Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ούγος Σαμπλίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Hugh of Champlitte)
Ούγος Σαμπλίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1209
Πελοπόννησος
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣταυροφόρος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρίγκιπας της Αχαΐας

Ο Ούγος Σαμπλίτης (Hugues de Champlitte ή Hughes de Champlitte, ... - 1209) ήταν σταυροφόρος της Δ΄ Σταυροφορίας και ανιψιός του Γουλιέλμου Σαμπλίτη, του πρώτου Πρίγκιπα της Αχαΐας, Βάϊλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας (1208 - 1209)

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ούγος ακολούθησε μαζί με τους θείους του Όντο και Γουλιέλμο την πορεία της Δ΄ Σταυροφορίας και πήρε μέρος στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1204. Έφτασε στην Πελοπόννησο το 1205 μαζί με τον Γουλιέλμο, όπου τον βοήθησε στην κατάληψη της Κορίνθου και των γύρω περιοχών.[1] Αντίθετα με τον Όντο και τον Γουλιέλμο, οι οποίοι αναφέρονται αρκετές φορές από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, στρατάρχη της Καμπανίας και της Ρωμανίας στο έργο του «Χρονικό της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», ο Ούγος δεν αναφέρεται σε αυτό, κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι δεν είχε σημαντική θέση στην ιεραρχία των ευγενών της Δ΄ Σταυροφορίας.

Το 1208 όταν πέθανε ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γουλιέλμος θέλησε να επιστρέψει στην Βουργουνδία για να μπορέσει να πάρει την κληρονομιά του. Επειδή οι γιοί του ήταν ανήλικοι, άφησε τον Ούγο ως βάιλο στις κατακτήσεις του στην Ελλάδα. Ο Ούγος όμως πέθανε το 1209 στην Πελοπόννησο ενώ ο Γουλιέλμος άφησε την τελευταία του πνοή στην Απουλία της Ιταλίας, καθ' οδόν προς τη Γαλλία. Τη θέση του Ούγου ως βάιλου του πριγκιπάτου πήρε ο Γοδεφρείδος, ο οποίος αργότερα πήρε τη θέση του Πρίγκιπα της Αχαΐας[2], όταν κατάφερε να μην γίνει αποδεκτός σαν κληρονόμος των δικαιωμάτων του ο Ροβέρτος Σαμπλίτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Finley Jr, John H. "Corinth in the Middle Ages." Speculum, Vol. 7, No. 4. (Oct., 1932), pp. 484-487, αν και ο Ούγος μπερδεύεται με τον θείο του.
  2. Tozer, H. F. "The Franks in the Peloponnese." The Journal of Hellenic Studies, Vol. 4. (1883), p 171.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ̈Finley Jr, John H. "Corinth in the Middle Ages." Speculum, Vol. 7, No. 4. (Oct., 1932), pp. 477–499.
  • Tozer, H. F. "The Franks in the Peloponnese.
Ούγος Σαμπλίτης
 Θάνατος: 1209
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Νέος τίτλος
Βάϊλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας

1208 - 1209
Διάδοχος
Γοδεφρείδος Α΄ Βιλλεαρδουίνος