Βραχίονας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ανατομία του ανθρώπου, ο βραχίονας ή μπράτσο είναι το τμήμα του ανώτερου άκρου ανάμεσα στον αρσενικό κόμβο (άρθρωση ώμου) και στον αρθρωτό σύνδεσμο. Ο βραχίονας εκτείνεται στο χέρι. Μπορεί να χωριστεί στον άνω βραχίονα, ο οποίος εκτείνεται από τον ώμο στον αγκώνα και το αντιβράχιο που εκτείνεται από τον αγκώνα μέχρι το χέρι.

Ανατομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οστά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βραχιόνιο είναι ένα από τα τρία μακρά οστά του βραχίονα. Συνενώνεται με την ωμοπλάτη στην άρθρωση του ώμου και με τα άλλα μακρά οστά του βραχίονα, την ωλένη και την ακτίνα στην άρθρωση του αγκώνα. Ο αγκώνας είναι ο αρθρωτός σύνδεσμος μεταξύ του άκρου του βραχίονα και των άκρων της ακτίνας και της ωλένης. Το βραχιόνιο δεν μπορεί να σπάσει εύκολα. Η δύναμή του επιτρέπει να σηκώσει 140 κιλά.

Μύες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βραχίονας χωρίζεται από ένα στρώμα περιτονίας (γνωστό ως πλευρικό και μεσαίο ενδομυϊκό διαχωρισμό) που διαχωρίζει τους μυς σε δύο οστεοφασικά διαμερίσματα: το πρόσθιο και το οπίσθιο διαμέρισμα του βραχίονα. Η περιτονία συγχωνεύεται με το περιόστεο (εξωτερικό στρώμα των οστών) του βραχιονίου.