Λέμβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σωστικές βάρκες σε κρουαζιερόπλοιο

Η λέμβος (κοινώς βάρκα) είναι ένα μικρό πλωτό μέσο μεταφοράς. Οι βάρκες είναι γενικά μικρότερες από τα σκάφη και τα πλοιάρια. Η κατασκευή μιας βάρκας είναι συνήθως από ξύλο, μέταλλο ή υαλοβάμβακα. Σημειώνεται ότι συνεκδοχικά βάρκα λέγεται και ο χώρος των αεροναυτών στα αερόστατα.

Οι βάρκες χρησιμοποιούνται για συγκοινωνία κοντινών αποστάσεων, σε περιορισμένες μεταφορές, φορτοεκφορτώσεις πλοίων, σε απο-επιβιβάσεις στα λιμάνια και πλοία, για ψάρεμα (ψαροπούλες ή τράτες), για άθλημα ή θαλάσσιους περιπάτους, όπου και ανάλογα της χρήσης τους λαμβάνουν διάφορες ονομασίες.

Συνεπώς η βάρκα είναι ένα θαλάσσιο μέσον, πλωτό ναυπήγημα, «άφρακτο», χωρίς δηλαδή κατάστρωμα (κατά το μεγαλύτερο μέρος), σχεδιασμένο να επιπλέει στο νερό, και να βοηθά στις μετακινήσεις κυρίως σε θαλάσσιες ή λιμναίες προστατευμένες περιοχές.

Διάκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέμβος ανάλογα του μέσου πρόωσής της διακρίνεται σε:

  1. Κωπήλατη
  2. Ιστιοφόρο, και
  3. Μηχανοκίνητη, που επιμέρους διακρίνεται σε ατμοκίνητη (ατμάκατο), πετρελαιοκίνητη (πετρελαιάκατο) και βενζινοκίνητη (βενζινάκατο ή κρις κραφτ).

Επίσης ανάλογα του υλικού κατασκευής διακρίνεται σε:

  1. Ξύλινη
  2. Μεταλλική (εκ σιδήρου ή κράματος εξ αλουμινίου)
  3. Πλαστική (πνευστή ή μόνιμη) και
  4. Τσιμέντινη (πειραματική στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Επιμέρους η ξύλινη ανάλογα της αρμολογίας της διακρίνεται σε:

  1. Κλιμακωτής αρμολογίας
  2. Λείας αρμολογίας και
  3. Διαγώνιας αρμολογίας.

Λέμβος - άκατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά ως λέμβος χαρακτηρίζεται το μικρό σκάφος (βάρκα) μήκους μέχρι 8-10 μέτρα, που κύριο μέσον πρόωσής του έχει τα κουπιά ή τα ιστία, σε αντιδιαστολή με την άκατο που μέσον πρόωσης έχει την έλικα. Συνεπώς άκατος καθιερώθηκε να λέγεται η μηχανοκίνητη λέμβος που διακρίνεται επιμέρους, ανάλογα με τη φέρουσα μηχανή. Το σύνολο των λέμβων που φέρει ένα πλοίο ή κάποιος φορέας π.χ. ναύσταθμος, ή υπηρεσία λιμένος ή αθλητικός όμιλος λέγονται γενικά εφόλκια. Η ένθεση των εφολκίων των πλοίων, γίνεται επ΄ αυτών με ειδικά μέσα που ονομάζονται επωτίδες.

Ιδιαίτερες ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λέμβοι προωθήθηκαν σαν ένα ιδανικό όχημα για μικρές μεταφορές τα πρώτα χρόνια. Γίνονταν όμως πιο ευρύχωρες και κατάλληλες για ήρεμα ποτάμια και θάλασσες. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται το 4000-3000 π.Χ. στον Ινδικό ωκεανό, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο εμπόριο μεταξύ των πολιτισμών Ινδίας και Μεσοποταμίας. Υπολείμματα και παραστάσεις αρχαίων τύπων λέμβων έχουν ανακαλυφτεί σε πολλές περιοχές της Ινδικής κοιλάδας.

Ο ίδιος ο Ηρόδοτος μας λέει ότι οι λέμβοι έχουν χρησιμοποιηθεί για εμπόριο και θαλάσσια ταξίδια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]