Χοσέ Κούρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χοσέ Κούρα
Γέννηση5  Δεκεμβρίου 1962[1][2][3]
Ροζάριο
Χώρα πολιτογράφησηςΑργεντινή
ΣπουδέςUniversidad Nacional de Rosario
Ιδιότηταθεατρικός σκηνοθέτης, φωτογράφος, μονωδός, διευθυντής ορχήστρας, μουσικός παιδαγωγός, συνθέτης[4] και τραγουδιστής[5]
ΤέκναΜπεν Κούρα
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςόπερα
ΒραβεύσειςKnight of the National Order of the Cedar και Echo Klassik Male Singer of the Year (1999)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χοσέ Κούρα (José Cura, Ροσάριο, 5 Δεκεμβρίου 1962) είναι διάσημος Αργεντινός τενόρος της όπερας, γνωστός ως ένας από τους σύγχρονους τραγουδιστές όπερας με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Έχει ερμηνεύσει απαιτητικούς ρόλους όπως τον Οθέλλο (Otello) του Βέρντι και τον Σαμψών (Samson et Dalila) του Saint-Saëns. Μπορεί να ερμηνεύσει και ρόλους βαρύτονου χάρη στα εκτεταμένα χαμηλά μέρη της φωνητικής του κλίμακας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χοσέ Κούρα ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που τραγούδησε και ταυτόχρονα διηύθυνε την ορχήστρα (τόσο σε κοντσέρτα όσο και σε ηχογραφήσεις) και ο πρώτος που συνδύασε τραγούδι με συμφωνικά έργα σε κονσέρτο με σχήμα ‘μισό-μισό’. Το Φεβρουάριο του 2003, πρώτα διηύθυνε την Καβαλλερία Ρουστικάνα του Πιέτρο Μασκάνι και μετά από ένα διάλειμμα ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει το ρόλο του Canio στους Παλιάτσους του Ρουγκέρο Λεονκαβάλλο στην Όπερα του Αμβούργου.

Ο Κούρα έχει εμφανισθεί σε πολυάριθμες τηλεοπτικές παραγωγές όπερας καθώς και σε συναυλιακές παραγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει τραγουδήσει σε φημισμένα θέατρα του κόσμου, στα οποία περιλαμβάνονται η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η Κρατική όπερα της Βιέννης, το Θέατρο Liceu της Βαρκελώνης, η Όπερα της Ζυρίχης και η Σκάλα του Μιλάνου.

Το 2001 ερμήνευσε το ρόλο του Οθέλλου στην κρατική όπερα της Βιέννης και στην όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, εμφάνιση που επαινέθηκε ως προς τις φωνητικές ικανότητες του Κούρα, ενώ από άλλους σχολιάστηκε η αδυναμία του να αποδώσει την αγωνία τού χαρακτήρα.[6]

Είναι παράλληλα συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και κιθαριστής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνογραφία και τη σκηνοθεσία.

Εκτός της πλούσιας δισκογραφίας του με κλασική μουσική, ιδιαίτερη επιτυχία έχουν και οι δισκογραφικές συνεργασίες του - σε τραγουδιστικά ντουέτα σύγχρονης μουσικής - με κορυφαίες σοπράνο της εποχής μας, όπως η Βρετανίδα Σάρα Μπράιτμαν (π.χ. Just show me how to love you, Τhere for me) και η Πολωνή Εύα Μαλάς-Γκοντλέβσκα (π,χ, Song of love, EmOcean κά.).

Έχει τιμηθεί με σειρά διακρίσεων και βραβείων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και με το 1ο βραβείο Operalia του Διεθνούς Διαγωνισμού Τραγουδιστών Όπερας “Πλάθιδο Ντομίγκο” το 1994.

Το 2007 ο Χοσέ Κούρα διορίστηκε επισκέπτης καθηγητής της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2014.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6g74kzp. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. cura-jose. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. js20011212038. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  5. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. js20011212038. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2023.
  6. Alan Blyth: 'Cura, José', Grove Music Online ed. L. Macy

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]