Χοριοειδής χιτώνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχηματικό διάγραμμα του ανθρώπινου ματιού. Ο χοριοειδής φαίνεται με ροζ.
Τομή του πρόσθιου μέρους τους χοριοειδούς.

Ο χοριοειδής χιτώνας είναι το αγγειακό στρώμα του βολβού του ματιού, και βρίσκεται μεταξύ του αμφιβληστροειδή και του σκληρού χιτώνα. Ο χοριοειδής εφοδιάζει με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες την εξωτερική στιβάδα του αμφιβληστροειδούς.

Μαζί με το ακτινωτό σώμα και την ίριδα, ο χοριοειδής συγκροτεί τον ραγοειδή χιτώνα. Στους ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, η σκοτεινόχρωμη χρωστική μελανίνη του χοριοειδή βοηθάει να περιοριστούν οι αντανακλάσεις μέσα στο μάτι κι έτσι να βελτιωθεί η ποιότητα της εικόνας. Οι αλμπίνοι, στον οργανισμό των οποίων δεν υπάρχει μελανίνη, συχνά υποφέρουν από προβλήματα στην όραση. Σε άλλα ζώα, ο χοριοειδής περιέχει ανακλαστικές ουσίες που βοηθούν στη συλλογή φωτός (το λεγόμενο χοριοειδές ταπήτιο (tapetum lucidum-φωτεινό χαλί)) κι έτσι εξασφαλίζουν καλύτερη όραση στο σκοτάδι.

Τα "κόκκινα μάτια" που φαίνονται μερικές φορές στις φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της αντανάκλασης του φωτός στα αιμοφόρα αγγεία του χοριοειδή.


Στρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χοριοειδής χωρίζεται γενικά σε τέσσερα στρώματα:

  • Στρώμα του Χάλλερ - το εξωτερικό στρώμα του χοριοειδούς.
  • Στρώμα του Σάττλερ - στρώμα με μέσης τάξης αγγεία.
  • Χοριοτριχοειδής στιβάδα, που αποτελείται από ιστό και τριχοειδή αγγεία.
  • Μεμβράνη του Bruch - το εσωτερικό στρώμα του χοριοειδούς, που τον διαχωρίζει από τον αμφιβληστροειδή. Διαμέσου της μεμβράνης γίνεται η διακίνηση των θρεπτικών ουσιών προς τον αμφιβληστροειδή.


Επιπλέον εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]