Φιρμίκος Ματέρνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φιρμίκος Ματέρνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας ή 314[1]
Συρακούσες
Θάνατος4ος αιώνας ή 360[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαλατινική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[2][3][4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας[3]
αστρολόγος
αστρονόμος[5]
ποιητής[6]
Περίοδος ακμής4ος αιώνας και 4ος αιώνας[7]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φιρμίκος Ματέρνος (Julius Firmicius Maternus) ήταν Σικελός εκκλησιαστικός συγγραφέας και θεολόγος που άκμασε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιρμίκος Ματέρνος γεννήθηκε στη Σικελία και έζησε στις Συρακούσες. Καταγόταν από οικογένεια ειδωλολατρών Ρωμαίων ευγενών. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία, ελληνική και λατινική. Έγινε ρήτορας ενώ κατέλαβε και δημόσιες θέσεις. Πριν γίνει Χριστιανός ασχολήθηκε ενδελεχώς με την αστρολογία. Η μεταστροφή του στον Χριστιανισμό τοποθετείται χρονικά πριν το 337.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο είναι τα έργα του που μας έχουν σωθεί.

  • Το Mathesos libri VII (Μάθηση). Πρόκειται για εγχειρίδιο με θέμα την αστρολογία. Το συντάσσει περί το 334/337. Σε αυτό σκιαγραφεί ένα είδος μονοθεϊσμού κατ΄επίδραση του χριστιανισμού. Ο αστρολόγος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ανιδιοτελής και ηθικός ιερέας των θεών-άστρων. Η σημασία του έγκειται στο ότι διασώζει πρακτικές και θεωρίες περί την αστρολογία οι οποίες ήταν διαδεδομένες στην ύστερη αρχαιότητα στον ελληνορωμαϊκό και αιγυπτοελληνικό κόσμο.
  • Το δεύτερο έργο του, De errore profanarum religionum (Περί της πλάνης των εθνικών θρησκειών), είναι ΄΄πολεμικό΄΄ των εθνικών-ειδωλολατρικών θρησκειών: επικρίνει τη θεοποίηση των φυσικών στοιχείων, διακωμωδούνται οι ύμνοι των ειδωλολατρών και οι ποικίλοι ανθρωπομορφισμοί, ενώ εκθέτει το τελετουργικό των μυστηριακών θρησκειών, κι εδώ ακριβώς εντοπίζεται η σημασία του,στη διάσωση περί αυτών, σημαντικών πληροφοριών. Χαρακτηριστική είναι η κλήση που απευθύνει στους Ρωμαίους αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Κώνστα για την επίσημη δίωξη της ειδωλολατρίας. Υπήρξε ο πρώτος εκκλησιαστικός συγγραφέας που ζήτησε κάτι τέτοιο.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από μια όχι σε βάθος γνώση του Χριστιανισμού. Έντονος είναι ο ρητορικός τόνος του οι πλατειασμοί και οι πλεονασμοί του, ενώ χρησιμοποιεί εκλατινισμένες μετακλασικές ελληνικές λέξεις.

Έργα του Φιρμίκου Ματέρνου στα νέα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φίρμικος Ματερνός: Περί της πλάνης των εθνικών θρησκειών, μτφρ. Ζαρωτιάδης, Νικόλαος, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 2012

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία, τομ. Β, Αθήνα, 1990, σελ.166-168