Άγιος Αττάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άγιος Αττάλα
Saintattala.jpg
Γέννηση 6ος αιώνας
Βουργουνδία
Κοίμηση 627[1]
Bobbio

Ο Άγιος Αττάλα (γεννημένος τον 6ο αιώνα στην Βουργουνδία και αποθανών το 627 στο Μπόμπιο) ήταν μαθητής του Αγίου Κολομβανού (San Colombano) και διάδοχός του ως ηγούμενος στην Μονή του Μπόμπιο. Είναι άγιος της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Μαρτίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Αττάλα έγινε για πρώτη φορά μοναχός σε Μονή των Λερίνων νήσων. Ωστόσο, δυσαρεστήθηκε από την χαλαρή πειθαρχεία της Μονής και ησύχασε σε άλλη μονή. Πήγε στην Μονή της Λουξεΐλ Άμπεϊ, που είχε ιδρυθεί από τον Άγιο Κολομβιανό. Όταν ο Κολομβιανός εκδιώχθηκε από τον Θεόδωρο Β΄, ο Αττάλα μπορούσε να γίνει ηγούμενος της μονής, άλλα εξορίστηκε με την θέλησή του μαζί του. Εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ποταμού Τρέμπια, λίγο βορειοανατολικά της Γένοβας, όπου ίδρυσαν μαζί το περίφημο Αββαείο του Μπόμπιο.

Μετά το θάνατο του Αγίου Κολομβανού το 615, ο Αττάλα των διαδέχθηκε ως ηγούμενος στην Μονή του Μπόμπιο. Ο ίδιος και οι μοναχοί του υπέστησαν κακουχίες από τον Αρειανιστή βασιλιά Άριοαλντ. Σαν ηγούμενος, ο Αττάλα επέμεινε στην αυστηρή πειθαρχία και, όταν ένας μεγάλος αριθμός των μοναχών του επαναστάτησαν, δηλώνοντας την πειθαρχία του ως πολύ αυστηρή, τους επέτρεψε να εγκαταλείψουν το μοναστήρι. Όταν, όμως, ορισμένοι από αυτούς τους μοναχούς έχασαν τη ζωή τους, οι άλλοι μοναχοί, θεωρώντας τους θανάτους των μοναχών τιμωρία από τον Θεό, γύρισαν στο μοναστήρι.

Ο Αττάλα τάφηκε στη Μονή του Μπόμπιο και η μνήμη του τιμάται στις 10 Μαρτίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

PD-icon.svg

Το αρχείο αυτό είναι Κοινό κτήμα: Herbermann, Charles, ed. (1913).

  1. (Αγγλικά) Catholic Encyclopedia. 1995. 02060a. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.