Ναός Αγίου Γεωργίου (Πέτα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άγιος Γεώργιος Πέτα)

Ο Ναός Αγίου Γεωργίου στο Πέτα του Νομού Άρτας είναι μεγάλη πλακοσκέπαστη τρίκλιτη θολωτή βασιλική εκκλησία χωρίς τρούλο. Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε μικρός ναός πριν το 1765, ο οποίος πυρπολήθηκε το 1822 στην Μάχη του Πέτα και ανακαινίστηκε το 1850. Όπως φαίνεται σε σκαλιστή πέτρα στην ανατολική είσοδο, από το 1878 ο ναός πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.

Στο εξωτερικό του ναού μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη τοξωτή στοά (υπόστεγο) στις τρεις πλευρές του, η οποία στηρίζεται με κίονες, καθώς και το κωδωνοστάσιό του. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό του μπορεί κανείς να δει τις δύο σειρές μεταγενέστερων τοιχογραφιών στις πλευρές του, τον μεταξοκέντητο επιτάφιο του 1647 και το Ευαγγέλιο, έκδοσης Βενετίας, το 1765. Ο ζωγραφιστός διάκοσμος του μνημείου περιορίζεται κατά μήκος του βόρειου και του νότιου τοίχου, όπου αναπτύσσεται ζώνη με παραστάσεις ολόσωμων αγίων και στην κόγχη του Ιερού Βήματος.

Σήμερα, λειτουργεί ως ενοριακός ναός και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο.[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ». listedmonuments.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022.