Άγιος Αλέξανδρος, επίσκοπος Μηθύμνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο άγιος Αλέξανδρος επίσκοπος Μηθύμνης Λέσβου, έζησε τον 3ο - 4ο αι.

Ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Μήθυμνας και έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο του 325 στη Νίκαια, όπου διατυπώθηκε το (πρώτο) μέρος του Συμβόλου της Πίστεως που αναφέρεται στην αγία Τριάδα. Ίδρυσε μονή κοντά στη Λαφιώνα Λέσβου, στην οποία πέρασε τα τελευταία έτη του. Σώζεται ως σήμερα ο ναός της μονής, αλλά η παλαιοχριστιανική αυτή εκκλησία είναι ερειπωμένη. Υπάρχει εκεί η λίθινη λάρνακα του αγίου με μισοσβησμένη επιγραφή, που θα μπορούσε να αναγνωσθεί ως εξής:

Ο ΤΗΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΗΡΥΞ, ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΑΣ ΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΦΙΛΟΣ ΕΝΘΑΔΕ ΚΑΤΑΚΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ

την οποία επεδείκνυαν οι οθωμανοί ως τάφο του Ισκεντέρ μπαμπά. Ανεπαύθη στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εορτάζεται η μνήμη του. Πληροφορίες για τη ζωή του λαμβάνουμε από την ακολουθία που ψάλλεται: ο άγιος Αλέξανδρος ήταν φωστήρ ο ακοίμητος, ποιμήν ο πραότατος, εν ευσεβεία συγκρατήσας το ποίμνιον, οδηγήσας και ποιμάνας αυτό εν χάριτι, τροπώσας δεινώς τους ως λύκους αιρετίζοντας· σε άλλο σημείο της ακολουθίας του αναφέρεται πως η σορός των αγίων λειψάνων αυτού αναδέδεικται ιατρείον παθών. Επίσης από το απολυτίκιό του: (ήχος δ', κατά το "ταχύ προκατάλαβε") Τριάδαν εκήρυξας την Παναγίαν σοφέ, φυλάξας αγνότητα και παρθενίαν καλώς, Πατέρων εκλόγιον, όθεν και του Κυρίου φίλος γνήσιος ώφθης, ω και θερμώς πρεσβέβεις, ποιμενάρχα Μηθύμνης, Αλέξανδρε θεοφόρε Λεσβίων το καύχημα.

Δίπλα στην παλαιοχριστιανική εκκλησία υπάρχει εξωκκλήσι στο όνομα του αγίου, όπου τιμάται η μνήμη του κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου. Την ακολουθία του αγίου τη συνέταξε ο ιερομόναχος Ραφαήλ το 1622 και τη συμπλήρωσε ο επίσκοπος Ερσεκίου Ιγνάτιος, από τη Βατούσα της Λέσβου το 1900.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καρυδώνης, Σταύρος (1900). Τα εν Καλλονή της Λέσβου, Ιερά Σταυροπηγιάκα Πατριαρχικά Μοναστήρια του Αγίου Ιγνατίου, αρχιεπισκόπου Μηθύμνης εις μέρη δύο. Κωνσταντινούπολη: Πατριαρχικό Τυπογραφείο. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]