψηλού κόστους συντήρισης των οχημάτων τους.

Τέλος, το 2010 ιδρύεται η ομάδα ΔΙΑΣ που λειτουργεί ως αξιόμαχη ομάδα από τότε.

Επιχειρησιακή δύναμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο δέχεται τις κλήσεις των πολιτών.

Κέντρο Α για τα περιπολικά και Κέντρο Β για τις μοτοσυκλέτες.

Εξοπλισμός

  • Πιστόλια Heckel&Koch USP και Glock 17
  • Υποπολυβόλα Heckel&Koch MP5
  • Χειροπέδες
  • Αστυνομικές ράβδοι
  • Φακοί

Οχήματα

  • Περιπολικά και μηχανές