Χωριστά Τραπέζια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χωριστά Τραπέζια
ΣκηνοθεσίαΝτέλμπερτ Μαν
ΠαραγωγήΧάρολντ Χεχτ
ΣενάριοΤζον Γκέι
Τζον Μάικλ Χέις
Τέρενς Ράτινγκαν (Θεατρικό)
Βασισμένο σεΧωριστά τραπέζια
ΠρωταγωνιστέςΜπαρτ Λάνκαστερ
Ρίτα Χέιγουορθ
Ντέιβιντ Νίβεν
Ντέμπορα Κερ
Γουέντι Χίλερ
Γκλάντις Κούπερ
ΜουσικήΝτέιβιντ Ράσκιν
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ
ΜοντάζMarjorie Fowler
Εταιρεία παραγωγήςHecht-Hill-Lancaster Productions
ΔιανομήUnited Artists
Πρώτη προβολήCountry flag 12/18/1958
Κυκλοφορία1958
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Χωριστά Τραπέζια (αγγλ. Separate Tables) είναι μία αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1958 σε σκηνοθεσία Ντέλμπερτ Μαν. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Τέρενς Ράτινγκαν, το οποίο μετέφεραν για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Ράτινγκαν σε συνεργασία με τους Τζον Γκέι και ο Τζον Μάικλ Χέις. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Ντέιβιντ Νίβεν, Ντέμπορα Κερ, Ρίτα Χέιγουορθ, Μπαρτ Λάνκαστερ, Γουέντι Χίλερ και Γκλάντις Κούπερ.

Η ταινία έλαβε 7 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε δυο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θερινή σεζόν έχει περάσει στο μοναχικό Ξενοδοχείο Μπορεγκάρντ και μόνο οι μόνιμοι ένοικοί του βρίσκονται εκεί, των οποίων οι ζωές πρόκειται να αναστατωθούν από μια σειρά γεγονότων που πρόκειται να τους κάνουν να δουν τη ζωή από άλλο μάτι. Η πανέμορφη Αν Σάκλαντ (Ρίτα Χέιγουορθ) καταφτάνει στο ξενοδοχείο ψάχνοντας τον πρώην της σύζυγο Τζον Μάλκολμ (Μπαρτ Λάνκαστερ), έναν αλκοολικό δημοσιογράφο, που έχει αρραβωνιαστεί κρυφά την Πατ Κούπερ (Γουέντι Χίλερ), ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου. Παράλληλα η φαντασμένη και κουτσομπόλα κυρία Ρέιλτον-Μπελ (Γκλάντις Κούπερ) ανακαλύπτει το μυστικό παρελθόν και τις σεξουαλικές διαστροφές του ταγματάρχη Πόλοκ (Ντέιβιντ Νίβεν) και κανονίζει με μερικούς από τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείο να ζητήσουν την απομάκρυνσή του. Τα νέα πρόκειται να προκαλέσουν ταραχή στη ζωή της κόρης της κας Ρέιλτον-Μπελ, Σίμπιλ (Ντέμπορα Κερ), που είναι κρυφά ερωτευμένη με τον ταγματάρχη.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό δράμα του Άγγλου δραματουργού Τέρενς Ράτινγκαν, σε σενάριο του ίδιου του Ράτινγκαν σε συνεργασία με τους Τζον Γκέι και Τζον Μάικλ Χέις. Το θεατρικό του Ράτινγκαν έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Music Box της Νέας Υόρκης το 1956 όπου παρουσιάστηκαν 332 παραστάσεις. Το 1957 έλαβε υποψηφιότητα ως ένα από τα καλύτερα θεατρικά της χρονιάς. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από την εταιρία του Μπαρτ Λάνκαστερ, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του αλκοολικού δημοσιογράφου Τζον Μάλκολμ. Ο Λόρενς Ολίβιε επρόκειτο αρχικά να αναλάβει τη σκηνοθεσία του έργου, με τη σύζυγο του Βίβιαν Λι στο ρόλο της κοσμικής και πλούσιας καλλονής Ανν Σάκλαντ. Όταν ο Ολίβιε αποχώρησε από το εγχείρημα, αντικαταστήθηκε από τον Ντέλμπερτ Μαν, που είχε σκηνοθετήσει την προηγούμενη χρονιά την ταινία Μάρτι (Marty) με τον Έρνεστ Μποργκνάιν και του είχε χαρίσει το χρυσό φοίνικα στις Κάννες και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Η Βίβιαν Λι επίσης αποχώρησε από το εγχείρημα και τη θέση της πήρε η Ρίτα Χέιγουορθ, σύζυγος εκείνη την περίοδο του παραγωγού Τζέιμς Χιλ. Τόσο η Κάθλιν Νέσμπιτ όσο και η Γκλάντις Κούπερ που εμφανίζονται στην ταινία υποδύθηκαν τη μητέρα του καθηγητή Δρ. Χίγκινς στο μιούζικαλ Ωραία μου Κυρία (My Fair Lady) η Νέσμπιτ στο θέατρο και η Κούπερ στην κινηματογραφική μεταφορά του 1964.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε 7 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ λαμβάνοντας δυο[1]. Ο Ντέιβιντ Νίβεν, που εμφανίζεται στην ταινία για μόλις 16 λεπτά έλαβε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, για μια ερμηνεία εντελώς διαφορετική από το συνηθισμένο του ύφος. Η Γουέντι Χίλερ έλαβε τη δεύτερή της υποψηφιότητα για Όσκαρ, 20 χρόνια μετά την πρώτη της για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική μεταφορά του Πυγμαλίωνα του του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, όπου υποδύθηκε την Ελάιζα Ντούλιτλ. Όταν η Χίλερ κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου είπε: Δεν μπορώ να καταλάβω πως κέρδισα. Το μόνο που μπορούσα να δω στην τανία ήταν το πίσω μέρος του κεφαλιού μου. Εκτός βέβαια αν μπορεί κανείς να τιμήσει κάποιον με βραβείο καλύτερης πλάτης. Έκοψαν δυο από τις καλύτερές μου σκηνές και έδωσαν μια στη Ρίτα Χέιγουορθ. Προσέθεσε: Ελπίζω αυτό να σημαίνει χρήμα, άφθονο χρήμα. Θέλω πολλές προσφορές για ρόλους σε ταινίες του Χόλιγουντ το χειμώνα, ώστε να γλιτώσω το αφόρητο κρύο που έχουμε εδώ στην Αγγλία. Η ταινία έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το μιούζικαλ του Βινσέντε Μινέλι Ζιζί (Gigi, 1958), ενώ η μεγάλη χαμένη της βραδιάς απεδείχθη η Ντέμπορα Κερ που ηττήθηκε από τη Σούζαν Χέιγουορντ στην 5η της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Βράβευση:

  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Ντέιβιντ Νίβεν
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Γουέντι Χίλερ

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Χάρολντ Χεχτ
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Ντέμπορα Κερ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Τέρενς Ράτινγκαν και Τζον Γκέι
  • Φωτογραφίας, Ασπρόμαυρη ταινία – Τσαρλς Λανγκ
  • Μουσικής Επιμέλειας - Ντέιβιντ Ράσκιν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Awards for Separate Tables». TCM. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]