Πύλη:Ωκεανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αυτή η σελίδα είναι Πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την ήπειρο της Ωκεανίας.

Κύρια Σελίδα Κράτη και Εξαρτημένα Εδάφη Λήμματα Τι μπορείτε να κάνετε
π • ε Σχετικά με την Ωκεανία...
Η θέση της Ωκεανίας στον χάρτη

Με τον γεωγραφικό (και γεωπολιτικό) όρο Ωκεανία, νοείται η περιοχή που συνίσταται από την Αυστραλία και τα νησιά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, με τον τελευταίο να είναι ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών της.

Η Ωκεανία είναι το μικρότερο ηπειρωτικό σύμπλεγμα στη Γη, και το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό μετά την Ανταρκτική. Στην περιοχή της Ωκεανίας υπάρχουν 15 διαφορετικά κράτη (μαζί με την Ινδονησία, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται στην Ασία), και πολλά νησιά εξαρτημένα από χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Η Ωκεανία παραδοσιακά είχε χωριστεί στις περιοχές Μικρονησία, Μελανησία και Πολυνησία (από τον Γάλλο εξερευνητή Dumont d'Urville το 1831), ενώ η μόνη ηπειρωτική χώρα είναι η Αυστραλία. Αυτή η διαίρεση δεν αναγνωρίζεται πλέον ως σωστή από τους περισσότερους γεωγράφους και επιστήμονες, οι οποίοι προτιμούν να χωρίζουν την Ωκεανία στις περιοχές Εγγύς Ωκεανία και Άπω Ωκεανία, αλλα είναι ακόμη η πιο δημοφιλής. (περισσότερα για την Ωκεανία)


Επιλεγμένο λήμμα

Άποψη του Ουέλλινγκτον από το Βουνό Βικτώρια

Το Ουέλλινγκτον (Αγγλικά: Wellington, Μαορί: Te Whanganui-a-Tara ή Pōneke) είναι η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, η δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της χώρας και η πολυπληθέστερη εθνική πρωτεύουσα στην Ωκεανία. Το Ουέλλινγκτον βρίσκεται στο νότιο άκρο του Βορείου Νησιού στο γεωγραφικό κέντρο της χώρας.

Οι μεγάλοι οικονομικοί θεσμοί της Νέας Ζηλανδίας είναι χωρισμένοι μεταξύ του Ουέλλινγκτον και του Ώκλαντ, και μερικές εταιρείες διαθέτουν αρχηγεία και στις δύο πόλεις. Είναι το πολιτικό κέντρο της Νέας Ζηλανδίας, έδρα του Κοινοβουλίου και των κεντρικών γραφείων όλων των κυβερνητικών τμημάτων και υπουργείων. Το Ουέλλινγκτον περιγράφεται συχνά ως το πολιτιστικό κέντρο της Νέας Ζηλανδίας, υπερήφανο για την παγκοσμίου φήμης κινηματογραφική και θεατρική του βιομηχανία, το Τε Πάπα (το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας), την Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ζηλανδίας και το Βασιλικό Μπαλέτο της Νέας Ζηλανδίας. Το κέντρο της πόλης έχει να επιδείξει σκηνή τέχνης, καφέ και νυχτερινή ζωή πολύ μεγαλύτερη από τις περισσότερες πόλεις του μεγέθους του. (περισσότερα)

Εικόνες της Ωκεανίας

Κοάλα, καθώς σκαρφαλώνει σε δέντρο.
(Cape Otway National Park, Βικτόρια, Αυστραλία)


Άνθρωποι της Ωκεανίας

Η Νικόλ Κίντμαν

H Νικόλ Κίντμαν (Nicole Mary Kidman) γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1967, στη Χονολουλού της Χαβάης, και είναι μια βραβευμένη με Όσκαρ Αυστραλή ηθοποιός.

Αφού έκανε αρκετές εμφανίσεις στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, η Κίντμαν έκανε το ντεμπούτο της στο θρίλερ Dead Calm (1989). Έκτοτε, η καριέρα της ηθοποιού έχει αναπτυχθεί αρκετά. Οι ερμηνείες της σε αρκετές ταινίες, όπως τα To Die For (1995), Moulin Rouge! (2001) και The Hours (2002), επιβραβεύτηκαν με πολλά βραβεία και πολύ καλές κριτικές. Το 1999 πρωταγωνίστησε μαζί με τον τότε συζυγό της Τομ Κρουζ, στην τελευταία ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ, Μάτια Ερμητικά Κλειστά (1999), ενώ το 2002 απέσπασε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, ερμηνεύοντας την Σατίν, μια χορεύτρια στο γνωστό παριζιάνικο καμπαρέ Moulin Rouge! (2001), στην ταινία με τον ομώνυμο τίτλο. Το 2003 κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Α' Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία The Hours (2002). Τον ίδιο χρόνο, η Κίντμαν απέσπασε το Αστέρι της στην Οδό της Δόξας στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια. (περισσότερα για την Ν. Κίντμαν)

Σχετικά θέματα

Περιοχές

Ωκεανία · Μελανησία · Μικρονησία · Πολυνησία · Αυστραλασία · Αυστραλία · Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας

Θάλασσες και Αρχιπελάγη της Ωκεανίας

Θάλασσα του Σολομώντα · Αρχιπέλαγος Λουισιάντε · Αρχιπέλαγος του Βίσμαρκ · Θάλασσα των Κοραλλίων · Θάλασσα της Τασμανίας · Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Τοπικές γλώσσες

Παπούα γλώσσες · Μοριορί γλώσσα · Μαορί γλώσσα · Χαβαϊκή γλώσσα · Ναουρού (γλώσσα) · Παλάου (γλώσσα) · Σαμόα (γλώσσα)

Πολιτικά της Ωκεανίας

Πολιτικά του Τουβαλού · Πολιτικά του Βανουάτου · Πολιτικά του Ναουρού · Πολιτικά του Παλάου · Πολιτικά των Σαμόα · Πολιτικά της Τόνγκα · Πολιτικά των Φίτζι · Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας

Αθλητισμός

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1956 · Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2000 · Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας · Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας