Άγις Ταμπακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άγης Ταμπακόπουλος)
Άγις Ταμπακόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άγις Ταμπακόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1892
Θάνατος1958
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
δικηγόρος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας
αναπληρωματικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Αύγουστος 1949 – Σεπτέμβριος 1949)[1]

Ο Άγις Ταμπακόπουλος (1892-18 Αυγούστου 1958) ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός, διδάκτορας του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν. Διετέλεσε βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από οικογένεια στρατιωτικών και πολιτικών από την Βυτίνα, Αρκαδίας[2]. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από τις 17 Απριλίου 1938 εως τις 20 Απριλίου 1941 διετέλεσε υπουργός δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά. Ως πρώτος τη τάξει υπουργός χρημάτισε και πρωθυπουργός μετά την αυτοκτονία του Κορυζή από τις 18 Απριλίου ως τις 20 Απριλίου 1941.

Το αρχείο του αποτελεί τη μοναδική πηγή για άντληση πληροφοριών ως προς την αρχική μορφή του κειμένου του Αστικού Κώδικα. Κατά τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης (στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά) δημοσιεύτηκε ο Αστικός Κώδικας (επιμελήθηκε τη σύνταξή του από κοινού με το Γεώργιο Μπαλή) και ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας.

Υπήρξε ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, των Παιδικών Δικαστηρίων και του Ταμείου Συντάξεων Συμβολαιογράφων, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, ταμείας του Δ.Σ. της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μεταπολεμικά υπήρξε από τους πρωταγωνιστές και ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ένας από τους στόχους του ήταν η ίδρυση ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ήταν ιδρυτής και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία (ΕΣΕΣ) και το 1949 ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην πρώτη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Ήταν σύμβουλος επί της ιδρύσεως των ασφαλειών "Αστήρ"[3]. Η σύζυγός του, Μαρία, διατήρησε το προσωπικό του αρχείο.

Ο Άγις Ταμπακόπουλος ήταν ξάδερφος του διπλωμάτη Κωνσταντίνου Καρατζά (1889-1950) και του πρέσβη Νικόλαου Λέλη.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία της αποπερατώσεως του Εθνικού Κώδικος (1953)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.assembly.coe.int/nw/xml/AssemblyList/MP-Details-EN.asp?MemberID=176.
  2. Αρκάδων Χρόνοι Αρχειοθετήθηκε 2013-05-06 στο Wayback Machine., Ιανουάριος 2010, Βιογραφικά στοιχεία, ανάκτηση 2-5-2013.
  3. Το Βήμα, 20/8/1958, σελ.2.