Έσω ους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το έσω ους είναι υπεύθυνο για την ακοή και την ισορροπία. Αποτελείται από τον υμενώδη και τον οστέινο λαβύρινθο. Ο υμενώδης λαβύρινθος αποτελείται από ένα πολύπλοκο σύστημα καναλιών που περιβάλλονται από τον οστέινο λαβύρινθο. Το όλο σύστημα βρίσκεται μέσα στο λιθοειδές οστό, τμήμα του κροταφικού οστού.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οστέινος λαβύρινθος περιβάλλει και προστατεύει αυτές τις δομές. Έχει παρόμοιο σχήμα με τον υμενώδη λαβύρινθο εκτός από τη θέση του σφαιρικού και ελλειπτικού κυστιδίου, που περικλείονται από την οστέινη αίθουσα. Στα έσω τοίχωμα της αίθουσας αντιστοιχεί ο πυθμένας του έσω ακουστικού πόρου, ενώ το έξω τοίχωμα αντιστοιχεί στο έσω τοίχωμα του κοίλου του τυμπάνου. Πάνω στο έξω τοίχωμα της οστέινης αίθουσας υπάρχουν δυο οπές, η ωοειδής θυρίδα προς τα άνω και η στρογγυλή θυρίδα προς τα κάτω, που αποφράσσονται από τη βάση του αναβολέα και μια μεμβράνη, τον δευτερεύοντα τυμπανικό υμένα.

Ο υμενώδης λαβύρινθος περιέχει υγρό, την ενδολέμφο, η οποία είναι πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο. Ο ενδολεμφικός χώρος συγκοινωνεί μέσω του υδραγωγού της αίθουσας με τον ενδολεμφικό θύλακα που κατασκηνώνει στον υποσκληρίδιο χώρο. Μεταξύ του οστέινου και του υμενώδους λαβυρίνθου καταλείπεται ο περιλεμφικός χώρος τον οποίο καταλαμβάνει η περίλεμφος. Η περίλεμφος είναι πλούσια σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο, σύσταση που μοιάζει περισσότερο στο ΕΝΥ. Αν και φαίνεται να υπάρχει κάποια επικοινωνία περίλεμφου-ΕΝΥ μέσω του υδραγωγού του κοχλία, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η περίλεμφος προέρχεται εξολοκλήρου από το ΕΝΥ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]