Άμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άμα.

Ως Άμα (ιαπωνικά: 海人‎‎) (γυναίκες 海女 άνδρες 海士, ουμίτσου (στη γλώσσα της Οκινάουα ή κάιτο (στη χερσόνησο Ίζου) είναι Ιάπωνες δύτες, διάσημοι ως αλιείς μαργαριταριών. Στην πλειοψηφία τους οι άμα ειναι γυναίκες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση η πρακτική των άμα είναι πιθανώς 2.000 χρόνων[1]. Παραδοσιακά, ακόμα και πρόσφατα στη δεκαετία του 1960, οι ama καταδύονταν φορώντας ένα απλό πανί κάλυμμα. Ακόμη και σήμερα, οι άμα καταδύονται χωρίς εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης, κάτι που τις κατατάσσει στους ελεύθερους δύτες της υποβρύχιας αλιείας.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάλογα με την περιοχή, οι άμα είναι δυνατόν να καταδύονται με μάσκες, πέδιλα και στολές υγρού τύπου. Μόνο δύτες που εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το παραδοσιακό κάλυμμα.

Παρόλο που είναι αλιείς μαργαριταριών, αρχικά καταδύονταν για φύκια, μαλάκια, αστακούς, χταπόδια και αχινούς — και όστρεα που περιέχουν ενίοτε μαργαριτάρια.

Οι άμα καταδύονται ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Οι Ιάπωνες θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι καταλληλότερες για αυτή τη δουλειά, γιατί τα σώματά τους διαφέρουν ως προς την κατανομή λίπους από τα ανδρικά, γεγονός που τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντοχή σε παγωμένα νερά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rahn, H.· Yokoyama, T. (1965). Physiology of Breath-Hold Diving and the Ama of Japan. United States: National Academy of Sciences - National Research Council. σελ. 369. ISBN 0-309-01341-0. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2008. 

Σχετικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα ama (diving) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).