Άλογο Μετζιμούργιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Άλογο Μετζιμούργιε (στα κροατικά: Međimurski konj, στα ουγγρικά: Muraközi) είναι είδος αλόγου που ζει στην Επαρχία Μετζιμούργιε, στη βόρεια Κροατία, και στη νοτιοδυτική Ουγγαρία και την Ανατολική Σλοβενία.

Πρόκειται για αυτόχθονη φυλή αλόγου, που προέκυψε από διασταύρωση άλλων αυτοχθόνων φυλών, στη βόρεια Κροατία, με εισαγόμενες φυλές, όπως οι Noriker, Ardennes, Percheron και Brabant, στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται συχνά ότι προέρχεται από την Ουγγαρία επειδή η επαρχία Μετζιμούργιε, το 19ο αιώνα (εκτός από το διάστημα 1848 -1861) ανήκε στην ουγγρική επαρχία Ζάλα.

Τα άλογα Μερτζιμούργιε είναι μεσαίου μεγέθους, το ύψος του κυμαίνεται από 1,55 μ. μέχρι 1,65 μ. και το βάρος τους ξεπερνά τα 900 κ. Σε σύγκριση με τη φυλή Ποσαβάτς (Posavac) είναι ψηλότερα και βαρύτερα ενώ μοιάζουν στο μέγεθος με το Κροατικό ψυχρόαιμο άλογο. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι και μικρά αυτιά, κοντό και δυνατό λαιμό, δυνατούς και τονισμένους ώμους, καλοσχηματισμένο στήθος και ανθεκτικά πόδια. Συνήθως έχουν ανοιχτό ή σκούρο καφέ χρώμα, αν και υπάρχουν και μαύρα ενώ άλλα χρώματα συναντώνται πολύ σπάνια σε αυτό το είδος. Πρόκειται για ήρεμο και πρόθυμο άλογο που δείχνει αφοσίωση και πειθαρχία και χρησιμοποιούνταν συνήθως σε εργασίες στα χωράφια ή για να τραβάει κάρα. Με την εκβιομηχάνιση της γεωργίας δε χρησιμοποιείται πλέον σε αγροτικές εργασίες και εκτρέφεται για το κρέας του.

Σήμερα στη βόρεια Κροατία υπάρχει ένας πολύ μικρός πληθυσμός αλόγων Μετζιμούργιε (40 άλογα) ενώ υπάρχουν περισσότερα στη νοτιοδυτική Ουγγαρία και στην Ανατολική Σλοβενία.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]