Άγνταμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγνταμ
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: Δεν μπόρεσε να βρεθεί ο ορισμός του ζητούμενου locations map. Ούτε "Module:Location map/data/Αζερμπαϊτζάν, Αζερική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία" ούτε "Template:Location map Αζερμπαϊτζάν, Αζερική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία" υπάρχει. 39°59′0″N 46°55′0″E
ΧώραΑζερμπαϊτζάν και Αζερική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
Διοικητική υπαγωγήΆγνταμ
Ίδρυση18ος αιώνας
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςVagif Hasanov
Υψόμετρο369 μέτρα
Πληθυσμός3.770 (2008)
Ζώνη ώραςUTC+04:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Άγνταμ είναι πόλη φάντασμα στα νοτιοδυτικά του Αζερμπαϊτζάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και στα αζέρικα το όνομα της πόλης σημαίνει "λευκό σπίτι". Μέχρι τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η πόλη αριθμούσε[1] περί τους σαράντα χιλιάδες κατοίκους. Διέθετε εργοστάσια και σιδηροδρομικό σταθμό ενώ ήταν γνωστή για το κρασί και το βούτυρο. Με την έναρξη του πολέμου η πόλη αποτέλεσε σημαντικό στρατηγικό σημείο για τις αζέρικες δυνάμεις. Στα τέλη Ιουλίου του 1993 οι Αρμένιοι αυτονομιστές κατόρθωσαν, ύστερα από σκληρή μάχη, να καταλάβουν την πόλη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εκδιωχθούν. Λόγω του φόβου της ανακατάληψης από τους Αζέρους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να καταστρέψουν την πόλη.

Σήμερα η πόλη έχει ερημώσει και αποτελεί στρατιωτική ζώνη των δυνάμεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το "Τζαμί του Άγνταμ", το οποίο κατασκευάστηκε το 1870 και έχει παραμείνει ανέπαφο. Η ποδοσφαιρική ομάδα Καραμπάχ ΦΚ συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα με έδρα όμως το Μπακού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]