Χαμουραμπί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χαμουραμπί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1810 π.Χ. (περίπου)
Βαβυλωνία
Θάνατος1750 π.Χ. (περίπου)[1]
Βαβυλωνία
Χώρα πολιτογράφησηςΒαβυλωνία
ΘρησκείαBabylonian religion
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑκκαδική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
μονάρχης
ηγέτης
Αξιοσημείωτο έργοΚώδικας του Χαμουραμπί
Οικογένεια
ΤέκναΣαμσού Ιλουνά
ΓονείςΣιν Μουβαλίτ
ΟικογένειαOld Babylonian Empire
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Βαβυλώνας (1792 π.Χ.–1750 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ανδριάντας του Χαμουραμπί - Μουσείο του Λούβρου

Ο Χαμουραμπί ή Χαμουραπί ήταν Ακκάδιος βασιλιάς της Βαβυλώνας από το 1792 μέχρι το 1750 π.Χ.. Ήταν ο μεγάλος γιος του Σιν Μουβαλίτ, τον οποίο και διαδέχθηκε. Ήταν μεγάλος μεταρρυθμιστής, νομοθέτης και κατακτητής. Κατά την βασιλεία του, η Βαβυλώνα ήταν το κύριο θρησκευτικό κέντρο της Μεσοποταμίας. Με την άνοδό του στο θρόνο, ο Χαμουραμπί έλεγχε μόνο ένα μικρό τμήμα της Βαβυλώνας, τη Σιπάρ και την περιοχή γύρω της. Ανάλωσε τα περισσότερα από τα 29 πρώτα έτη της βασιλείας του για να επιβάλει εσωτερική σταθερότητα και ευημερία. Το 1787 π.Χ. εισέβαλε στον Νότο, και κατέλαβε την Ισίν, αν και απέτυχε να πάρει την Ουρούκ. Διαμόρφωσε ένα συνασπισμό με τη Λάρσα και τη Μάρι περίπου από το 1779-1764 π.Χ., στον αμοιβαίο πόλεμο ενάντια στην Ασσυρία, το Ελάμ και τους ορεινούς λαούς.

Στα μέσα τής δεκαετίας τού 1770 π.Χ., μαζί με τα στρατεύματα της Μάρι και τού Ελάμ, λεηλάτησε την Εσνούνα. Το 1764 συνέτριψε ένα στράτευμα εισβολέων, που αποτελείτο από Ελαμίτες, Ασσύριους, Γκούτιους και Εσνούνιους. Το επόμενο έτος επιτέθηκε στη Λάρσα, ενθαρρυνόμενος από έναν χρησμό. Κατέλαβε τη Λάρσα, και σάρωσε όλη τη Σουμερία. Νίκησε άλλον έναν συνασπισμό που αποτελείτο από το Ελάμ, την Εσνούνα, την Ασσυρία και τους Γκούτιους, κατέλαβε την Εσνούνα, και έφθασε στα Ασσυριακά σύνορα. Το 1761 π.Χ. χάλασε τη συμμαχία του με τον Ζίμρι-Λιμ τής Μάρι, και τον έκανε υποτελή. Δύο χρόνια αργότερα η Μάρι επαναστάτησε, και ο Χαμουραμπί επέστρεψε και κατέστρεψε εντελώς την πόλη. Μεταξύ των ετών περίπου 1760-1755 π.Χ., πολέμησε ενάντια στην Ασσυρία και την έκανε υποτελή. Η πόλις-κράτος Γιαμχάντ και οι σύμμαχοί του απώθησαν κάθε προσπάθεια της Βαβυλώνας να μπει στη Συρία. Ο Χαμουραμπί πήρε τον τίτλο «βασιλιάς Σουμέρ και Ακκάδ, βασιλιάς των τεσσάρων τετάρτων του κόσμου». Η αυτοκρατορία του Χαμμουραμπί απλωνόταν από τον Περσικό Κόλπο έως Βόρεια από τη Νινευή και από τα όρη του Ελάμ μέχρι τα υψώματα της Συρίας. Στη διάρκεια της βασιλείας του, συντάχθηκε ο πρώτος νομοθετικός κώδικας της ιστορίας, που έμεινε γνωστός σαν Κώδικας του Χαμουραμπί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BNE authority file. datos.bne.es/resource/XX1006536. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουνίου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jacobsen, Th. (1943). "Primitive democracy in Ancient Mesopotomia". Journal of Near Eastern Studies 2 (3): 159–172. doi:10.1086/370672.
  • Finkelstein, J.J. (1966). "The Genealogy of the Hammurabi Dynasty". Journal of Cuneiform Studies 20 (3): 95–118. doi:10.2307/1359643.
  • Hammurabi (1952). Driver, G.R.; Miles, John C., eds. The Babylonian Laws. Oxford: Clarendon Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hammurabi στο Wikimedia Commons


Προκάτοχος:
Σιν Μουβαλίτ
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
17921750
Διάδοχος:
Σαμσού Ιλουνά