Άγιοι Επτά Μακκαβαίοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Antonio Ciseri, Το μαρτύριο των επτά Μακκαβαίων (1863)

Οι Άγιοι επτά Μακκαβαίοι είναι Άγιοι τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με την αγιολογική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρόκειται για επτά αδελφούς γνωστούς με τα ονόματα Αβείμ (ή Άβιβος), Αντώνιος (ή Αντωνίνος), Γουρίας, Ελεαζάρος, Ευσέβωνας, Αχείμ και Μάρκελλος, οι οποίοι ήταν ευσεβείς Ιουδαίοι και ζούσαν την εποχή της κυριαρχίας του Αντιόχου του Δ΄ του Επιφανούς (175-164 π.Χ.).

Ο Αντίοχος ο Δ΄ το 167 π.Χ. απαγόρευσε την Ιουδαϊκή θρησκεία, βεβήλωσε το Ναό των Ιεροσολύμων και προσπάθησε να επιβάλει την ειδωλολατρία με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η επανάσταση των Μακκαβαίων. Σύμφωνα με την παράδοση που μεταφέρει το Συναξάρι τους, ο Αντίοχος συνέλαβε αρχικά τον πνευματικό δάσκαλο των επτά αδελφών Ελεάζαρο, τον οποίο και θανάτωσε με μαρτυρικό τρόπο επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πίστη του. Στη συνέχεια συνέλαβε τους επτά αδελφούς και αρχικά προσπάθησε να τους δελεάσει υποσχόμενος τιμές και πλούσιες ανταμοιβές αρκεί να έτρωγαν χοιρινό και να απαρνούνταν την ιουδαϊκή πίστη. Αυτοί όμως έμειναν ακλόνητοι με αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο Αντίοχος και να διατάξει τη θανάτωσή τους. Αφού τους βασάνισαν τους έριξαν στη συνέχεια στην πυρά και τότε πήδηξε μέσα στη φωτιά και η μητέρα τους Σολομονή για να τους ακολουθήσει στο μαρτυρικό τέλος τους.[1][2]

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τους θεωρεί παράδειγμα ακλόνητης πίστης στον αληθινό Θεό και τιμά τη μνήμη των "Επτά Μακκαβαίων και των συν αυτώ" την 1η Αυγούστου. Την ίδια μέρα τιμάται η μνήμη τους και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παπαδημητρόπουλος, Γεώργιος (1994). Με τους Αγίους μας -Συναξαριστής μηνός Αυγούστου. Αθήνα: Αποστολική Διακονία. σελ. 6-8. 
  2. Ματθαίου, Βίκτωρ (1963). Ὁ Μέγας Συναξαριστής τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, (Β΄ έκδοση). σελ. 11-19. 
  3. Confitebor. «RORATE CÆLI: Saints of the Old Testament: The Holy Maccabees, martyrs». RORATE CÆLI. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]