Ορίζοντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορίζοντας

Ο ορίζοντας είναι η φαινομενική γραμμή που χωρίζει τη γη από τον ουρανό, τη γραμμή που διαιρεί όλες τις κατευθύνσεις θέασης με βάση το αν τέμνει την επιφάνεια της Γης ή όχι. Ο αληθινός ορίζοντας είναι στην πραγματικότητα μια θεωρητική γραμμή, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί μόνο όταν βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε πολλές τοποθεσίες, αυτή η γραμμή κρύβεται από γη, δέντρα, κτίρια, βουνά κ.λπ. και η προκύπτουσα τομή της γης και του ουρανού ονομάζεται ορατός ορίζοντας. Όταν κοιτάζετε μια θάλασσα από μια ακτή, το τμήμα της θάλασσας που βρίσκεται πλησιέστερα στον ορίζοντα ονομάζεται παράκτιο.

Ο αληθινός ορίζοντας περιβάλλει τον παρατηρητή και συνήθως θεωρείται ότι είναι ένας κύκλος, σχεδιασμένος στην επιφάνεια ενός τέλεια σφαιρικού μοντέλου της Γης. Το κέντρο του βρίσκεται κάτω από τον παρατηρητή και κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η απόστασή του από τον παρατηρητή ποικίλλει από μέρα σε μέρα λόγω της ατμοσφαιρικής διάθλασης, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, όσο υψηλότερα είναι τα μάτια του παρατηρητή από το επίπεδο της θάλασσας, τόσο πιο μακριά ο ορίζοντας είναι από τον παρατηρητή. Για παράδειγμα, σε τυπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, για έναν παρατηρητή με επίπεδο ματιού πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά 1,70 μέτρα (5 πόδια 7 in), ο ορίζοντας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων (3,1 mi). Όταν παρατηρείται από πολύ υψηλές απόψεις, όπως ένας διαστημικός σταθμός, ο ορίζοντας είναι πολύ πιο μακριά και περιλαμβάνει μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή της επιφάνειας της Γης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ορίζοντας δεν θα ήταν πλέον ένας τέλειος κύκλος, ούτε καν μια επίπεδη καμπύλη όπως μια έλλειψη, ειδικά όταν ο παρατηρητής βρίσκεται πάνω από τον ισημερινό, καθώς η επιφάνεια της Γης μπορεί να διαμορφωθεί καλύτερα ως ελλειψοειδές παρά ως σφαίρα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη horizon προέρχεται από το ελληνικό "ὁρίζων κύκλος" horizōn kyklos, "διαχωριστικό κύκλο", όπου το "ὁρίζων" προέρχεται από το ρήμα ρίζρίζω, "να διαιρέσει", "να χωρίσει", που με τη σειρά του προέρχεται από "ὅρος" (oros), "όριο, ορόσημο".

Εμφάνιση και χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του ωκεανού με πλοίο στον ορίζοντα.

Ιστορικά, η απόσταση από τον ορατό ορίζοντα υπήρξε από καιρό ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την επιτυχή πλοήγηση, ειδικά στη θάλασσα, διότι καθόρισε το μέγιστο εύρος όρασης και επομένως της επικοινωνίας ενός παρατηρητή, με όλες τις προφανείς συνέπειες για την ασφάλεια και τη μετάδοση πληροφοριών ότι αυτό σιωπηρό εύρος. Αυτή η σημασία μειώθηκε με την ανάπτυξη του ραδιοφώνου και του τηλεγράφου, αλλά ακόμα και σήμερα, όταν πετάμε ένα αεροσκάφος υπό οπτικούς κανόνες πτήσης, χρησιμοποιείται μια τεχνική που ονομάζεται στάση πτήσης για τον έλεγχο του αεροσκάφους, όπου ο χειριστής χρησιμοποιεί την οπτική σχέση μεταξύ της μύτης του αεροσκάφους και του ορίζοντα για τον έλεγχο του αεροσκάφους. Οι πιλότοι μπορούν επίσης να διατηρήσουν τον χωρικό τους προσανατολισμό αναφερόμενοι στον ορίζοντα.

Σε πολλά πλαίσια, ειδικά στο σχέδιο προοπτικής, η καμπυλότητα της Γης δεν λαμβάνεται υπόψη και ο ορίζοντας θεωρείται η θεωρητική γραμμή προς την οποία κάθε σημείο οριζόντιας στάθμης συγκλίνει (όταν προβάλλεται στο επίπεδο της εικόνας) καθώς αυξάνεται η απόσταση τους από τον παρατηρητή. Για τους παρατηρητές κοντά στη στάθμη της θάλασσας, η διαφορά μεταξύ αυτού του γεωμετρικού ορίζοντα (ο οποίος υποθέτει ένα τέλεια επίπεδο, άπειρο επίπεδο εδάφους) και του πραγματικού ορίζοντα (ο οποίος υποθέτει μια σφαιρική επιφάνεια της Γης) είναι ανεπαίσθητος στο αβοήθητο μάτι [αμφίβολη - συζήτηση] (αλλά για κάποιον ένας λόφος 1000 μέτρων με θέα στη θάλασσα ο πραγματικός ορίζοντας θα είναι περίπου ένας βαθμός κάτω από μια οριζόντια γραμμή).

Στην αστρονομία, ο ορίζοντας είναι το οριζόντιο επίπεδο μέσα από τα μάτια του παρατηρητή. Είναι το θεμελιώδες επίπεδο του οριζόντιου συστήματος συντεταγμένων, ο τόπος των σημείων που έχουν υψόμετρο μηδέν. Παρόλο που είναι παρόμοιο με τους γεωμετρικούς ορίζοντες, σε αυτό το πλαίσιο ο ορίζοντας μπορεί να θεωρηθεί ως επίπεδο στο διάστημα και όχι ως γραμμή σε επίπεδο εικόνας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Offing". Webster's Third New International Dictionary (Unabridged ed.). Pronounced, "Hor-I-zon".
    1. Υoung, Andrew T. "Distance to the Horizon". Green Flash website (Sections: Astronomical Refraction, Horizon Grouping). San Diego State University Department of Astronomy. Archived from the original on October 18, 2003. Retrieved April 16, 2011