Αγγειολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγγειολογία
The human circulatory system.
Το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα.
Το κόκκινο υποδηλώνει το οξυγονομένο αίμα, το μπλε το μη οξυγονομένο αίμα.
ΣύστημαΚυκλοφορικό σύστημα
Σημαντικές ασθένειεςΑγγειακές παθήσεις, Αθηροσκλήρωση
Ειδικόςαγγειολόγος

Η Αγγειολογία είναι η ιατρική ειδικότητα που είναι αφιερωμένη στην μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος και του λεμφικού συστήματος, δηλαδή των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφικών αγγείων.[1]

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτός ο κλάδος της ιατρικής ονομάζεται αγγειολογία ενώ στις ΗΠΑ ο όρος αγγειακή ιατρική είναι ο πιο συχνός. Η αγγειακή ιατρική (ή αγγειολογία) είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με τα αγγειακά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρτηριακές ασθένειες εντοπίζονται στην αορτή (πχ ανευρύσματα) και στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα πόδια, τα χέρια, τα νεφρά, τον εγκέφαλο και τα έντερα. Εντοπίζονται στην αρτηριακή θρόμβωση και τον εμβολισμό ; στις αγγειΐτιδες ; στις αγγειοσπαστικές διαταραχές. Η αγγειολογία ασχολείται με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι φλεβικές ασθένειες περιλαμβάνουν την φλεβική θρόμβωση, την χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς. Οι λεμφικές ασθένειες περιλαμβάνουν τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μορφές λεμφοιδήματος αλλά και τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου για τις αγγειακές παθήσεις όπως υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη εμπίπτουν στην ειδικότητα της αγγειακής ιατρικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Medical Definition of ANGIOLOGY». www.merriam-webster.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]