Φρανς-Κοντέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°00′N 6°00′E / 47.000°N 6.000°E / 47.000; 6.000

Φρανς-Κοντέ


Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα Γαλλία
ΈδραΜπεζανσόν
Έκταση (km²)km2
Τοποθεσία
Συνδέσεις

Η Φρανς-Κοντέ (Franche-Comtât στα αρπιτανικά, Fraintche-Comtè στα φραν-κοντουά) είναι πολιτισμική, ιστορική και διοικητική περιοχή της Γαλλίας, που περιλαμβάνει τέσσερις νομούς: το Ντου, το Ζυρά, την Ωτ-Σον και το Έδαφος του Μπελφόρ. Με συνολική έκταση της τάξεως των 16.202 τ.χλμ., η περιοχή αποτελεί το 3% της συνολικής εδαφικής έκτασης της Μητροπολιτικής Γαλλίας. Οι δύο αστικοί και οικονομικοί πόλοι είναι η τοπική πρωτεύουσα, η Μπεζανσόν, μαζί με τη μητροπολιτική της περιοχή, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 245.000 κατοίκων, καθώς και η αστική περιοχή του Μπελφόρ-Μονμπελιάρ, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό της τάξεως των 310.000.

Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τον όρο franche comté de Bourgogne (κομητεία της Βουργουνδίας), ενώ σημειώνεται ότι η λέξη comté μπορούσε να είναι και θηλυκού γένους στα αρχαία γαλλικά[1] (η σημερινή Περιοχή της Βουργουνδίας, ήταν το Δουκάτο της Βουργουνδίας). Η Φρανς-Κοντέ είναι μία από τις λίγες γαλλικές περιοχές, των οποίων η σημερινή εδαφική έκταση αντιστοιχεί, σε αρκετό βαθμό, με κάποια παλιά βασιλική επαρχία, αν και μετά τον 20ό αιώνα η περιοχή περιλαμβάνει στα εδάφη της και το Έδαφος του Μπελφόρ[2], το οποίο ήταν, αρχικώς, μία απλή χώρα-χρήστης της γλώσσας Όιλ, που αποτελούσε τμήμα της Αλσατίας. Σήμερα το έδαφος της Φρανς-Κοντέ αποτελείται κυρίως από την παλιά επαρχία της Φρανς-Κοντέ (ή Φρανς-Κοντέ της Βουργουνδίας), την Κομητεία του Μονμπελιάρ και το Έδαφος του Μπελφόρ, το οποίο ήταν τμήμα της Αλσατίας, που δεν προσαρτήθηκε από τους Πρώσους το 1871. Η σχετική αυτή ιστορική ενότητα, η οποία σημαδεύτηκε από τη σημαντική αυτονομία την οποία έχαιρε η Κομητεία της Βουργουνδίας κατά το παρελθόν (κυρίως όσο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Αψβούργων), εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής αυτής.

Οι κάτοικοι της Φρανς-Κοντέ είναι γνωστοί ως Francs-Comtois και Francs-Comtoises. Ο όρος Comtois βρίσκεται επίσης σε χρήση, όπως εντός του συνθήματος Comtois, rends-toi! Nenni ma foi![3] ή για τον ορισμό συμβόλων της περιοχής, όπως το άλογο comtois και το ρολόι comtoise.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Comté sur Wiktionnaire, voir rubrique Note. Consulté le 5 août 2013.
  2. Décret du 2 juin 1960 portant harmonisation des circonscriptions administratives Αρχειοθετήθηκε 2011-11-14 στο Wayback Machine.. Consulté le 5 août 2013.
  3. André Besson Mon pays comtois 1980, p.31

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]