Άκιε (φυλή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άκιε
(Akie)
Οι φυλές Άκιε (αρχικά) στην Τανζανία.
Οι φυλές Άκιε (τώρα) στην Τανζανία.
Πληθυσμός 5.268 (εκτίμ. 2000)[1]
Τοποθεσία 150 μίλια
νοτιοδυτικά του Olduvai Gorge[2]
Άνθρωποι Άκιε (Akie)
εναλλακτικά
Μοσίρο (Mosiro)
και υποτιμητικά
Ντορόμπο (Dorobo) ή
Ουαντορόμπο (Wandorobo)
Γλώσσα Άκιε (Akie)
Συγγενική φυλή Ογκίεγκ (Ogiek)

Οι Άκιε (Akie people ορισμένες φορές ονομάζονται Μοσίρο [Mosiro], η οποία είναι μια ονομασία της φυλής), είναι ένας εθνοτικός και γλωσσικός λαός της Τανζανίας, που ζει στην δυτική Περιφέρεια της Αρούσα.

Το 2000, ο πληθυσμός των Άκιε αριθμούσε 5.268 άτομα.[2]

Οι Άκιε, όπως και άλλοι λαοί κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στην Κένυα και την Τανζανία, μερικές φορές ονομάζονται με τον υποτιμητικό και παραπλανητικό όρο «Ντορόμπο» («Dorobo») ή «Ουαντορόμπο» («Wandorobo»).

Οι Άκιε, παρουσιάστηκαν από τον Μπρους Πάρυ, στη σειρά "Φυλή" (10ο επεισόδιο, 2007) του BBC.

Τρόπος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Άκιε, είναι από τους τελευταίους πραγματικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες οι οποίοι έχουν απομείνει στην Αφρικανική σαβάνα. Εκτός από το κυνήγι, συλλέγουν μέλι, το οποίο περιλαμβάνει το διώξιμο των μελισσών "δια του ατμού", που δίνει την δυνατότητα στην ομάδα να φτάσει στην κυψέλη και να αρπάξει το μέλι. Τους αρέσει η μπύρα, την οποία παρασκευάζουν από το μέλι. Λόγω του ανταγωνισμού για γη, με τους Μασσάι, πρόσφατα έχουν γίνει περισσότερο εξαρτώμενοι από τον αραβόσιτο, αν και αυτός σπάνια παράγει αρκετή ποσότητα τροφής ώστε να διαρκέσει ολόκληρο το έτος.[3]

Οι πιο κοντινοί εθνοτικοί και γλωσσικοί συγγενείς των Άκιε (Akie), πιθανόν να είναι οι Ογκίεγκ (Ogiek) οι οποίοι ζουν βορειότερα, στην Τανζανία και κυρίως στην Κένυα. Μπορεί να ήσαν αγρότες, αλλά αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν νότια και να συνεχίσουν μετά από κάποιες δυσκολίες, τον τρόπο ζωής του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη.[2]

Οι Άκιε, παλαιότερα κάλυπταν την Στέπα των Μαασάι (Maasai Steppe), αλλά τώρα η γεωργία, η λαθροθηρία και οι άλλοι κυνηγοί, έχουν μειώσει τους φυσικούς πόρους, αναγκάζοντάς τους σε μια σχέση αντιπαλότητας με τους Μαασάι, αναφορικά με το έδαφος και τα δικαιώματα νερού.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Άκιε έχουν τη δική τους γλώσσα, που επίσης ονομάζεται «Άκιε». Η Άκιε είναι μια ετοιμοθάνατη και υπό εξαφάνιση γλώσσα, με μόνο λιγοστούς γέροντες να την ομιλούν.

Οι Άκιε έχουν υιοθετήσει την γλώσσα των Μασάι και τα Σουαχίλι και ενώ δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των ομιλούντων την Άκιε, αναφέρεται ότι οι νεότερες γενιές έχουν όλο και λιγότερη επαφή με την γλώσσα.[4]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]
  2. 2,0 2,1 http://www.bbc.co.uk/tribe/tribes/akie/index.shtml
  3. BBC - Φυλή - ' Κι
  4. «UNESCO Επικοινωνία και Πληροφορίες: Asie». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]