Άλυς της Γαλλίας, κόμισσα του Βεξίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άλυς της Γαλλίας, κόμισσα του Βεξίν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Adèle de France (Γαλλικά)
Γέννηση 4  Οκτωβρίου 1160
Γαλλία
Θάνατος 1220 (περίπου)
Γαλλία
Υπηκοότητα Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος William IV, Count of Ponthieu
Τέκνα Marie, Countess of Ponthieu
Γονείς Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας και Κωνσταντία της Καστίλης
Αδέλφια Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας
Μαργαρίτα της Γαλλίας, βασίλισσα της Αγγλίας και της Ουγγαρίας
Αγνή της Γαλλίας
Αλίκη της Γαλλίας
Μαρία της Γαλλίας
Οικογένεια House of Capet

Η Άλυς της Γαλλίας, κόμισσα του Βεξίν ("Alys of France, Countess of Vexin", 4 Οκτωβρίου 1160 - 1220) ήταν δεύτερη κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ζ´ και της δεύτερης συζύγου του Κωνσταντίας της Καστίλης, [1] μεγαλύτερες ετεροθαλείς αδελφές της Άλυς ήταν η Μαρία της Γαλλίας, κόμισσα της Καμπανίας και η Αλίκη της Γαλλίας, αμέσως μετά την γέννηση της οι γονείς της χώρισαν για να παντρευτεί αμέσως μετά ο πατέρας της στον τρίτο του γάμος με την Αδέλα της Καμπανίας από την οποία γεννήθηκε ο διάδοχος και κορυφαίος Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος.

Υποψήφια σύζυγος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1169 ο πατέρας της σύναψε συνθήκη με τον Άγγλο βασιλιά Ερρίκο Β´ σύμφωνα με την οποία η Άλις θα παντρευόταν τον τρίτο γιο του Άγγλου βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, [2] η Άλυς στάλθηκε στην Αγγλία. To 1177 o καρδινάλιος Πέτρος του Αγίου Χρυσοστόμου στο πλευρό του πάπα Αλεξάνδρου Γ´ απείλησε να θέσει το βασίλειο της Αγγλίας υπό απαγόρευση αν δεν προχωρούσε ο γάμος, [3] ο ίδιος ο Ερρίκος Β την είχε ερωμένη και είχαν δημιουργηθεί πολλές φήμες ότι είχε μαζί της και ένα νόθο παιδί, ο βασιλιάς πέθανε (1189) και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε στις 12 Μαΐου 1191 την Βερεγγαρία της Ναβάρρας αν και ήταν επίσημα παντρεμένος με την Άλυς. Ο ετεροθαλής αδελφός της βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος έκανε πρόταση να παντρευτεί η Άλυς τον Ιωάννη τον Ακτήμονα μικρότερο αδελφό του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου αλλά η βασιλομήτωρ Ελεονώρα της Ακουιτανίας το απαγόρευσε. [4] Η Άλυς της Γαλλίας παντρεύτηκε τελικά τον Βερεγγάριο της Ναβάρρας στις 12 Μαΐου με τον οποίο απέκτησε 2 κόρες την Μαρία, κόμισσα του Πονθιέ, την Ισαβέλλα και έναν γιο που πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Η Άλυς στην λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άλυς της Γαλλίας σε επικό ποίημα της Άννας Πορδέν (1822) ως "Αλασία της Γαλλίας" να εμφανίζεται στον στρατό του Σαλαντίν στην Γ΄ Σταυροφορία να προσπαθεί να ενώσει τα στρατεύματα του για να εκδικηθεί τον πρώην μνηστήρα της Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο επειδή την εγκατέλειψε. Εμφανίζεται και σε ένα έργο του Ιάκωβου Γκόλντμαν (1966) με τίτλο "Το λιοντάρι του Γουίντερ", σε πολλά άλλα έργα εμφανίζεται να έρχεται στην Αγγλία για να παντρευτεί τον πρίγκηπα Ριχάρδο αλλά στο τέλος να γίνεται η ερωμένη του πατέρα του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου Β΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. W.L. Warren, King John, (University of California Press, 1978), 26.
  2. Robert of Torigny, Chronicles of the reigns of Stephen, Henry II, and Richard I, ed. Richard Howlett, vol. 4 p. 240; John of Salisbury, Letters (ed. W. J. Millor, H. E. Butler) vol. 2 pp. 648–9
  3. Roger of Howden, Annals 1177.
  4. W.L. Warren, King John, 43.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Churchill, Winston. A History of the English Speaking People.
  • Poole, A.L. Domesday Book to Magna Carta.
  • W.L. Warren, King John, (University of California Press, 1978)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alys of France, Countess of Vexin της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).