Χιλιόγραμμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «KG» ανακατευθύνει εδώ. Για τη συντομογραφία, δείτε: KG (αποσαφήνιση).
Ψηφιακή απεικόνιση του πρότυπου χιλιόγραμμου που φυλάσσεται στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στις Σέβρες της Γαλλίας.

Το χιλιόγραμμο ή κιλό (συντομογραφία: χγρ., συμβολισμός στο Διεθνές Σύστημα: kg) είναι συμβατική μονάδα μέτρησης της μάζας. Το χιλιόγραμμο είναι η θεμελιώδης μονάδα μάζας του διεθνούς συστήματος μονάδων SI καθώς και του συστήματος μονάδων MKS. Ωστόσο, στο σύστημα CGS η θεμελιώδης μονάδα μάζας είναι το γραμμάριο (g).

Ένα χιλιόγραμμο ισούται με 1000 γραμμάρια (1 kg = 1000 g) ή με μία κυβική παλάμη αποσταγμένου ύδατος, στους 4 °C και υπό πίεση 1 atm. Το χιλιόγραμμο μπορεί να οριστεί μέσω της μάζας ενός λίτρου νερού σε κανονικές συνθήκες πίεσης - θερμοκρασίας.

Το χιλιόγραμμο χρησιμοποιείται για την μέτρηση βάρους με την προσθήκη της λέξης «βάρους». Ένα χιλιόγραμμο βάρους, είναι η δύναμη έλξης που ασκείται από τη Γη, εκπεφρασμένη σε βάρος, σε μία μάζα ενός χιλιογράμμου σε γεωγραφικό πλάτος 45 μοιρών, στην μέση στάθμη της θάλασσας.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιλιόγραμμο στο Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) αποτελεί τη βασική μονάδα μέτρησης της μάζας.[1] Ως χιλιόγραμμο ορίζεται η μάζα που ισούται με τη μάζα του πρότυπου χιλιόγραμμου που φυλάσσεται στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στις Σέβρες της Γαλλίας. Είναι η μοναδική μονάδα μέτρησης του SI η οποία εμπεριέχει στο όνομά της πρόθεμα του SI. Επίσης είναι η μοναδική μονάδα μέτρησης του SI που ορίζεται με ένα αντικείμενο και όχι με μία θεμελιώδη ιδιότητα η οποία να μπορεί να αναπαραχθεί στο εργαστήριο.[2]

Τα διεθνή ιδρύματα μετρολογίας έχουν τα καλούμενα εθνικά πρωτότυπα, τα οποία είναι αντίγραφα του πρότυπου χιλιόγραμμου. Συχνές τακτικές μετρήσεις έχουν δείξει ότι με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν αποκλίσεις μεταξύ τους. Η Διεθνής Επιτροπή Μέτρων και Σταθμών αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή του ορισμού παράλληλα με την αλλαγή και άλλων ορισμών.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «SI Βασικες». Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Σε αναζήτηση νέου ορισμού για το κιλό, καθώς το πρωτότυπο.... χάνει βάρος». Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2017. 
  3. «Ποιό θα είναι το νέο... κιλό;». 4 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2017. 
  4. «On the future revision of the SI». Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]