Άγιος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος11ος αιώνας
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταορθόδοξος επίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ήταν βυζαντινός επίσκοπος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κατά την τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Ιουλίου και αναφέρεται με το επίθετο ο γλυκύς[1][2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του Γεωργίου ως Αρχιεπίσκοπου Θεσσαλονίκης πιστοποιείται σε δύο γραπτές πηγές και στην προφορική παράδοση της Μονής Βατοπεδίου. Το όνομά του αναφέρεται στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης - μια σημαντική πηγή για την ιστορία της Eκκλησίας της Θεσσαλονίκης - και η ένταξή της σε αυτή σημαίνει ότι το πρόσωπο του Γεωργίου είναι σημαντικό επειδή υπερασπίστηκε το ορθόδοξη πίστη σε δογματικές διαμάχες. Το όνομά του κατατάσσεται 29ο στη Σύνοδο. Προηγείται το όνομα του Νικήτα Α΄, που δραστηριοποιήθηκε περί το 1020 και έπεται το όνομα του Θεοφάνη Α΄, που γνωρίζουμε ότι διοίκησε την επισκοπή μεταξύ 1031 και 1038. Επομένως, η αρχιερατεία του Γεωργίου εντοπίζεται στην τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα[3].

Η δεύτερη πηγή για τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο είναι μια επιγραφή στην πρόθεση του Καθολικού της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Στο βόρειο τοίχο βρίσκεται ένας επίσκοπος με την επιγραφή «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», ο οποίος είναι αγένειος, ευλογεί με το δεξί του χέρι και κρατά ένα κλειστό ευαγγέλιο με το αριστερό του. Φορά πολυσταύριο φαιλόνιο σε έντονα χρώματα και ωμοφόριο. Σύμφωνα με τον ιερομόναχο Ιουστίνο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος δημοσίευσε την εικόνα, η εμφάνισή του είναι παρόμοια με αυτή των ευνούχων. Η τοιχογραφία είναι από την πρώτη φάση αγιογράφησης του καθολικού από το 1312 και διατηρείται σε καλή κατάσταση[4].

Παράδοση της μονής Βατοπαιδίου αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος προέρχεται από το μοναστήρι του Βατοπεδίου και για τον λόγο αυτό αγιογραφήθηκε εκεί[5][6].

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γεώργιος». Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  2. «Άγιος Γεώργιος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Γλυκύς». Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  3. «Γεώργιος». Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  4. «Γεώργιος». Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  5. «Γεώργιος». Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  6. Άγιος Γεώργιος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Γλυκύς