Άισυ Κέιπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ακρωτήριο Άισυ ή Άισυ Κέιπ (αγγλ. Icy Cape) είναι ακρωτήριο στη βορειοδυτική ακτή της Αλάσκας, στη Θάλασσα Τσούκτσι του Αρκτικού Ωκεανού, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 70°19΄47΄΄ Βόρειο πλάτος και 161°52΄27΄΄ Δυτικό μήκος.

Ανακαλύφθηκε και πήρε την ονομασία αυτή (δηλαδή «ακρωτήριο με πάγους») από τον γνωστό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ[1][2] στις 17 Αυγούστου 1778.

Η ξηρά στην άμεση περιοχή του ακρωτηρίου είναι επίπεδη, αποτελούμενη από αμμώδεις γλώσσες μεταξύ της Λιμνοθάλασσας Κασεγκαλούκ στα ανατολικά και της Λίμνης Σίκολικ (Sikolik Lake) προς το εσωτερικό της ξηράς.

Στα νερά έξω από το ακρωτήριο αφθονούν οι ροζ σολομοί (Oncorhynchus gorbuscha) και τα αρκτικά μαυρόψαρα (Salvelinus alpinus), ενώ συχνά φαίνονται και φάλαινες.

Στο παρελθόν υπήρχε στο ακρωτήριο σταθμός ραντάρ της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (συγκεκριμένα του δικτύου της «Distant Early Warning Line»).

Διοικητικώς το ακρωτήριο υπάγεται στον Δήμο Νορθ Σλόουπ, τον βορειότερο από τους 20 «δήμους» (στην πραγματικότητα τεράστιες περιοχές) της Αλάσκας. Σε δύο απογραφές πληθυσμού εμφανίσθηκε ως οικισμός, χωριό Εσκιμώων: το 1880, με την ονομασία Οτόκ-κοκ και 50 κατοίκους, και το 1890 με τη σημερινή ονομασία (Άισυ Κέιπ) και 57 κατοίκους.

  • Το επεισόδιο «Ice» της πρώτης περιόδου του σίριαλ επιστημονικής φαντασίας The X-Files διαδραματίζεται στο Άισυ Κέιπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hough, Richard (1994). Captain James Cook: a biography. Νέα Υόρκη: Norton. 
  2. Gannett, Henry (1905). The Origin of Certain Place Names in the United States. Govt. Print. Off. σελίδες 164.