Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άγιοι Αδριανός και Ναταλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιοι Αδριανός και Ναταλία
Μάρτυρες
Γέννηση278
Κοίμηση26 Αυγούστου 306
Νικομήδεια
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Καθολική Εκκλησία
Μείζον ιερόΓκιουμούσχανε, Τουρκία
Χέρααρντσμπεργκεν, Βέλγιο
Εορτασμός26 Αυγούστου (Ανατολική Εκκλησία)
8 Σεπτεμβρίου (Καθολική Εκκλησία)
ΣύμβολαΟ Αδριανός εμφανίζεται οπλισμένος, με άκμωνα στα χέρια ή στα πόδια του.
ΠολιούχοςΜατέλικα, Ιταλία

Οι Άγιοι Αδριανός και Ναταλία (278 - 26 Αυγούστου 306)[1] είναι άγιοι της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας. Η μνήμη τους τιμάται στις 26 Αυγούστου.

Οι Άγιοι Αδριανός και Ναταλία έζησαν στη Νικομήδεια κατά την εποχή του αυτοκράτορα του Μαξιμιανού στις αρχές του τετάρτου αιώνα. Ο 28χρονος τότε Αδριανός ήταν φρουρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου και επικεφαλής του πραιτωρίου.

Λέγεται ότι ενώ περνούσαν από μπροστά του Χριστιανοί έτοιμοι για να μαρτυρήσουν, τους ρώτησε την ανταμοιβή που αναμένεται να λάβουν από τον Θεό. Αυτοί απάντησαν τα μάτια δεν έχουν δει, ούτε ακούσει το αυτί, ούτε έχουν εισέλθει στην καρδιά του ανθρώπου, τα πράγματα που έχει ο Θεός προετοιμάσει γι 'αυτούς που τον αγαπούν (1η προς Κορινθίους 2:09). Ο Αδριανός εξεπλάγη τόσο με το θάρρος τους, που ομολόγησε δημοσίως την πίστη του, αν και δεν είχε ο ίδιος ακόμη βαπτισθεί. Τότε φυλακίστηκε και ο ίδιος. Εκεί πήγε η σύζυγός του, Ναταλία, να του συμπαρασταθεί και να του πει να μην λυγίσει. Στην συνέχεια, αφού έγιναν και οι δυο χριστιανοί και αφού υπέμεινε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα του στη Νικομήδεια.

Οι δήμιοι ήθελαν να κάψουν τα σώματα των νεκρών, αλλά μια θύελλα ξέσπασε και σβήστηκε η φωτιά. Η Ναταλία ανακάλυψε ένα από τα χέρια του Αδριανού. Αργότερα, οι χριστιανοί πήραν το σώμα του Αδριανού και το έθαψαν στα προάστια του Βυζαντίου, στην Αργυρούπολη[α]. Η Ναταλία πήγε να ζήσει εκεί, και όταν η ίδια πέθανε, θάφτηκε μαζί με τους μάρτυρες[3].

Απολυτίκιο (Ἦχος γ')
Ἀναφαίρετον ὄλβον ἠγήσω,
τὴν σωτήριον, πίστιν τρισμάκαρ,
καταλιπῶν τὴν πατρῴαν ἀσέβειαν
καὶ τῷ Δεσπότῃ κατ' ἴχνος ἑπόμενος,
κατεπλουτίσθης ἐνθέοις χαρίσμασιν
Ἀδριανὲ ἔνδοξε,
σὺν Ναταλία τὴ θεόφρονι
Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκετεύσατε
σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  1. περιοχή η οποία βρισκόταν κοντά στο σημερινό Φουντουκλί του Μπέγιογλου[2]
  1. Hadrian Catholic Encyclopedia
  2. Γεδεών 1885, σελ. 86.
  3. Γεδεών 1884, σελ. 9.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]