Καρέκλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρέκλα από λυγισμένο ξύλο του Αλβάρ Αάλτο
Μια από της πρώτες πλαστικές καρέκλες, η καρέκλα του Βέρνερ Πάντον
Καρέκλα σε χρήση

Η καρέκλα είναι ένα έπιπλο με μια υπερυψωμένη επιφάνεια, που συνήθως χρησιμοποιείται για κάθισμα για ένα άτομο. Οι καρέκλες υποστηρίζονται συχνότερα από τέσσερα πόδια και μια πλάτη ωστόσο, μια καρέκλα μπορεί να έχει τρία πόδια ή μπορεί να έχει διαφορετικό σχήμα.

Είναι κατασκευασμένες από μια ευρεία ποικιλία υλικών, που κυμαίνονται από ξύλο μέχρι μέταλλο καθώς και συνθετικό υλικό (π.χ. πλαστικό), και μπορεί να είναι παραγεμισμένες ή επικαλυμμένες με διάφορα χρώματα και υφάσματα, είτε στο κάθισμα (όπως μερικές καρέκλες τραπεζαρίας) ή σε ολόκληρη την καρέκλα. Καρέκλες χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμα δωμάτια των σπιτιών (π.χ. σε σαλόνια, τραπεζαρίες και κρησφύγετα), σε σχολεία και γραφεία και σε διάφορους άλλους χώρους εργασίας.

Μια καρέκλα χωρίς πλάτη ή βραχίονες συνηθισμένου ύψους λέγεται «σκαμνί» ή όταν είναι στο ύψος των γοφών ενός όρθιου ανθρώπου λέγεται «σκαμνί μπαρ». Μια καρέκλα με βραχίονες ονομάζεται «πολυθρόνα», ενώ όταν διαθέτει υποστήριξη πλάτης η οποία μπορεί να γείρει προς τα πίσω έχοντας πτυσσόμενο υποπόδιο καλείται «κάθισμα ρυθμιζόμενης πλάτης». Μια μόνιμη καρέκλα σε τρένο ή σε θέατρο λέγεται «κάθισμα» ή σε αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, «κάθισμα αεροπλάνου» και «κάθισμα αυτοκινήτου» αντίστοιχα. Στην ιππασία ή στο ποδήλατο το κάθισμα ονομάζεται «σέλα». Υπάρχουν ειδικά καθίσματα για βρέφη, όπως το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου. Όταν ένα κάθισμα είναι τροχήλατο ονομάζεται «αναπηρική καρέκλα» και όταν κρεμαστεί από πάνω ονομάζεται «κούνια».

Το ύψος του καθίσματος είναι συνήθως 42 έως 48 πόντους και κατάλληλο για τραπεζαρία. Η προέλευση της καρέκλας και της πολυθρόνας είναι ο θρόνος. Αρχικά, οι περισσότερες καρέκλες ήταν κατασκευασμένες από ξύλο, αλλά οι σύγχρονες καρέκλες συνήθως είναι από μεταλλικούς σωλήνες η χυτό αλουμίνιο, ενώ υπάρχουν και από διάφορα είδη πλαστικών.

Ως αντικείμενο στον βιομηχανικό σχεδιασμό είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πολλοί σχεδιαστές και αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει καρέκλες.