Άλμε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άλμε
Almeaue bei Alfen Mai 2005.jpg
ΕκβολέςΛίππε[1]
Μήκος59,1 km
Μέση εκροή4,61 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιHarlebach, Nette, Afte και Altenau
Πλημμύρα του Άλμε στις 22 Αυγούστου 2007 κοντά στο Βέβελσμπουργκ

Ο Άλμε (γερμανικά: Alme) είναι ποταμός της Γερμανίας που διαρρέει την περιοχή Ρηνανία-Βεστφαλία. Είναι αριστερός παραπόταμος του ποταμού Λίππε, στον οποίο εκβάλλει κοντά στην πόλη Παντερμπόρν. Ο Άλμε σχηματίζει την κοιλάδα Άλμε και διαρρέει τις πόλεις Μπούρεν, Μπόρχεν και Παντερμπόρν. Έχει συνολικό μήκος 50 χιλιόμετρα.

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλημμύρα του 1965[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 1965 ο ποταμός πλημμύρισε τρομακτικά πολύ, σε σημείο να γίνει κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Μετά από βαριά βροχόπτωση στις 15, 16 και 17 Ιουλίου, ο ποταμός υπερχείλισε. Στο χωριό Βέβελσμπουργκ μια γέφυρα κατέρρευσε και αξιωματικοί του στρατού επενέβησαν. Δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια, η κίνηση των τραίνων και των λεωφορείων έπρεπε να σταματήσει. Μετά την πλημμύρα, ιδρύθηκε επιτροπή που είχε και έχει σαν στόχο της να αποτρέψει μελλοντικές πλημμύρες χτίζοντας αναχώματα.

Πλημμύρα του 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Αυγούστου 2007 ο Άλμε πλημμύρισε γύρω από την πόλη Μπούρεν, μετά από βαριά βροχόπτωση που είχε προηγηθεί τη νύχτα. Στο χωριό Βάινε η πλημμύρα ήταν χειρότερη από αυτή του 1965. Ωστόσο,στο σύνολο της η κατάσταση ήταν πολύ λιγότερο δραματική. Για ασφάλεια, σχολεία στο Μπούρεν έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα από ότι συνήθως, και 220 πυροσβέστες επιστρατεύτηκαν για να καθαρίσουν πλημμυρισμένα κελάρια και να σώσουν ορισμένα σπίτια χρησιμοποιώντας αμμόσακους.

  1. www.lanuv.nrw.de/fileadmin/lanuv/wasser/pdf/Gewaesserverzeichnis%20GSK3C.xls. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2017.