Άγαλμα σπαρτιάτη πολεμιστή (Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης αρ. 3365)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έκθεμα Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης
Helmed Hoplite Sparta 2.png
Σπαρτιάτης πολεμιστής,
ο λεγόμενος Λεωνίδας
ΟνομασίαΈκθεμα Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης
Έτος δημιουργίας490 - 480 π.Χ.
Είδοςάγαλμα
ΜουσείοΑρχαιολογικό Μουσείο
Σπάρτης
Αριθμός καταλόγου3365
(Κ/Ε ΕΠΚΑ/16/29)
δεδομένα

Το άγαλμα σπαρτιάτη πολεμιστή, γνωστό και ως Λεωνίδας φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης με αριθμό 3365.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στη Σπάρτη στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αγγλικής Σχολής κατά τα έτη 1924 - 25. Βρέθηκε πάνω από το ρωμαϊκό θέατρο και πριν του ιερού της Χαλκίοικης Αθηνάς. Από το μαρμάρινο άγαλμα βρέθηκε μόνο το επάνω μισό που παριστάνει πολεμιστή γυμνό με κράνος και λοφίο. Οι παρειές είναι καλυμμένες από θώρακες σε σχήμα κριαριού. Λείπουν οι βραχίονες από τους ώμους. Πρόκειται προφανώς για σκηνή μάχης, στην οποία ο πολεμιστής κλίνει το σώμα προς τα εμπρός, ενώ απωθεί τον εχθρό με το δόρυ του, το οποίο κρατούσε στο δεξί. Με το αριστερό θα κρατούσε την ασπίδα αμυνόμενος. Βρέθηκαν επίσης δύο κνήμες ντυμένες με περικνημίδες, και μέρος της ασπίδας. Οι ένθετοι οφθαλμοί δεν σώζονται.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, και μεταφέρθηκε το 1938 περίπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Στην Αθήνα είχε τοποθετηθεί από τον Ανδρέα Παναγιωτάκη στην αίθουσα των γλυπτών.

Ονομάζεται Λεωνίδας επειδή έχει ύφος και έκφραση ήρωα, που ανήκει στους χρόνους της Μάχης των Θερμοπυλών. Ξέρουμε δε ότι στο σημείο που βρέθηκε είχαν τοποθετηθεί τα αγάλματα του Παυσανία και του Λεωνίδα.

Είναι άγαλμα αρχαϊκής τέχνης. Χρονολογείται μεταξύ 490 ως 480 π.Χ. και είναι σύγχρονο έργο τέχνης των κορών της Ακροπόλεως. Η τεχνοτροπία είναι της Σπάρτης, από τις άριστες. Θεωρείται από τα τελειότερα γλυπτά λακωνικής τέχνης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέοι Δρόμοι, Ιανουάριος 1940, σελ. 13, Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς: «Ο Ανδριάς του Λεωνίδα της Σπάρτης»
  • ενημερωτική πινακίδα του εκθέματος στο Μουσείο της Σπάρτης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]